Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem veleještěrka obrovská - krev z kloaky

Zdravím, chtěl bych se otázat, zda někdo nemáte zkušenost s podobným problémem. Dospělý samec Gallotia stehlini, předevčírem a dnes vypustil kloakou trochu krve. Soudím podle krevních stop na výhřevném místě a na jeho bázi ocasu a kloace. Jedná se o zvíře údajně NZ, cca 7+ let (osobně tipuju na starší zvíře, již za zenitem). U mě v chovu je cca půl roku. Jsem několikátý majitel, předtím neměl asi ideální podmínky, u mě se vybarvil, zpevnil, dostal UV a výhřev, přibral cca 50 g (z 380 na 430 g). U mě byl bez zimního útlumu. Krmím převážně, jako všechny svoje adult gallotie, "zahradním bejlím, v základu na pampelišce".
U samce nepozoruju viditelně žádné zhoršení stavu, naopak tento týden už i pářil. O výhřez hemipenisu se dle mého nejedná, z kloaky mu nečouhá vůbec nic. Pravda, že karanténu a vyšetření jsem po pořízení moc neřešil, když cca po měsíci na samotce prosperoval, přibíral, žral jako zjednaný a v bobcích jsem mu okometricky nic závadného neviděl, přidal jsem ho do velkého terária k chovné samici, se kterou se harmonizoval.
Po svátku a víkendu s ním chci alespoň k místnímu veterináři na rozbor bobku, popř. rentgen, jestli to půjde (veti z okolí nejsou plazí specialisté), ale moc si od toho neslibuji. Možná, že může jít jen o nějaký akumulovaný komplikovanější projev z předchozích chovů, který se až teď v době zvýšení metabolismu v době páření projevil (není vyloučeno, že jde i o jeho vůbec první páření), a prostě to buď dá, nebo ne...Pokud máte někdo zkušenost s obdobným problémem, budu rád za vaše postřehy.

Předmět Autor Datum
Tak dneska opět trochu krve, tentokrát jsem byl u toho, mám to i na videu - bylo to při dalším pářen… poslední
Cinkodan 01.05.2020 14:43
Cinkodan

Tak dneska opět trochu krve, tentokrát jsem byl u toho, mám to i na videu - bylo to při dalším páření, jak otevřel kloaku a šel na věc, odkáplo pár kapek. Krve bylo už méně. Jeví se mi to tedy jako mechanické poškození hemipenisu, nejspíš ze začátku týdne ("po létech prvně v akci a rovnou si naškubne/odře šulina..."?). O výhřez se nejedná, v pořádku ho zasune vždy nazpět. Zatím to tedy nechávám být, s tím že vždy ho pak popadnu a co nejlépe oplachuju a čistím kloaku pod vlažnou vodou. Pokud jste se někdo už s něčím podobným setkal, budu rád za sdílené zkušenosti, popř. mohu zaslat to dnešní video...děkuji.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru