Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dovezla jsem si cca šestiletou agresivní leguánku

Chtěla bych poprosit o radu, sice mám menší zkušenost s leguány. Chovám i jiné plazy, ale takového velkého draka jako jsem si dovezla před týdnem Scarlet, jsem ještě neměla ::) problém je že nebyla moc brana na ruce. K ní jsem dostala i obří terárium udělané s OSB desek,kde mi přijde dost izolovaná od běžného rozruchu v domácnosti.. Nešlo se jí ani dotknout hned po otevření terária začne neuvěřitelně sičet, ihned zaujme útočnou pozici a následně začne útočit jak ocasem i nohama, zakusovala se opravdu do všeho co se k ní přiblížilo ::) :!: Abych ji vůbec dostala ven a nebyla celá od krve,což první tři dny bylo ,, musím použít ručník kterým si jí chytím,zabalím nohy, přidržím hlavu a vytáhnu ven z terária. Ze začátku jsme s polu opravdu hodně bojovali a ani jedna to nechtěla vzdát i když se mi ji teda nakonec vždy povedlo vytáhnout z terária. Dnes jsem ji poprvé měla na sobě s tím že sice zadní nohy byli stále v ručníku ale přední měla na mě a chvílemi mě už tolik nepozorovala, zavřela oči a nechala se hladit po celém těle. Pak jsem s ní byla i na procházce po zahradě navštívit ovocné stromky a stále měla přední nohy venku na mě,byla sice ostražitá a při prudkém pohybu na mě ihned otevřela pusu ale to jsem ji tam vždy hned dala něco k jídlu a pak se zase uklidnila a pozorovala jedním okem mě a druhým okolí :-D ještě bych měla dodat že od doby co jsem ji dovezla jí každý den dávam do terária jídlo a ona se ho ani nedotkne, takže se do ní snažím aspoň v malém množství dostávat jídlo během dne když se jí snažím trochu se mnou seznámit. Takže by mě zajímali všechny rady, triky a vše co mi můžete poradit jak ji co nejlépe pomoct se uklidnit aby vůbec konečně jedla sama a zda mám pokračovat v tom boji a nevzdávat to aby se trochu ochočila,jestli dělám dobře nebo mám něco změnit. Myslíte že se to povede a ochočím jí ?když už ji je cca šest let. A ještě jedna věc, je vidět že s ní nebylo dobře zacházeno má dva prsty pryč,jeden nehet fuč až u prstu i několik zubovitých šupin na zádech je fuč a po těle jizvy které mi hodně připomínají spáleniny po cigaretě. Kluk který mi ji dal byl sedmnáctiletý mladík který ji měl cca rok od někoho dalšího a říkal že už v tomhle stavu byla když si ji od něj bral.

Předmět Autor Datum
Toto vyzerá buď na "príbeh" z knihy (aspoň formou ako to píšeš) alebo týranie zvierat. To by sa malo… poslední
Ale 25.06.2024 17:31
Ale

Toto vyzerá buď na "príbeh" z knihy (aspoň formou ako to píšeš) alebo týranie zvierat. To by sa malo nahlásiť a postupne sa vypátrať pôvodný majiteľ.

terárium z OSB dosiek je maximálne nevhodné. Ako prvoradé by sa určite malo vymeniť terárium (tvrdé sklo, hladké drevo prípadne MDF dosky, kovové pletivo). V teráriu konáre, rastliny, nejaké miesta na schovanie, vhodný substrát - piesok, rašelina, kôra, mach). Prechádzky s leguánkou (vonka) sú nezmysel, čo ju len môže viac stresovať. Dať jej priestor je potreba ale mimo "pouličného ruchu" a nie na vodítku či v rukách ako psa. V pevne ohraničenom priestore (zabezpečenom proti úniku) na voľno, ktorý je dostatočne veľký ale nie zas príliš aby sa nestratila. Jednoducho výbeh. Určite taktiež nebaliť končatiny do osušiek, ak sa zľakne, môže urobiť pohyb pri ktorom sa ešte zraní a končatiny sú konkrétne najviac náchylné na toto. Hladkať a dávať ju na krátku dobu na ruky je vhodné až keď je pokojná, určite by ale na rukách mala byť len keď sa sama nechá na ruky.

-3

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru