Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Mládě želvy zelenavé stále hrabe nebo spí

Dobrý den,
asi dva měsíce zpátky jsem si koupila želvičku zelenavou od chovatele.
Nyní je v teráriu 90x50x40, má tam v jednom rohu výhřevnou žárovku (Repti Planet daylight Neodymium 50W) tu má cca 15cm nad kamenem položeným pod žárovkou, pod ní je teplo 32-34°C, v nejvzdálenější rohu má 23-25 °C, v noci padne teplota v terarku na teplotu bytu... Cca 19°C.
Terárium má také UVB Žárovku (Reptiplanet UVB 15.0extra strong), která je cca 10cm nad substrátem a zářivku(20W). Svítím jí 6:30-12:00 a 13:00-19:00
Terárium má na pulce terarijní substrát, který pravidelně vlhčím a na půlce nasekaná dřevíčka. Má v teráriu také zasazený zelenec, je zasazený v terarijním substrátu (želva si ho vůbec nevšímá, ani jednou do něj nekousla) je tam jen aby čistil ovzduší.
Také má bazének v rohu (vodu vyměňuji každý druhý den, pořádně nádobu umyju pod tekoucí vodou, stejně tak oblázky,které tam pak vrátím a naliju tam novou čistou vodu), ve kterém jsou větší oblázky(dostatečně velké aby je nemohla sníst) také tam má boudičku (na vlhčené substrátu) a kameny, malý talířek na který pokládám jídlo. Většinou ji krmím pampeliskou, jitrocelem, obojí ze zahrádky, listy z ředkviček, občas ji ukrojim tenký plátek mrkve, okurky ředkvičky nebo Košťál z brokolice (vše řádně umyji před tím než jí to dám). Také jí na to jednou za dva dny nastrouhám sepiovou kost, druhá sépiová leží stále v teráriu. Dvakrát do týdne jí také jídlo popráším vitamíny, které mi dal chovatel (roboran pro plazy a obojživelníkyy prášková forma, davkuji to dle návodu na lavičce)
Želvička je lihnuta v září 2022, nyní její krunýř má průměr 7cm a váží 53g.
Terárium je ze tří stran obložené kartonem aby želva neviděla ven
.
A teď už s dotazem :
Tak poslední týden želva většinu dne prosí, záležet si do domečku okolo poledne a vstává až ráno, když se jí rozsvítí žárovky. Když zrovna nespí tak ji také moc nevidíme, jelikož se snaží prohra ať dnem terária.
Přijde mi, že žere pořád podobně, bobek udělá tak jednou za dva - tři dny, jednou za týden ji koupu ve vodě, která má teplotu cca 26-29°C při koupání se vždy vyprázdní.
Po bytě je nepouštíme. Je jen v teráriu, nebo chvíli v lavoru při koupání.
Ven jsme ji ještě nedala, jelikož jsou stále venku mrazíky, mám v plánu ji přes léto dát do venkovního výběhu na zahradě.
Můj dotaz tedy zní, zda je vše v pořádku když tolik spí a je stále "pod zemí" a snaží se někam prohrabat, nebo bych měla vyhledat. Veterináře aby se na ni podíval.
Když hrabe tak obvykle není vůbec vidět, jen slyším jak drápky škrábají o sklo.
Například dnes, v letka z domečku okolo 7 hodiny ranní, dvě hodiny se vyhřívaná na kamení pod vyhrevnou žárovkou, pak se za 10 minut nažrala a schovala se do domečku, asi 4 hodiny hrabala pod hlínou u dna terária v terarijním substrátu a kam se dohrabala tam spí (u dna terária cca 3cm pod substrátem)
Za rady a názory předem děkuji

Předmět Autor Datum
Nenašly se žádné odpovědi.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru