Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Prosim o pomoc,jsem začátečník v chovu

Není zač. :-) Jen doplním.

1/Z původního textu jsem, zřejmě špatně, pochopil že uv zdroj byl umístěn zpočátku mimo terko, což je fakt k ničemu a problém s očima nastal až po umístění dovnitř.
2/Cham. jem. pochází z horských a podhorských polopouští Saud. Arábie a Jemenu. Při vší snaze si nedokážu představit běžně používaný umělý zdroj, který by dokázal svítit takovou intenzitou aby poškodil zrak chamíka jehož kukadla jsou nutně koncipovány na světelné poměry své domoviny. Ale pozor! Intenzita plnohodnotného přírodního slun. záření je jedna věc. Spektrální složení světla z umělého zdroje je zcela odlišný problém. Tady i chabý vadný zdroj dokáže divy. Je tedy pravděpodobné, že paní chovatelka při vší úctě jaksi míchá hrušky s jablkama
3/ Také mě zarazila ta info. o blbosti v případě napájení. Vzhledem k oblasti výskytu tohoto druhu cham. vás ubezpečuji, že potřebný příjem tekutin řeší tento cham. jednak příjmem kondenzované (rosa), případně srážkové vody která ulpívá na listech akácií či jiných rostlin, případně stéká po větvích nebo dostupných skalách. V nezanedbatelné míře využívá i tekutiny z ulovené kořisti. Navíc dokáže šetřit vodou i tak, že do maximální míry koncentruje moč a i správná konzistence trusu je v podstatě suchá. Rozhodně si nemyslím, že by misku s vodou využil, pokud to vůbec umí. Chovatelé napájení řeší rosením případně kapátky, dokonce jsem viděl i malé vodní kaskády s proudící vodou stékající po kamenech. Při všem tom napájení je dobré si uvědomit, že zbytečně vysoká a hlavně stálá vzdušná vlhkost může u chamíka způsobit značné zdravotní problémy a to zejména s plícemi.
Ještě si neodpustím poznámku aniž bych vám můj názor nějak vnucoval. Všezachrańující umělé vitamíny v ampulkách a kapičkách, zejména ty rozpustné v tucích a aplikované jen tak od oka bez racionálního a opravdu rozbory podloženého zjištění, to je tanec na tenkém ledě. Lehce tak lze dosáhnout úplně opačného efektu než žádoucího. Osobně to považuji za chovatelskou prohru. Tak vyhraněný názor mám z toho důvodu, protože pokud jakékoliv zvíře chovám, je mojí povinností zabezpečit mu takové podmínky aby nepotřebovalo podobné berličky. Jde to, dnes rozhodně ano. Opakuji, pouze můj názor.:-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny