Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Agama vousatá - nežravost / málo pohybu / málo časté vyprazdňování

Dobrý den, naše agama "Trubička" je asi rok stará, váží 228 g, měří asi 38 cm. Dříve byla hodně živá, v teráriu různě lezla, hrabala, dobře jedla jak zeleninu (rukola, polníček, mrkev), tak občas ovoce (jablko, banán, jahody), tak sezónně květy pampelišky či jetele, tak živočišnou potravu (pravidelně cvrčky, občas moučné červy, sezónně smýkané kobylky či sarančátka). Vše jedla sama z ruky, příp. sama z misky, či hmyz aktivně lovila.

Cca poslední měsíc ale hodně zlenivěla, často polehává někde v koutě terária nebo v jiném úkrytu pod poličkami. Stravu ve formě zeleniny, ovoce či květů přestala přijímat, vezme si omylem max. 5 stroužků mrkve za týden. Živočišnou stravu nadále přijímá, avšak ji aktivně neloví, ale čeká až jí cvrčka postavíme přímo před hlavičku, pak jen vystrčí jazyk a trochu se pohne, aby na něj dosáhla. Nebo čeká na to až před ní podržíme cvrčka chyceného v pinzetě. Občas si zahrabe v písku a dělá různé duny, takže nějaký pohyb občas vykoná. Krmíme ji hmyzem ob den. Vzhledem k tomu, že nejí zeleninu (zeleninu má k dispozici každý den), tak dostane cca 10-12 cvrčků a 3 moučné červy (předtím když jedla i zeleninu, tak dostávala cca 8 cvrčků a 3 červy).

Dalším problémem je, že v poslední době se čím dál méně častěji vyprázdňuje. Postupně se z vyprazdňování ob několik dní dostala na vyprazdňování ob týden, a nyní se vyprázdnila naposledy před 18 dny. Zkoušíme ji pravidelně vyndavat ven z terária, aby se proběhla venku. Většinou je celá ztuhlá a poměrně studená, jak leží někde schovaná v teráriu. Venku pookřeje, rozkouká se, a většinou začne lézt. Zkoušíme i koupele, aby se jí případně lépe dařilo vyprázdnit - občas to pomáhá, nyní ne. Zácpu ale zřejmě nemá, není ani nijak moc naplněná (asi vzhledem k tomu, že nejí zeleninu).

Terárium je velké 115x50x43 cm (d x v x h). Osvětlení má řešeno pomocí lineární T5 UV-B zářivky 24W od Solar Raptor + Daytime Heatlamp 60W od Exo Terra (jako výhřevná žárovka). Nově jsme dnes přidali další světlo Reptile Vision 25 W od Exo Terra jako světelný zdroj s viditelným světlem a UV-A.

Prosím o radu, čím by to mohlo být, příp. co zlepšit. Jde mi především o vyprazdňování agamy. Následně o jídlo, aby opět jedla i zeleninu, nejen hmyz ob den, a pokud možno sama lovila.

Dále bych se rád zeptal, zda ji dostatečně krmíme, nikde není jasně dáno jak často, a kolik kusů hmyzu podávat apod.

Děkuji moc.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny