Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Proč přesně se varan nedoporučuje lidem bez zkušenostís chovem ještěrů?

Mláďata bývají v nabídce častěji a jsou levnější. U subadultů či mladých adultů je ale výhoda, že už lze posoudit, že zvíře není třeba genetický zmetek, např. krňous s vadným metabilismem. Pro začátečníka - u malých a rychle rostoucích a na chovné podmínky obzvláště háklivých mláďat - lze také snadněji nevhodnou péčí vypěstovat nevratné růstové abnormality a nemoci; u již odrostlých zdravých zvířat je riziko menší.

Co do povolení k chovu nebezpečných zvířat (přejmenováno již na "druhy vyžadující zvláštní péči", ta se většiny varanů netýká. Resp. jsou v ní uvedeny z plazů a) všichni z řádu krokodýlovitých, b) všechny jedovaté druhy. Varani nejsou krokodýli, a většina není jedovatá (resp. z jedovatých vím jen o varanu komodském...)

Co se CITESu týče, zde se přiznám, přesný současný výklad netuším. Kromě pěti druhů (CITES I) jsou všichni další v CITES II. Avšak jaká je současná bližší úprava a nutnost registrace pro odchované jedince CITES II v ČR - nevím (jestli už je třeba jen obyčejná kupní smlouva..?). Zde bych se doporučil obrátit přímo na chovatele, popř. na orgán, který CITESáky eviduje. To je Vám příslušný krajský úřad, odbor životního prostředí.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny