Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Hledáme dobrého veterináře pro vodní želvu (Moravskoslezský kraj)

Dobrý den,
máme klapavku pižmovou (sternotherus odoratus) 6 let starou. Už 3 týdny nejí. Kůže na končetinách a lících se jí podbarvila lehce dorůžova, jinak jsme si žádných dalších příznaků nevšimli. Hledáme dobrého veterináře Ostrava a okolí (Opava, Krnov, Frýdek-Místek,...), hlavně nějakého opravdového odborníka.
Byli jsme s ní už u veterinářky v O.-Porubě, která se zabývá terarijními zvířaty, bohužel si nevěděla rady. Chtěla ji aspoň odebrat krev, ale ani po opakovaných pokusech se to nezdařilo.

Za normálních okolností krmíme:
1x týdně celými grundlemi (rozmrazujeme)
v průběhu týdne dostane občas granule Nutrin Turtle sticks
https://www.nutrin.cz/NUTRIN-Aquarium---Turtle-Sticks-70-g-250-ml1380.html
a párkrát do měsíce menšími akvarijními šneky, které dostáváme od chovatelů rostlin

V teplejší část roku přidáváme nitěnky a patentky - toto ale už cca od října, kdy skončila sezóna, neměla. Sem tam dostane i kousek hovězího, ale ani to už delší dobu neměla.

Co se týče chování, zdá se nám trošku plašší. Ale možná se jen tak jeví, protože se nevrhá po potravě jako obvykle. Jinak normálně běhá po akváriu, občas vyleze na kámen. Nejeví nějak extrémně nemocně, ale začínáme s o ni bát.

Ze zoufalství jsme ji začali dělat koupele v heřmánku klasicky zalitém horkou vodou, vylouhovaném a ponechaném až vychladne na pokojovou teplotu. Nikdo nám ale nebyl schopen spolehlivě říct, zda nevadí, když ho polkne. Takže držíme tak, aby byla pusinkou nad vodou. Při koupání je klidná, vydrží 15 i 20 min.

Budeme moc rádi za jakýkoliv nápad. Moc děkujeme!!! L

Předmět Autor Datum
řekl bych, že je už "udolána" nevhodnou potravou čím krmit správně už tu bylo 1000x, tak pohledejte… poslední
lupus 26.03.2019 12:34
lupus

řekl bych, že je už "udolána" nevhodnou potravou
čím krmit správně už tu bylo 1000x, tak pohledejte ( co nejpestřejší přírodní stravu, šneky, žížaly, vodní hmyz, sladkovodní ryby...)

grundle jsou špatně a ty granule jsou šílený :-( ...Ryby a vedlejší výrobky z ryb, obiloviny, vedlejší výrobky rostlinného původu)

dobré info je např. na https://klapavky.webnode.cz/muj-chov2/sternotherus-odoratus/

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru