Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Želva mapová chov

Dobrý den. Známý bude od pondělí dlouhodobě hospitalizován a dostala se nám do rukou jeho 1,5 roku stará želva mapová (samec). Jelikož o želvách VŮBEC nic nevíme a řešíme to akutně, prosím Vás o souhr informací. Od typu želvária, filtrace, vody až po krmení. Na internetu jsme hledali, ale pro neznalce je to naráz docela guláš.. nyní je v terarku asi 80x40x30 (dxšxv) jen se žárovkou na výhřevném místě a topným tělesem ve vodě. Vody je tam cca 8-10 cm.. Navíc želvárium protíká a budeme pořizovat nové včetně vybavení.. MOC PROSÍM o jakékoliv rady a připomínky.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Museli jsme to vzít hopem hned druhý den po mém dotazu :). Nakonec máme akvatera 100x40, ostrůvek, d…
Janinat 24.01.2019 12:33
Janinat
Hm, proto tak zběsile žere i tu sepiovku. Na zelené bych se v počátku vykašlal. Ony to jako adulti ž…
Epanterias 24.01.2019 17:46
Epanterias
Děkuji za rady. Já k těm granulkám taky moc pozitivní vztah nemám, ale ještě jí je v co nejmenší míř…
Janinat 25.01.2019 08:42
Janinat
Tak já jsem třeba koupil kuchaného pstruha, namlel jsem ho komplet s kůží i kostma, udělal z toho nu… nový
D_H 25.01.2019 09:16
D_H
Jj, to také není špatný nápad. ;-) nový
Epanterias 25.01.2019 10:54
Epanterias
Asi by šlo krmit vícekrát denně, ale přijde mi to zbytečné a práce mi to nedovoluje. Dospělá zvířata… nový
Epanterias 25.01.2019 10:53
Epanterias
Píšu si a všem mockrát děkuji :). poslední
Janinat 25.01.2019 10:58
Janinat

Museli jsme to vzít hopem hned druhý den po mém dotazu :). Nakonec máme akvatera 100x40, ostrůvek, dole kameny, filtraci, topítko, UVB svetlo + výhřevnou žárovku. Vitamíny nedáváme, na ostrůvku má sepiovou kost, kterou s chutí okusuje. Vodu jsme dali odstátou a nic nepřidávali ani do ní. S krmením ale bojujeme. Želvák byl bohužel zvyklý jen na jakési granulky... gammarusy občas, krevetky zobá, ale salát atd. zatím nic, tak zkoušíme dál. Ovšem ale kousíček libového hovězího mu jede :). Chceme ještě možná vyzkoušet nějaké rybky? A jinak děkuji :). Sice okem laika, ale vypadá spokojeněji a až podchytíme správné krmení, věřím, že už to bude dobré :).

Děkuji za rady. Já k těm granulkám taky moc pozitivní vztah nemám, ale ještě jí je v co nejmenší míře bohužel přidávám, protože jí nechci cpát jen tím hovězím masem a ostatním je to boj.. Dnes hned zajdu pro nějaké rybky. Můžete mi prosím poradit jaké? A krmit vícekrát za den po menších dávkách? Může rybky denně? ...Ja vím, a omlouvám se, že jsou to otázky jak od trubky, ale tím že nechce dlabat, nevím jak obsáhnout vše co potřebuje.

Tak já jsem třeba koupil kuchaného pstruha, namlel jsem ho komplet s kůží i kostma, udělal z toho nugetky a dal do mrazáku. Vždycky ji jen kousek ukrojím. V akváriu mám black molly, které se rychle množí, ale želva je zatím nedokáže chytit.

Asi by šlo krmit vícekrát denně, ale přijde mi to zbytečné a práce mi to nedovoluje. Dospělá zvířata krmím 3-4 týdně do syta, tj. krmím tak, že "servíruju" po několika kouscích, počkám, až to želvy spořádají a přidám. Je to z důvodu, že jakmile se v tom začnou nípat, zpravidla už nechtějí a kazí se tím zbytečně voda. Nekrmím mimo nádrž, vše krmím v akvateráriích. Rybky zkrmuji, co nachytám nebo nabízejí rybářské prodejny - hrouzky, perlíny, plotice, okounky, slunky atp. Výhoda krmení těmihle malými rybkami je, že na rozdíl od krmení čistým masem, obsahují při klasickém porcování i kosti, vnitřnosti. Zpravidla si zamrazím zásobu rybek a ty pak postupně rozmrazuji a po nakrájení na vhodně velké kousky podávám.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru