Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chameleon pardálí - doplnění D3

Potřebuji doplňovat chameleonovi přímo vitamín D3. Potřeboval bych poradit konkrétní přípravek a způsob dávkování, máte-li s ním zkušenosti.

A abych předešel diskusi, že si ho syntetizuje sám, tak uvádím, že je mu něco přes 4 roky a před UV zdroji i přírodním sluncem se mi začal schovávat. Má to jako důsledek "nemoci z ozáření". Před rokem a půl jsem měl pech a pořidil jsem UV zdroj, který byl z výroby vadný a spálil mi všechny rostliny a taky chamíka. Zdroj mi výrobce v reklamaci uznal a dal mi nový, ale to bylo asi tak vše. Chamík pak byl skoro půl roku úplně na odpis, zcela apatický a bílý jak albín. Kůže se mu svlékala v průměru 1x týdně a to ještě nikoliv v celku, ale tak různě po kusech. Nelovil, krmil jsem ho z ruky, cpal do něj biomín, abych mu pomohl s vylučováním a dával mu pít ručně, protože ani listy neolizoval. Ale dostal se z toho a cca 8 měsíců fungoval celkem normálně. Jen se mu udělalo na kůži pár vředů a jedna noha to odnesla na jednom prstu ztrátkou drápku a asi něčím jako nádorem. Bůh ví jaké záření a kolik toho koupil, takže teď se mu najednou příčí i "zdravé" UV záření a radši si zaleze někam do stínu, kde je i chlad, než aby se slunil v teple. Takže teď se spíš ohřívá na topném kameni určeném původně pro gekončíky. A začíná se to u něj projevovat nedostatkem D3. Jinak je aktivní, loví, zbaští 2 až 3 sarančata "samozřejmě obalovaná" denně, ale u toho postupně ztrácí na váze a ubývá mu síla, takže se i hůř drží na větvích. Prostě přežil první období po ozáření, ale asi ho to pomalu dostává s odstupem času teď. A já mu ten zbytek života chci nějak ulehčit alespoň v tom, že mu dodám to, co mu zjevně chybí. Víc se pro něj asi už udělat nedá, všichni, se kterými jsem konzultoval jeho původní stav, ho odepsali hned po ozáření.

Předmět Autor Datum
No, pokud vím, před UV zdroji na elektriku se dalo dávat např. přípravek Combinal AD3 (Kombisol AD3/… poslední
Cink 22.06.2020 09:57
Cink

No, pokud vím, před UV zdroji na elektriku se dalo dávat např. přípravek Combinal AD3 (Kombisol AD3/Hydrovit AD3 - obchodní názvy se mění). Je to malá lahvička, husté jak sirup a snadno předávkovatelné, ředění běžně tak pár kapek na litr vody (nevybavuji se přesně). I takhle naředěné je na pohled a počuch znát, že čistá voda to není. Tohle dávat zvířeti vypít. U ještěrek jsem to dělal jen párkrát do měsíce. Běžně to bylo nechat den dva zvíře "vyžíznit" bez vody, pak dát tohle, toho se hned napilo, zbytek namíchané dávky vylít - na světle a teple přípravku stejně velmi rychle vyprchává účinnost (proto napřed drobné vyžíznění, aby se opravdu hned šlo napít čerstvé dávky - u ještěrek v pohodě, nevím jestli to jde u chameleona). Jinak samozřejmost, aby zvíře mělo ve stravě i dost vápníku.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru