Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Malé mušky v teráriu s Elaphe schrencki

Dobrý den, chci se Vás zeptat, nebo se spíš ujistit, jestli jsou ty mušky vůči hadovi nějak škodliví.
Mušky lezou hlavně po kameni pod žárovkou a občas lítají kolem žárovky.Když nějaká vyleze na hada, tak z něj zase za chvíli sleze.Předpokládám, že se rozmnožili v rašelině.Jsou velké cca 2 mm, černé.Myslím si, že jsou neškodné, ale pro jistotu se ptám.
Děkuji za odpověď.

Předmět Autor Datum
Předpokládáš dobře. Půjde zřejmě o nějaké smutnice nebo něco podobného ze substrátu. Mně se líhnou v…
krokodýl 07.12.2009 17:07
krokodýl
Děkuji. A nebude problém, když třeba nalezou hadovi na kořist a had je sežere?
Razer 07.12.2009 17:54
Razer
Ne, nebude. Maximálně bude mít pestřejší stravu.:-)
krokodýl 07.12.2009 18:26
krokodýl
To si doslova pyta nejakeho maleho gekona ci chamika. Len je tu zas riziko ze padne za obet hadovi.
Bic0 07.12.2009 18:34
Bic0
Jedině použít exhaustor a odsávat je.:-)
krokodýl 07.12.2009 18:40
krokodýl
Pomáhají i žluté lepové desky (např. Stopset, mají v drogerce nebo zahrádkářských potřebách).
Kurt 07.12.2009 18:46
Kurt
To jo, já ale myslel je odsávat živé za účelem krmení mláďat nějakých pidichamíků (třeba Brookesia n…
krokodýl 07.12.2009 18:52
krokodýl
zdar:-D jéje tuto je situace?? zkoušel jste někdo ty smutnice vzít do exhaustoru?? s tím si užijete.…
West day1-pošuk 07.12.2009 19:22
West day1-pošuk
No, takže jestli hadovi nebudou škodit, tak je tam nechám.Když to bude horší a bude jich tam nějak m…
Razer 07.12.2009 19:54
Razer
tak tedy rašelinu do kýble s vodou a hypermanganem a potom přecedit? pokud budou v terarku jakekoli…
JaBula 08.12.2009 08:36
JaBula
Já do subtrátu (ligno nebo rašelina) přimíchávám vápenitý dolomit (mají v OBI a podobně, od firmy AG…
Nerous 08.12.2009 10:11
Nerous
Mě ty "svině" lezou dost pod miskou ;-).Jinak jsem zkoušel tu rašelinu prolejt vařící vodou ale po c…
exel 08.12.2009 13:14
exel
Tak tam dám ty pásky.Dá se to přilepit na sklo?A hadovi to neublíží..?
Razer 08.12.2009 16:22
Razer
No na sklo se to přilepit dá jenže by se na to mohl chytit i had. Já to vyřešil tak, že jsem si tu r…
exel 08.12.2009 21:02
exel
Nojo, jenže když to udělám tak, jak říkáš, tak předpokládám, že tam budou potvory za pár dní zas:-)…
Razer 08.12.2009 21:46
Razer
Zdravím, můžu se zeptat. Nedávno mi v terárku se želvičkama začali lítat černé pidimušky, ráda bych…
sharka 03.11.2010 13:33
sharka
Pošuku, s tím hypermanganem bych byl rozhodně opatrnější. Ta koncentrace jak píšeš (světle fialová),…
RITCHI 08.12.2009 22:28
RITCHI
No tak já si myslim že to prostě vyhubit ani snad nejde3-[jedině zkusit dát tu "pásku" do tera tak a…
exel 08.12.2009 22:53
exel
Mně se nejvíc osvědčilo, nalepit velké pásky nad terárko - tj. nad větrací odtvory, kudy tam mušky l…
Nerous 09.12.2009 10:00
Nerous
Ahoj, dost dlouho jsem hledal odpověď na problém "zkurvený mušky v terárium s pavoukama", mám doma p…
janectreb 18.07.2012 00:11
janectreb
já sem měla smutnice.... pomohlo mi tejden co tejden projet substrát mikrovlnkou (u mě se teda jedna… poslední
Anička42 18.07.2012 09:50
Anička42

Předpokládáš dobře. Půjde zřejmě o nějaké smutnice nebo něco podobného ze substrátu. Mně se líhnou v obrovském množství z vlhkých hoblin u želv. Jediný problém je estetický... pokrývají v hejnu všechny možné plochy terária. U hoblin je to jednoduché, mušky osprchuju ze skla do hoblin a ty pak vyhodím a dám nové. Mušky se mršky objeví zas tak do týdne až dvou.:-)

To jo, já ale myslel je odsávat živé za účelem krmení mláďat nějakých pidichamíků (třeba Brookesia nebo Rampholeon) nebo mláďat pidigekonků (např. Gonatodes, Saurodactylus, Tropiocolotes nebo Sphaerodactylus) nebo mladých pidižabek (Dendrobatidae, Mantella ap.).

zdar:-D jéje tuto je situace??
zkoušel jste někdo ty smutnice vzít do exhaustoru?? s tím si užijete.
jinak bez pochyby super krmení akorát nechápu proč tam Krokouš píše rody:-D:-Dprotože "pidi"tera nikdo moc nedělá;-).
Nyní ty smutnice:asi nejvíc je jich v substrátu pro květiny(tuto je fakt šupa).Smutnice-obecně je druhotná přičina toho,že je něco špatně???většinou jde o náhlé zvýšení vlhkosti.Hadům,ještěrkám určitě nic neudělají,ale švábi,cvrčci,Cetonidae s tím asi budou mít problém,vlastně ten problém je už nevratný.
nyní něco s Pošukovo dílny už jsem to tu psal snad 100krát takže po 101:-D:-D pokud se pletu tam opravte.Substráty-ligno,apod.těm bohatě stačí dát do vody hypermangan v dávce(světle fialová).
U rašeliny je problémv tom,že je "rašelina a rašelina" ta starší má velmi dobré fug.učinky a smutnice se tam nedostanou,nehledě že tutý rašeliny se vytírají i třeba rybičky a v rašelině se "inkubují i jikry"tam je nejvíce poznat co je to za rašelinu;-)nemohu přešně doporučit rašelinu co do typu,ale jedno vím jasně:-D stačí poměr rašelina&voda 1:1 a udělat "výluh"podle toho jaká je Ph se to zjistí.Takže tak:-D
Ps-je to i a netu:-p

tak tedy rašelinu do kýble s vodou a hypermanganem a potom přecedit?

pokud budou v terarku jakekoli organicke zbytky (trus, zbytek potravy, hnijici kousek zive kytky, kousek svlecky), nepomuze ani hypermangan.
ty zlute desky pouzivaji zahradnici, zavesi je nad rostliny a smutnice (lakane barvou a snad i nejakymi feromony nebo necim podobnym)se na ne prilepi. Funguje to trochu jako mucholapka (ostatne - ty na smutnice funguji taky).

Já do subtrátu (ligno nebo rašelina) přimíchávám vápenitý dolomit (mají v OBI a podobně, od firmy AGRO) - je tam CaCO3 a hořčík. Poměr co dávám je zhruba 10:1, když toho dolomitu dám opravdu hodně, tak tam ty mušky nenakladou vajíčka - dávám to k bezobratlím (plžům). Těm to nevadí, aj to žerou. Včera jsem to dala pokusně i k suchozemským želvám (směs rašelina písek), kde se mi naposled namnožili chvostoskoci, nějak přelezli ke šnekům a dělali tam bugr. Dávám to také ke kytkám, jinak se mušky vylíhnou tam.

Nejradši bych to dala i k mokřadním želvám, ale mám strach, co by to udělalo (přece jen je to hnojivo, i když přírodní), když by se to dostalo do vody.

Taky mám u terárek nebo těsně nad nimi velké pásky proti vrtuli třešnové - někdy se muškami úplně černají.

Mě ty "svině" lezou dost pod miskou ;-).Jinak jsem zkoušel tu rašelinu prolejt vařící vodou ale po chvíli koukam jak si tam jedna lita tak to taky moc nezabralo.Tak jsem potom vzal od mámy takovej papírek kterej lepí ( je to přesně na tyhle mušky,máma to dáva do kytek) a dcla jsem je vychytal ale pak se tam zase objevily. :))

No na sklo se to přilepit dá jenže by se na to mohl chytit i had. Já to vyřešil tak, že jsem si tu rašeilnu nasypal do krabice a tam to nechal cca 2 dny s tou páskou a oni se na to nachytali a pak jsem to nasypal do tera ;-) , vono to dost lepí tak bych to radši neryskoval ;-)

Pošuku, s tím hypermanganem bych byl rozhodně opatrnější. Ta koncentrace jak píšeš (světle fialová), je už docela dryák, který by při dlouhodobějším styku s plazem mohl působit i toxicky. Nechtěl si napsat spíš světle růžová? To totiž bývá obvyklá barva roztoku... ;-) Že je manganistan draselný ve vyšších koncentracích poměrně silný jed (zejména pro vodní živočichy), je věc všeobecně známá, ale už asi nikdo podrobně nezkoumal jeho účinky na plazy, zejména při dlouhodobějším kontaktu. Osobně znám případ, kdy samice B. constrictor byla několik let chována na hypermanganem desinfikovaném lignocelu. Ačkoliv předtím měla několik bezproblémových porodů zcela zdravých mláďat, během následujících tří let chovu "na hypermanganu" měla dva po sobě jdoucí potraty, a další rok na to uhynula na nádorové onemocnění. Je mi jasné, že to mohla být jen shoda náhod, ale zrovna tak to mohla být nějaká reakce na dlouhodobý styk s hypermanganem. Člověk nikdy neví. Alespoň já se řídím pravidlem, že čím méňe chemie v teráriu, tím lépe. A to platí samozřejmě nejenom pro chované plazy, ale i pro chovatele samotného!

Ahoj, dost dlouho jsem hledal odpověď na problém "zkurvený mušky v terárium s pavoukama", mám doma pár vlhkomilných druhů sklípkana a neustále vidím tu havěť u nich v teráriu(mj. všiml jsem si i malinkatých broučků, asi 1mm velkých, který lezou v lignocelu taky, beztak jsou to ty mušky, který čerstvě vylíhly). Tak bych se rád zeptal, jestli někdo nevíte,zda je vhodná pro sklípkana "bílá rašelina"? Prý udrží vlhkost, bez plísní, ale podle toho co jsem tady přečetl, je to externí záležitost a tahle havěť se dostane do "bootle" z venku...

já sem měla smutnice.... pomohlo mi tejden co tejden projet substrát mikrovlnkou (u mě se teda jednalo o listovku) - aby je to zabilo, včetně larev .... dělej to tak měsíc a budou pryč (nezapomeň že budou taky v kytkách (i mimo terko)... takže ty nejlépe asi vyhodit, nebo prolejvat zředěnym hypermanganem) ... myslela jsem, že se jich už nikdy nezbavím... ale takhle jsem si časem uvědomila, že už jsou vlatně pryč ... jo a taky jsem tam při tom měla ty žlutý lepivý pásky, co prodávaj v květinářství (nalepený nad větracim otvorem terárka) ... spousta dospělejch se na to chytla ... pak jsem měla jednu pásku u terárka asi měsíc, a byli na ní jen 3 mušky... prostě jsou pryč :-)
Když si na to vzpomenu, byla to fakt hrůza. Jak jich bylo moc, tak nebyli jen v terárkách, ale lítali nám v obýváku s oblibou pořád okolo obličeje ... no uf, ještě že sou pryč.
Hodně štěstí a trpělivost

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru