Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem podklad-mech

Dobrý den, had my jde do svleku a naposledy se svlékal komplikovaně, jelikož měl malou vlhkost(to už sem se dočetl) :-) Nedostanu se do zverimexu jelikož mám úraz a taky se mi zdá že cena za rašeliník (270kč)je příliš vysoká.Chtěl bych se tedy zeptat jestli se nedá dočasně použít jiný druh mechu co roste například na kamenech nebo v lese(Jak ho upravit , aby v něm nebyli např. roztoči).Popřípadě co by ste mi doporučili jiného ?Předem děkuji.

Předmět Autor Datum
A o jakého hada se jedná.......docela podstatná informace ;-)
para 15.04.2007 20:47
para
jedná se o Elaphe guttata.
kečeduh 15.04.2007 21:05
kečeduh
Já bych osobně doporučil lignocel. Rozdělat ho ve vodě s pár zrníčky hypermanganu (voda by měla být…
para 15.04.2007 21:36
para
Klíďo můžeš používat jiné druhy mechů, doporučuji spíš takové nižší druhy, které jdou vzít jako "kob…
krokodýl 15.04.2007 21:58
krokodýl
Asi budu prudit :-D, ale osobně bych do terária nějakej "sajrajt" z lesa nikdy nedal. Páč by se mohl…
para 15.04.2007 22:04
para
Ahoj,hady jsem dříve choval na lignocelu a nikdy jsem nemněl problém z tím,že by hadi mněli střevní…
Melda 15.04.2007 22:07
Melda
o problému s pozřením a následném ucpání trávícího traktu jsem slyšel:x: a proto jsem se rozhodl lig…
kečeduh 15.04.2007 22:02
kečeduh
následném ucpání trávícího traktu jsem slyšel Jj ale nevím o nikom komu by na to had uhynul a to na…
para 15.04.2007 22:07
para
a k těm mechům...nehrozí že spolu s ním si přinesu do teraria i nějaké parazity????!!!!!
kečeduh 15.04.2007 22:06
kečeduh
Jj dle mého je riziko značné a pokud ti záleží na tom,aby se tvůj had dožil ve zdraví "důchodu", pus…
para 15.04.2007 22:09
para
Neblázněte, jedině tak můžete přitáhnout pár mravenců, pavouků, stonožky, prostě cokoliv, co žije v…
krokodýl 15.04.2007 22:25
krokodýl
Paro nestraš ho Já osobně bych se toho bál.....jsem strašpytel :-D nejsem zastánce domestikace had…
para 15.04.2007 22:42
para
Mŕtva korisť žiaden bordel nerobí. Taktiež kŕmim len v terárku. Kamošovi zdochla guttka na ucpanie l…
ado 16.04.2007 08:58
ado
Viděl jsem to na IFauně,ty barvy u těch paterek byly úžasný.Tak svítivě zelený ještěrky,to je paráda…
Melda 15.04.2007 22:49
Melda
Honza Tomášek je pověstný tím, že se snaží, co nejvíce kopírovat podmínky v teráriu podle podmínek,…
krokodýl 16.04.2007 18:19
krokodýl
a nedá se teda ten mech nějak vydesinfikovat:?:já vždycky cokoliv co donesu z venku(kameny,písek,vět…
kečeduh 15.04.2007 23:25
kečeduh
Zdravím. Pokud můžu poradit, tak rašeliník stačí (k eliminaci roztočů) nechat proschnout na slunci.…
Vladěk 16.04.2007 09:05
Vladěk
Zdravim! Ja raselinik pouzivam v hojne mire takrka u vsech chovancu a (alespon zatim) bez jakychkoli…
carda.retarda 17.04.2007 07:51
carda.retarda
Tak tak, hrabanka, mech, trouchnivé dřevo atd. vše v součinnosti dál funguje v teráriu, jako v příro…
krokodýl 17.04.2007 18:37
krokodýl
Dobrý den.nejste někdo náhodou od Prostějova?chtěl bych se zeptat jestli je nějaká lokalita poblíž k…
svptr 18.04.2007 00:19
svptr
Ja mam u guttaty mech co roste na kamenech a lesnich stranich. Ma pomerne dlouhy vlas, neroste v boc…
Sharkie 07.05.2007 10:40
Sharkie
myslite ze bych mohl pouzit mech pro svou koralovku sedlatou, nebo je to z duvodu ze je to zemni had…
honza luk 07.05.2007 19:36
honza luk
Klidně ho do jednoho vlhčího kouta použij. Ale přelívání horkou vodou a přepékání v troubě bych nedě… poslední
krokodýl 07.05.2007 21:00
krokodýl

Já bych osobně doporučil lignocel. Rozdělat ho ve vodě s pár zrníčky hypermanganu (voda by měla být pouze slabě nafialovělá) pro likvidaci případných parazitů a plísní obsažených v substrátu a pak rosit dle potřeby (užovku červenou nechovám takže nevím jaká vlkost jí nejlépe vyhovuje;-))
Jelikož lignocel dobře zadržuje vlhkost, dá se s ním dobře regulovat vlhkost v teráriu. Někdo ale namítá, že je nežádoucí aby tento substrát had při krmení pozřel spolu s kořistí kterej se na ní nalepí, proto bych pro sichr krmil třeba na kartonu a nebo mimo terárium ;-)

Ahoj,hady jsem dříve choval na lignocelu a nikdy jsem nemněl problém z tím,že by hadi mněli střevní potíže.Těd víc jak rok používám u užovek hrubé hobliny.Když jde had do svleku tak častěji rosím a vše je v poho.Myslím,že každý pozná kdy se had bude svlékat.Jde to poznat na týden přesně,takže stačí víc narosit a je po problému.Jinak z tim mechem by mně to taky zajímalo.Jestly je do terária vhodný jakýkoliv mech z lesa nebo jenom některý?Rád bych ho přidával do terária ještěrkám (Lacerta lepida)kvůli zvíšení vlhkosti.:-)

o problému s pozřením a následném ucpání trávícího traktu jsem slyšel:x: a proto jsem se rozhodl lignocel nepoužívat.používám směs rašeliny s pískem a i tak krmím vždy mimo terarium jelikož si myslím že i ta rašelina při pozření nemusí dělat dobrotu(lepší je prevence).chtěl jsem raděj použít mech ale prozatím použiju tedy ten lignocel.časem chci koupit na tera burze ten rašeliník a doufám že tam ho seženu levněj.nevíte náhodou za kolik se pohybuje cena na burzách???děkuji

Neblázněte, jedině tak můžete přitáhnout pár mravenců, pavouků, stonožky, prostě cokoliv, co žije v mechu, jediné nebezpečí paazitů jsou roztoči, i když ta pravděpodobnost je podobná, jako když použijete jinou přírodninu. Paro nestraš ho:-D. Ten lignocel vypadá otřesně, z biotopem to nemá nic společnýho, nechci ho zatracovat, má i dobré vlastnosti, ale zrovna před pár týdnama měl můj známej veterinář na stole jednu guttku, co si na lignocelu pošmákla a mám pocit, že už jí nebylo pomoci. Já rád krmím zvíře v jeho prostředí, páč nejsem zastánce domestikace hadů a přenášení na krmení mi tak přijde. Špičkový chovatel ještěrů, Honza Tomášek, má všechna terária zařízena přírodně, včetně substrátů, mechů a rostlin a jeho výsledky hovoří za vše. Množí pravidelně a ve velkém množství trnorepy, agamy končinčinské, agamy vousaté, chameleolise, ještěrky perlové aj.Z roztočema problémy nemá, fígl je i v kvalitním větrání celým stropem a bokem.

Paro nestraš ho

Já osobně bych se toho bál.....jsem strašpytel :-D

nejsem zastánce domestikace hadů

Tak nejde ani tak o domestikaci, ta by se asi u tohodle zvířete člověku stejně asi nezadařila, ale spíš o to nezatáhnout si do terária různé sajrajty. Jasně je to na každým z nás jak to řeší, ale já zastávam ten názor, že chci co nejvíce eliminovat případný zdroj nějaké nákazy či infekce. Vím že naprosto sterilní prostředí taky není to pravé ořechové.
Nicméně je jasně dokázano, že se hadi v zajetí těší lepšímu zdraví a větší dlouhověkosti než hadi ve volné přírodě a to je pro mě osobně ten nejpádnější argument ;-)

Honza Tomášek je pověstný tím, že se snaží, co nejvíce kopírovat podmínky v teráriu podle podmínek, které má zvíře skutečně v přírodě, teploty, vlhkost, světlo, spektrum potravy atd., včetně přírodně vybavených terárií. U paterek a trndů měl možnost měřit teploty přímo v přírodě i v norách, takže vše, co zjistil v přírodě přenesl do chovu a je ´vidět, že to funguje.

Zdravím. Pokud můžu poradit, tak rašeliník stačí (k eliminaci roztočů) nechat proschnout na slunci. Nebo prostě někde v teple. Stačí 3 týdny (lépe - 4 týdny). Vůbec se toho ale neboj. Mám to spolehlivě odzkoušené. Po vyschnutí sice částečně ztratí své zelené zabarvení a trošku zežloutne, ale všechny ostatní vlastnosti (včetně savosti a schopnosti zadržení vody) si uchovává perfektně. Pro použití v teráriu ho doporučuji.Jinak si myslím, že ho najdeš téměř v každém lese. Alespoň já jsem již tak deformován, že kdykoli jdu do lesa, za jakýmkoli i jiným účelem (třeba na houby) podvědomě koukám i po rašelinících a běžně ho nacházím i v několika druzích.
PS: Zahřívání v troubě, nebo nějaké prolívání vařicí vodou rašeliníku - nedoporučuji. Ztrací tak; částečně na své měkkosti (rozpínavost vodních par naruší buněčnou strukturu rostlinky) a nakonec i částečně schopnost nasávat vodu.

Tak tak, hrabanka, mech, trouchnivé dřevo atd. vše v součinnosti dál funguje v teráriu, jako v přírodě, akorát se mi občas v terárku proběhne stonožka, slimák, pavouk nebo třeba nosatec, což mě nijak nedeprimuje. Ale ne vždy to jde udělat takhle "na divoko", ale mě se ty přírodní "výseky" líbí nejvíc a ve vhodné kombinaci se zvířaty to stojí za to.

Dobrý den.nejste někdo náhodou od Prostějova?chtěl bych se zeptat jestli je nějaká lokalita poblíž kde by se dal najít rašeliník,nebo na jakých místech v lese ho hledat???kdybych chtěl použít jiný mech,hodí se do terárií jakékoliv druhy mechů(např.:Bělomech sivý skalní,.....)?nebo mám spíše hledat mechy rostoucí na vlhkých místech.

Ja mam u guttaty mech co roste na kamenech a lesnich stranich. Ma pomerne dlouhy vlas, neroste v bochankach a vypada trochu jako raselinik, ale neni. Tak jako se vsema prirodninama to delam tak, ze ho preleju vrouci vodou s trochu hypermanganu (jen lehoulince naruzovelou), necham ho v tom poradne vymachat a prolezet, pak ho dam na vetve aby byl ve vzduchu do trouby ususit. Nesmi se spalit, takze hlidam. Mam to tak uz rok, terarko mam cele prirodni a nemam nejmensi problem. Parazity neustale hlidam a zatim nic. Mech touhle procedurou ztrati jasne zelenou barvu, ale porad vypada hezky, vyborne drzi vlhkost a had ho ma rad. Stejne tak sbiram bochankovy zelenostribrny mech, ktery upravim stejne a pouzivam ho kdyz jedu pryc jako zasobnik vlhkosti. Obvykle ale zacne po 3-4 dnech plesnivet, takze je to tak na vikend. Cely bochanek necham stat v misce s vodou. Dodavam, ze mech nesbiram v chranenych oblastech a nenicim hezka mista. Jen kdyz je to nekde znicene od lesaku a mech uz je vyrvany, tak si ho vezmu.

Klidně ho do jednoho vlhčího kouta použij. Ale přelívání horkou vodou a přepékání v troubě bych nedělal, mech se tím zabije a ztrácí barvu a dříve podléhá hnilobě. Pokud se použije živý kobereček nebo bochánek mechu a po ním vrstva hrabanky nebo rašelinového substrátu, tak při dostatečném vlhčení a nevysokých teplotách vydrží poměrně dlouho svěží.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru