Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Krmení hroznýše

Ahoj, chtěla bych se vás zeptat, jak krmíte své hroznýše a povyměňovat si nějaké zkuenosti, případně vychytat, kde dělám chyby.
Mám 8letou samici hroznýše, mám ji od mimča. Začínali jsme na myškách a postupně přešli na potkany, které žere doteď... no žere, poslední dobou se jí moc žrát nechce.
Z myší na potkany jsme přešli ve chvíli, kdy jí začinaly myši dělat problém uškrtit. Už byla tak mohutná, že tu myš nedokázala zuby přidržet a omotat se nejširší částí těla (několik cm za hlavou ke škrcení prostě nepoužívá, nevím, jestli to tak maí všichni, ale moje holka škrtí jen tou nejsilnější částí těla). Takže myš kolikrát neuškrtila a trápila ji. Pozoruju, že to se teď začíná dít i s potkany. Je prostě na ně až moc mohutná a potkana čapne snadno, ale už ho nepřiškrtí, potkan jí pak uteče a ji přejde chuť to zkoušet znova, takže je o hladu. Na týden se třeba blokne po takový zkušenosti a nechce žrát. Už jsem zkoušela i kupovat mražené potkany, ale to je vždycky 50 na 50. Musím s nimi hrát velké divadlo, a i tak si většinou nevezme, jen přičuchne a stáhne se. Samozřejmě, že potkana nejdřív rozmrazím a nahřeju na tělesnou teplotu. Ale většinou nemá zájem, potřebuje si to ulovit.
Zkusila jsem teď koupit mražené kralíky a doufám, že to nějak dopadne, bojím se, aby jí živý králík neublížil.
Někde jsem i četla, že i v pokročilém věku hada je lidi krmi myšmi, ale já si nedovedu představit, jak můj 12kilový had žere malou myšku, tím spíš, když si ji potřebuje sama uškrtit.
Už z té situace začínám být zoufalá. Mám i obavy o její srde a cévy, přeci jen potkan je pěkně tučná strava, králík by mi připadal jako lepší varianta, ale bojím se o ni.

Předmět Autor Datum
Krmení myšmi hroznýše v adultu je samozřejmě pitomost a pokud to někdo někde uvádí, má nějaké podraž… poslední
Epanterias 24.07.2024 13:46
Epanterias

Krmení myšmi hroznýše v adultu je samozřejmě pitomost a pokud to někdo někde uvádí, má nějaké podražené zvíře, které měří metr (už metrový hroznýš ani neví, že myš pozřel). Logicky tak velké zvíře dráždí možná pach, ale není sto tak malou kořist usmrtit a pokud se o to pokusí, je tam i riziko poškození třeba očí krmným hlodavcem. Ke zrkmování rozmražovaných zvířat mám svoje výhrady, jsem pro zkrmování buď čerstvě usmrcené kořisti, nebo živé. Za sebe se mražené, rozmražované atp. vyhýbám. Co se týká zkrmování králíků - je řada malých nebo zakrslých plemen, která adultní hroznýš vklidu usmrtí i pozře. Tak jako se u mláděte nezačíná s krmením adultním potkanem, určitě je třeba zkusit nejprve malého králíka a podle toho usoudit, jestli to bylo vpohodě, nebo ne. Viděl jsem pár videí z krmení i docela velkými králíky - z mého pohledu zbytečné. Hroznýš není korálovka, má jiný metabolismus i pohyblivost, určitě potřebuje větší potravu, ale není cílem udělat z něj nukleární hovado (není to retina ani tmavka a ani těm zkrmování nadměrně velké potravy a její nadbytek nedělá dobře, což se projevuje brzkými úhyny vlivem tučnosti a selhávání orgánů).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru