Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Heterometrus

Dobrý den,
rád bych pochopil chování štírů v teráriu, popíšu situaci(delší text).

*Mám v teráriu tři dospělé jedince H.Petersi (samec a dvě samice - třetí samice před časem zemřela). Jedna ze samic minulý podzim porodila mladé. Mám velké, velmi zarostlé terárium a štíři byli zakopaní hluboko. Rozhodl jsem se vyzkoušet přirozenou cestu a nezasahovat. Přes zimu a jaro byli všichni štíři zalezlí a vždy se jeden z dospělců střídal na stráži u vchodu do nory.
*V létě když se oteplilo, začali vylézat. I prckové, ti se však drželi pod balkónkem(původně želvárium), takže pro mne nedosažitelná. Mláďata čilá, počet nevím. Všiml jsem si, že druhá samice je též březí. Později v průběhu léta jsem zaznamenal boje mezi březí samicí a samcem(?). Zdá se, že ho vyháněla z hnízda. Vyvrcholilo to tím, že samec zkončil na druhé straně terária ve vyhnanství. A i tam ho později samice několikrát ,,navštívila".
*Co mě ale zajímá nejvíce. Včera jsem našel jedno mládě rozmáčknuté u vchodu do nory, kde hlídá většinu času březí samice. Přemýšlím, jestli ho zabila samice nebo samec. Druhou samici (tu co porodila loni a jejíž mláďata jsou v terárku) vídám velmi málo. Nicméně se samcem vychází dobře, neútočí na něj. Kladu si otázku jestli březí samice brání mladé štíry nebo se připravuje na vlastní potomstvo a jestli je nebezpečná pro ostatní štíry.

*Chystám se oddchytit březí samici a dát ji zvlášť. Dále odchytat všechny mladé a dát je též samostatně. V původním terarku bych nechal samce a druhou samici. Nebo doporučíte odchytit samce a případně mláďata a nechat obě samice pohromadě? Jen dodám, že březí samice je velmi aktivní a myslím, že přesun jinam pro ní nebude takový stres jako nahánění a bitky se samcem.

Děkuji za případné rady, vysvětlení nebo názor. :-)

Předmět Autor Datum
Nenašly se žádné odpovědi.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru