Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zelva - zdravi (krunir-pyramida)

Ahojte, chcem sa spytat korytnacka ma podla obrazkov nejake problemy s pancierom (pyramida), alebo je zdrava. Ma 3,5 roka a cca 12cm - je to primerana velkost k veku ? Podla diskusii neviem posudit. Dakujem.

Předmět Autor Datum
Dobrý den, k tématu by se Vám měl spíše vyjádřit zkušenější chovatel želv, než jsem já. Ale z toho,… poslední
Cinkodan 25.08.2021 13:20
Cinkodan

Dobrý den,
k tématu by se Vám měl spíše vyjádřit zkušenější chovatel želv, než jsem já. Ale z toho, co na fotografiích vidím, je tam opravdu dost zřetelné pyramidování krunýře (hlavní příčiny - překrmování nadmírou bílkovin, nízká vlhkost substrátu). Ale pokud nebude pokračovat, zdá se mi toto ještě přijatelný stav a bez výraznějšího vlivu na další život želvy. Celkové proporce želvy a hlavní tvar krunýře se mi u tohoto kusu zdají ještě plus mínus přirozené - což jinak často u silných pyramidáčů, často spojeno ještě s rachitidou, tedy nejsou. U samic mají většinou změny od přirozeného tvaru krunýře a kostry vliv horší než u samců - z důvodů, že mohou mít pak problémy se snášením vajec. Ale rozhodně se nebudu hádat, mají-li na to zkušenější želvaři jiný názor.

Jinak k velikosti želvy pro Vás - délka karapaxu je spíše druhořadý znak pro sledování velikosti a přírůstků, hmotnost (např. na klasické kuchyňské váze) - popřípadě dohromady hmotnost+délka+foto - je mnohem lepší. Jinak želvy nerostou podle tabulek, nejlepším viditelným ukazatelem správného růstu je dobrá kvalita a tvar krunýře.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru