Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaké UVB použít pro agamu kočinčínskou (Přechod z exoterry na repti)

Zdravím, využiji vlákna. Chtěl bych se zeptat na možnou vzdálenost zvířete od výbojky. Z popisu je u všech uváděna "minimální vzdálenost zvířete". Zatím mám v teráriích jako zdroje tepla bodové žárovky, a vedle UVB kompakt, a nahoře ještě dvě lineární zářivky na prosvětlení. V teráriích mám funkční zadní stěny, a chovám agilní, heliofilní druhy ještěrů, v teráriích cca velikosti 1-1,5 m x 0,5 m x 0,5 m (dxhxš). Byť dole na primárním vyhřívacím místě mám UVB kompakt těch cca 15-20 cm od zvířete, často jsou zvířata, a to i na dost dlouhou dobu, při lezení a vylehávání na zadních stěnách, nebo při zavěšení přímo na krytu spuštěných žárovek, zdroji UVB daleko blíže, třeba i na pár cm. U UVB kompaktů je to bez problémů.
Zajímalo by mě ale u výbojek, zdali je toto též bez problémů možné, nebo z takové blízkosti už výbojka napáchá škody, nebo jestli to zvíře pozná a prostě blíž nepůjde - zde by se ale dost omezil funkční prostor terária, což by bylo taky naprd.
Dále se chci zeptat, proč je u výbojek, mimo doporučené vzdálenosti zvířete od zdroje, kterýžto údaj je mi logický, uváděna i minimální výška terária - v čem je smysl tohoto údaje?
S dosavadním systémem jsem vcelku spokojený, zvířata, zdá se, též. Formou přechodu na výbojky předpokládám ještě vylepšení, i úspory energie, jelikož výbojka nahradí výhřevku, UVB, i lineární osvětlující zářivky.
Nejlépe ano, abych pořídil a sám vyzkoušel, ale přeci jen se ale jedná o dražší výrobek, i velmi těžko nahraditelná zvířata (nehledě na citovou hodnotu), že raději napřed položím tento dotaz, než se pustím do experimentu. Děkuji.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny