Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno komerční chov hadů

DanKanFan - To, že nezasahuju do debaty ještě neznamená, že poradnu nečtu... Sice poslední dobou jen příležitostně, protože jsem pracovně mimo domov a domů jezdím jen jednou za 14 dnů a částečně taky proto, že jsem byl už několikrát "umravněn" za to, že jsem měl jiný názor než ostatní. Takže se často raději kousnu do jazyku, než abych tu zase rozpoutal zbytečné emoce ;-)

Co se týče tématu, tak ač jsem zastáncem dostatečného životního prostoru pro jakéhokoliv živočicha, přesto RACK systém při chovu hadů tak úplně neodsuzuju. V každém případě je to systém osvědčený a především racionální, který ve velkochovech dokáže usměrnit údržbu na únosnou míru. Biotopové terárium má pravda svoje kouzlo, a kdo má doma 1 - xx nádrží, může si tenhle luxus dovolit. Je zřejmé, že v obýváku si každý raději vytvoří kousek živé přírody, než aby koukal na regál plný plastových krabiček. Ale neumím si představit takovouhle pěstírnu s velkými a načinčanými terárii, v kterých bude po jednom zvířeti. To je naprosto nemyslitelné, jak po prostorové stránce, tak i z hlediska údržby. Navíc tady už několikrát padlo (a já s tím souhlasím), že hadi ani v přírodě nemají velká teritoria. Pokud vynechám vyslovené lovce, kteří potravu aktivně vyhledávají a pronásledují, většina hadů tráví podstatnou část svého života u své oblíbené skrýše, z které vylézá jen když má žízeň, hlad, nebo když se potřebuje vyhřát. Že se had cítí nejbezpečněji v co nejtěsnějším prostoru je skutečnost, s kterou se setkal snad každý chovatel - nacpat se pod kámen, do nějaké škvíry či dutiny, případně se zaklínit v nějaké vidlici větve, a zůstat tam i několik dní, to je u hadů naprosto normální a vyhovuje jim to. Stejně známý je fakt, že zbytečně velký prostor vyvolává u hadů stres, s dobře známými syndromy, jako je plachost, zpomalený růst, odmítání potravy... Při změně terária za menší, nebo po přendání do malé uzavřené krabičky obvykle tyhle příznaky zmizí a had se vrací svým chováním k normálu.

Takže abych to shrnul. Tím, že neodsuzuju systém chovu v plastových boxech samozřejmě neznamená, že se mi to líbí a že bych si to dal domů. V každém případě je ale výhodný co se týče farem, velkochovů a podobných institucí a nebál bych se tvrdit, že snad vyhovuje i samotným hadům. O tom nakonec svědčí i dosahované výsledky, které naprosto suverénně předčí výsledky většiny chovatelů s biotopovými terárii.

Tak jsem se zase jednou nechal unést a vyjádřil svůj názor... takže, teď se do mě můžete pustit :puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny