Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Želvička, druh a problém s krunýřem

Ahoj,
prosím o určení druhu želvičky, byla dnes koupená na burze, bohužel jsem si nezapamatovala název. A druhá otázka, je to zjevně úplné mimčo a na krunýři ve spodu měkkou dírku. Spraví se to samo nebo se má nějako ošetřit? Fotky přiloženy. Předem děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dobrý den, ta měkká dírka jak uvádíte je pupeční otvor. Mládě je čerstvé. Chce to dobře krmit předev…
Epanterias 23.10.2023 08:30
Epanterias
Že je to od pupečníku vím, ale nebyla jsem si jistá jestli jim tam dírka zůstává nějakou dobu, nebo…
TabithaClaire 26.10.2023 01:56
TabithaClaire
Jako žlutolící se označovala dnes už zakázaná Trachemys scripta scripta. Tohle ona rozhodně není. Ka…
Epanterias 26.10.2023 09:03
Epanterias
Dávám kukly, dávám moučné červy, dávám masné červy, malinké žížaly, kousky ryb (,jsem rybářka, takže…
TabithaClaire 26.10.2023 17:59
TabithaClaire
Tím pádem všecko jak má být:-) poslední
Epanterias 27.10.2023 08:16
Epanterias

Dobrý den, ta měkká dírka jak uvádíte je pupeční otvor. Mládě je čerstvé. Chce to dobře krmit především porcovanými rybkami (včetně kostí, čili žádné náhražky jako maso), vodní šneky (kvůli dotaci vápníkem), žížaly (teď má pršet, takže bude šance nasbírat). Dle mého názoru se jedná o druh Pseudemys peninsularis (podobná je P. hieroglyphica, která má vpodstatě totožné podmínky chovu). Teplota pod žárovkou ve výšce krunýře 35-38C, teplota vody cca 24-25C. Chov je bezproblémový, správně živená zvířata mají po roce cca 6cm, další rok se velikost zdvojnásobí. Lepší bývá chov alespoň dvou kusů, ale to už je na každém chovateli.

Že je to od pupečníku vím, ale nebyla jsem si jistá jestli jim tam dírka zůstává nějakou dobu, nebo je hned po vylíhnutí uzavřená. Vodu má 25° vyhřívanou klasicky topítkem, pod žárovkou se vyhřívá většinu dne. Je tedy extrémně žravá, jak něco dopadne do vody, tak se po tom hned vrhá a žere jak nezavřená. Nejradši má kukly moučných červů. Ta želva ozdobná by to asi být mohla, ale nemůžu si za boha pořád vzpomenout. Zkusím ji během dne nafotit lépe. Ptala jsem se paní na burze, jestli je to želva žlutolící, při prvním zběžném pohledu mi tak přišla v krabičce, ale říkala mi právě že ne, že je v nich rozdíl, že tahle má oranžový spodek krunýře 🤔

Jako žlutolící se označovala dnes už zakázaná Trachemys scripta scripta. Tohle ona rozhodně není. Každopádně to ani není důležité, podstatné je, že tam jsou obdobné podmínky chovu. Kukly moučných červů? Proč? Zkuste ji krmit tak, jak je třeba, namísto toho, co jí chutná. Zejména v prvních letech je to velmi důležité kvůli správné kalcifikaci krunýře a vůbec dobrému vývoji.

Dávám kukly, dávám moučné červy, dávám masné červy, malinké žížaly, kousky ryb (,jsem rybářka, takže není problém), zkouším i zelené, také okružáky, které mám v akváriu přemnožené. Stravu má pestrou, to že je má ráda neznamená, že jí to cpu každý den. Většinou jde okamžitě po všem, co dopadne do vody. Jen jsem doufala, že se dopátrám druhu. Možná zkusím kontaktovat zřizovatele, jestli bude mít na paní kontakt.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru