Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Leguan zeleny - uteky z teraria, menší apetít

Ahojte,

Poprosil by som o radu.
Mám leguana, samicu, zhruba 2r starú. Pred týždňom nastala dosť razantná zmena správania, začala stále utekať z terária, škriabala na sklo a výrazne menej žere.
V teráriu som nerobil žiadne zmeny, pred tým vedela preležať pod lampou aj dva dni a často sa stávalo, že aj ked mala otvorené terárium, po chvílke sa vrátila spat.
Mam taký pocit, že to začala robiť potom ako som ju nechal na parapete okna na slnku.
Teraz často šplhá na samotný vrch terária a leží na vonkajšej strane lampy.
Napadlo ma aj to, že sa snaží byť čo najvyssie ale nechapem taku výraznú zmenu chovania behom pár dní, keď doteraz nemala v terariu s ničím problém.

Nie je ani zlaknutá alebo nezvyknutá na dotyk, necháva sa hladkať bez problémov a niekedy aj vziať do ruky.

Prikladám foto terária.

ďakujem za rady

Kvido26

Předmět Autor Datum
S leguány zkušenosti nemám, ale zkusim poradit. Podle fotek nepoznám jak je terárko velký, tak neni…
Sinister 20.04.2020 13:25
Sinister
ďakujem za odpoveď. Terarko je velke 110*150*70, je robené iba na jej prve 3 maximálne 4 roky. Preto…
Kvido26 20.04.2020 13:43
Kvido26
Není zač ;-) hlavně pokud je to snůška, připravte jí kladiště ;-) Tak ať se daří :-)
Sinister 20.04.2020 14:42
Sinister
čítal som, že sa odporúča ju vykastrovať, to by som ale nerád, viem že vy kokretne nemate s leguánmi…
Kvido26 20.04.2020 14:47
Kvido26
No, se snůškama mám zkušenosti hlavně u chameleonů kde to je hodně rizikový. U nich se nejčastěji st… poslední
Sinister 21.04.2020 12:23
Sinister

S leguány zkušenosti nemám, ale zkusim poradit. Podle fotek nepoznám jak je terárko velký, tak neni třeba možný že je na ni malý? Další věc co mě napadá, třeba má období páření a nebo má v sobě falešnou snůšku a hledá vhodný místo k nakladení. Ta snůška by mohla i vysvětlovat to že míň žere, ale i tu potřebu pářit se. Mám totiž podobný zkušenosti hlavně s hadama, ale i s chameleonama (např. samice chamíka která má v sobě vajíčka ať už oplozená nebo neoplozená taky pak přestane jíst a šmejdí po teráriu. Nebo samice užovky africké jinak nenažrané když se blížila snůška tak taky lezla po teráriu a odmítala jíst).
Tak bych s ní skusil zajet na RTG jestli v sobě nemá vajíčka a pak podle toho postupovat dál. A pokud nějak výrazně nehubne a neslábne tak bych počkal. Pokud je ale aktivní tak na ní přišlo jaro ;-)

ďakujem za odpoveď. Terarko je velke 110*150*70, je robené iba na jej prve 3 maximálne 4 roky. Preto som ju aj často nechával pobehať po izbe, nech neni v tom istom, ale ako som spomínal, mám pocit že s ním bola spokojná. Po pár dnoch sa trošku ukludnila, sem tam sa snaží dostať von, ale už je to menej intenzívne. A ako ju sledujem, tiež si myslím, že to bude znáška, kedže na to ako málo je, vobec nechudne a rovnako ani nestráca na vitalite. Tak zatiaľ počkám a uvidíme.

Ešte raz dakujem :)

čítal som, že sa odporúča ju vykastrovať, to by som ale nerád, viem že vy kokretne nemate s leguánmi skusenosti, ale dá sa to zvladnuť aj bez nutnosti zásahov veterinára ? napr ako spomínate, prichystaním miesta na kladenie, následným nakladením a tým to končí ?
Dakujem

No, se snůškama mám zkušenosti hlavně u chameleonů kde to je hodně rizikový. U nich se nejčastěji stává že snůšku zadrží. U leguánů sem neslyšel že by byly nějaký problémy se snůškama. Uvidíte jak si povede, ale zatim sem se nesetkal s tím že by musel leguán na operaci se zadrženou snůškou, tak by to mělo bejt bez problémů. Pozorujte jí a když se vám bude zdát že už hrabe moc dlouho (u chamíků je to většinou 3 dny) tak rači zavolejte veterinářovi a zeptejte se ho klidně i po telefonu ;-) on už vám poradí co dál, důležitý je to nezanedbat :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru