Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak léčit poranění vodní želvy?

Prosím o radu; samec želvy má poranění na krku které se nechce hojit : občas vymáčknu hnis a ošetřím Betadinou - ale nelepší se to. Už to má dlouho...
Ráda bych mu pomohla.
Byla jsem s ním u třech veterinářů , jeden mi poradil tu Betadinu a další dva mi řekli že želvy nerozumí...
Předem děkuji za rady a zkušenosti.
Želva je nalezenec, mám jí asi 8 let, pořád ještě roste.

Předmět Autor Datum
Dobrý den, ze své zkušenosti mohu říct, že poranění se hojí poměrně dobře, tak se chci zeptat - neby…
Epanterias 06.12.2023 11:35
Epanterias
Zdravím a děkuju... Denní koupele v hypermanganovém roztoku jsou samozřejmostí zároveň s kapáním Bet…
Bastet 15.12.2023 08:26
Bastet
Dobrý den, já mám zkušenost opačnou - severoamerické želvy v terarijních podmínkách jsou poměrně tvr… poslední
Epanterias 15.12.2023 08:58
Epanterias

Dobrý den, ze své zkušenosti mohu říct, že poranění se hojí poměrně dobře, tak se chci zeptat - nebyla by fotka želvy + jejího akvaterária?
Letos jsem zrovna řešil pokousání samice trachemysky samcem na krku. Stačilo zvíře na ráně namazat framykoinem, nechat trošku zaschnout a nechat pochopitelně zvíře slunit (míním dostatečný ohřev pod žárovkou). Otok zmizel do dvou dnů, strhaná kůže se sloupala a teď po půl roce není poznat, že tam něco měla. Jinak to jde podpořit i použitím přípravku Fungistop (Tetra) do vody (je to pro akvarijní ryby) - používá se stylem dva dny v lázni (první den se nakape dle návodu plná dávka, druhý den se dokape na totožný objem půlka dávky), po těchto dvou dnech vyměnit vodu za čistou a za dva dny opět použít znovu Fungistop za podobných podmínek jako předtím. Funguje to dobře i na plísně v krunýři.
Dezinfekce Betadinem je dobrá, ale asi to moc nestačí, když je zvíře spoustu času ve vodě. To už mi rychleji funguje i silnější roztok hypermanganu.

Zdravím a děkuju...
Denní koupele v hypermanganovém roztoku jsou samozřejmostí zároveň s kapáním Betadinu.
Za typ s framykoinovou mastí moc děkuju : sama bych se jí neodvážila na želvu dát, protože vodní želvy jsou citlivky a vadí jim dost věcí které jiným zvířatům nevadí - ale když jí máte na želvě vyzkoušenou, zkusím podpořit hojení i takhle.
Před několika dny jsem se konečně dostala k veterinářce která mě s želvou nevyhodila a natáhla mi pro ní do stříkačky čirou tekutinu - antibiotika, tak teď každý den vymáčknu hnis a do rány nastříkám antibiotika místo Betadiny, snad už se za několik dní projeví účinwk a pomalu to půjde k lepšímu...

Dobrý den, já mám zkušenost opačnou - severoamerické želvy v terarijních podmínkách jsou poměrně tvrdá zvířata, která vydrží lecos. Mělo by stačit to potírat jen na místo, kde to hnisá. Klasický framykoin se dá použít právě dobře pod vodou i když je pochopitelně lepší zvíře chvíli držet na souši a aplikovat na suchou kůži. Nebylo to potřeba ani mazat víckrát denně, kolikrát jsem to mazal jednou denně. Obdobně je možné na problémy s očima využít Opthalmoframykoin. Mnohdy to zachránilo život mláďatům, která díky tomu, že mají zalepené oči a nevidí, nemají zájem o potravu. Zpravidla do pár dní se stav upravil a prťata začala žrát. Zároveň je ovšem třeba dát do pořádku podmínky, protože to vše vychází ze špatného krmení, nízkých teplot vody, absence vyhřívacích míst s dobrou temperací případně přenos/převoz kupované želvy v chladném počasí nikoliv pod oblečením v sáčku nebo krabičce tak, jak se má, aby nedošlo k nastydnutí, ale tak, že si zvíře parádně nadýchá studeného vzduchu. Předchozí věty pro Vás předpokládám neplatí, uvádím to jen na doplnění, protože valná většina průserů s mláďaty vodních želv mají nadále stejný jmenovatel.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru