Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Neaktivní želva vroubená

Dobrý den,

Rád bych Vás poprosil o radu ohledně apatické želvy vroubené. Máme celkem dvě želvy (želvu žlutohnědou – 10 let a želvu vroubenou – 8 let) chované společně v akváriu. Substrát mají lignocel smíchaný s pískem, osvětlení Reptile UVB 100 a výhřevnou žárovku 25W. Každý večer akvárium rosím. V případě simulace letního období mají pod výhřevnou lampou cca. 40°C, v chladné části cca. 25°C. v případě podzimních teplot snižuji na 30-35 °C pod výhřevnou lampou a v chladné části na cca. 22°C. Obě jsou celoročně v akváriu, ani jednou nezimované.

Začátkem prosince 2022 začala želva vroubená vypadat unaveněji, častěji polehávat pod výhřevnou lampou, méně žrát až pod výhřevnou lampou zůstávala i přes noc. Snížil jsem tedy postupně teploty z letních na podzimní a cca. po týdnu želvy oddělil – želva žlutohnědá zůstala v akváriu bez známek únavy stále aktivní, želvu vroubenou jsem přemístil do bedýnky se stejným substrátem (lignocel + písek) a chladnější místnosti (cca. 20°C) aby si odpočinula. Po několika dnech, kdy sem tam něco snědla, usnula. Během spánku jsem substrát rosil a nechával čerstvou vodu. Jakmile v půlce února 2022 začala pomalu jevit menší aktivitu (otáčení se v bedýnce), začal jsem přidávat trochu potravy (polníček, čínské zelí) a opět začala pomalu jíst. Postupně jsem tedy začal svítit denním světlem a cca. po 10 dnech jí přemístil zpět do akvária k druhé želvě, kde jsem snížil dočasně teploty na 25-30°C a během dalšího týdne navyšoval na 30-35°C. Nicméně i po tomto týdnu želva vroubená zůstala v chladnější částí akvária stále neaktivní, neleze. Každé ráno se vzbudí, nají se a opět na celý den na stejném místě usne. Takto to již probíhá cca. 14 den. Hmotnost před usnutím byla 656 g, po probuzení 636 g, nyní po těch 14 dnech přibrala na 679 g.

Znamená to, že jsem ji přemístil zpět do akvária moc brzy? Co tedy nyní prosím lze dělat? Opět oddělit a nechat jí znovu odpočinout nebo se může takto „dospat“ v akváriu? Je to vůbec poprvé co na ní takto únava přišla. Věděl jsem, že to jednou přijde, nicméně mě znepokojuje, že po postupném nárůstu teplot stále nejeví žádnou aktivitu a pospává.

Moc děkuji za pomoc a každou radu.

Předmět Autor Datum
Nenašly se žádné odpovědi.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru