Předmět Autor Datum
Přečti si toto vlákno http://tera.poradna.net/question/view/53554-penize ;-)
boomslang 11.11.2008 10:33
boomslang
NAPROSTÁ KATASTROFA - koupila jsem želvu pardálí na výstavě chovatelů ter. zvířat - želva druhý den…
smutník 29.05.2012 08:07
smutník
Vážená paní. Nebudu komentovat to, co jste napsala o údajném arogantním chování atd. Chápu, že Vámi…
goniatit 29.05.2012 21:22
goniatit
a tady http://tera.poradna.net/question/view/51199-dotaz-t rochu-dementni-na-solidnost-importni-firm…
Georgij Gadjukin 11.11.2008 10:34
Georgij Gadjukin
Dobrý, to mi stačí. Díky moc!
Petrrr 11.11.2008 10:54
Petrrr
Aby to nebylo jednostranné, já od nich bral zvířata 2x a v obou případech v pohodě. Základ je chovat…
VilemC 29.05.2012 16:06
VilemC
Rozhodně brát z ruky do ruky, ideálně na nějaké akci typu teraburza, ještě lépe s nějakým známým, kt…
krokodýl 29.05.2012 17:21
krokodýl
O firmě se vyjadřovat nehodlám - každý si zjistí, jestli je to chovatel, nebo překupník. A kdo si př…
nikolas 29.05.2012 23:17
nikolas
No já bych měla možná trochu připomínku k tomu placení záloh.. V rámci čr je to téměř bezpředmětné.…
ctvercova1 29.05.2012 23:20
ctvercova1
Tak s tím nelze než souhlasit. Taky jsem posílal před převzetím v Hammu zálohu a asi je v pořádku, ž…
VilemC 30.05.2012 07:41
VilemC
Obě strany se již k problému vyjádřily, tak vlákno zamykám, dokud je ještě na úrovni slušnosti. Než… poslední
Aurifer 30.05.2012 12:22
Aurifer

NAPROSTÁ KATASTROFA - koupila jsem želvu pardálí na výstavě chovatelů ter. zvířat - želva druhý den uhynula. Stála dva tisíce, takže nemalou částku. Chování pana Pavely (Goniatit) po tel. domluvě - naprostá katastrofa NEUSTÁLE ZVYŠOVAL HLAS A POKOUŠEL SE TELEFON CO NEJDŘÍVE UKONČIT ANIŽ BY SI VYSLECHL CO SE ŽELVĚ STALO!!!! Sdělil mi, že si za to můžu sama, typická písnička, že jsem jí dala kdo ví co žrát a špatné podloží, a že jsem ji nechala podchladit. Podloží viděl na vlastní oči - kupovala jsem jej u jeho kolegy a navíc mi ho odsouhlasil. Žrát dostala pouze pampeliškové listy jak mi doporučil - bohužel za jeden a půl dne co jsem ji měla se vůbec nenažrala a skolo nelezla. Byla uplně apatická.
Tvrdil, že mu neuhynula želva tři roky a jeho chybou to není.Nikdo ho neosočoval, jen jsem potřebovala vědět co dál a rozumně se domluvit.
V podmínkách je požadována pitva, ale po arogantním a hrubém chování výše zmíněného pána, by ani po pitvě nebylo jisté, že želvu vymění. Poté mi sdělila důvěrná osoba z výstavy, že s panem Pavelou již výstupy byly. Pitva by vyšla na 1500,- a cesta pro želvu ,,nový kus,, pokud by vše dopadlo tak, že by mi Pavela dal novou na další 1000,-Kč - protože nejsem z Opavy. Cca želva by vyšla na 4.500,-Kč, hafo nervů a že by mne v Opavě pan Pavela čekal POCHYBUJU.

Vážená paní.
Nebudu komentovat to, co jste napsala o údajném arogantním chování atd. Chápu, že Vámi v této situaci cloumají emoce a s výsledek našeho telefonického rozhovoru jste nebyla spokojena, protože jste měla dojem, že záruka na zvíře je bezmezná a minulého majitele nezajímá co se stalo a okamžitě vám přidělí želvu novou nebo vrátí peníze. Nebudu také komentovat, že jste volala o půl desáté večer. Při včerejším telefonu, jste pitvu potvrdila a domluvili jsme se, že my její výsledky pošlete. Dnes tady čtu příspěvek, který nechápu.
Dostala jste ode mě jasnou informaci jak se v podobné situaci postupuje. Dostala jste také informaci o tom, kde hledat další postup v písemné podobě. Ten je 24 hodin online. Potvrdila jste, že pitevní zprávu pošlete. Je také uvedeno, že pokud je reklamace zvířete důvodná, tzn. že zvíře mělo problémy, na které uhynulo již při prodeji, což může potvrdit nebo vyvrátit Vámi vybraný veterinární lékař, na kterého nemám samozřejmě žádné vazby, protože jsem z jiného regionu, máte nárok také na proplacení pitvy, což víte i z našeho telefonního rozhovoru. Pokud jste si jista, že jste nic nezanedbala, pak Vás cena pitvy nemusí zajímat. Pokud v tom hledáte problém, možná víte, co se s želvou ve skutečnosti stalo. To, že želva údajně uhynula je smutné, ale samozřejmě to není automaticky chyba původního majitele, který má většinou více zkušeností. Věřím, že to je pro vás v této situaci nejjednodušší konstatování a skutečné důvody nepotřebujete hledat, ale tak to prostě nechodí. Jen odborně provedenou nezávislou pitvou lze zjistit, co se skutečně stalo. Jestli mělo zvíře problém již při prodeji, nebo jestli u Vás došlo třeba k teplotnímu šoku, upadla Vám na zem, pozřela něco co jí způsobilo následné problémy atd. Také jsem nejednou zaregistroval pokus o reklamaci zvířete, které nepocházelo ode mě. Jistě víte, že má želva své číslo. A to i když již nepodléhá registraci. Dle platné legislativy vedu u Cites druhů, které již nepodléhají registraci, podrobný deník chovu, který obsahuje jasná aktuální vyobrazení každého kusu, jeho číslo, kde je jasně uvedena změna majitele a také případné úhyny, které do dnešního dne u mých želv pardálích nejsou, což je právě z tohoto deníku jasně prokazatelné a to želvy prodávám defakto denně. Například dnes mají nové majitele mj. mé dvě želvy pardálí.
Doporučil jsem Vám dokonce kde vhodného veterinárního lékaře hledat, pošlete mi tedy pitevní zprávu s vyobrazením pitvané želvy.
Jak tady zaznělo, zasílání zvířat je skutečně jen nouzové řešení, ve většině případů zaviněné velkou potřebou zájemce a nemožnosti si ho převzít osobně. Já preferuji osobní předání. Ostatně oficiální přeprava zvířat v ČR není. Zvířata dokonce rozvážíme po republice, abychom vyšli vztříct co největšímu množství chovatelů. Paní si velmi dobře pamatuji, želvu si přebírala osobně v Jihlavě a vím přesně který kus si vybrala. Želva byla totiž vyjímečně světlá s charakteristickou kresbou. Sama si ji vybrala a jistě ví velmi dobře, že při předání byla bez problémů.

Aby to nebylo jednostranné, já od nich bral zvířata 2x a v obou případech v pohodě. Základ je chovat se rozumně, zvířata si převzít osobně, ne si je nechat poslat a pak se vztekat, nechat si na všechno napsat papír, neplatit zálohy apod. Ze své zkušenosti přes všechny debaty, které jsem četl opravdu vše v pořádku.

Rozhodně brát z ruky do ruky, ideálně na nějaké akci typu teraburza, ještě lépe s nějakým známým, který dokáže posoudit zdravotní stav zvířete, protože upřímně, to je k té první nebo druhé reakci, pokud želva uhyne do druhého dne, tak už musela vypadat a) velmi mizerně, spíš chcíple, při nákupu (tudíž nekupovat) nebo b) muselo dojít ke krutému pochybení (např. silné přehřátí, otrava apod.), které želvu zahubilo tak rychle, je tu ještě c) a to, že vypadala dobře a přesto druhý den uhynula z neznámé příčiny (např. srdeční vada...), ale to, jak jistě uznáte zrovna moc pravděpodobné není. Tudíž za mě, pokud se vám zvíře bude zdát v pořádku, tak klidně, ale rozhodně bych se vyvaroval věcí typu zálohové placení dopředu apod. a to asi opbecně nejen u této "firmy".

O firmě se vyjadřovat nehodlám - každý si zjistí, jestli je to chovatel, nebo překupník. A kdo si před nákupem zvířete nezjistí základní informace, může zakládat další ublížená vlákna. Nicmémě - želvy jsou velmi "odolná" zvířata. Sice při nesprávné péči zcela bezpečně uhynou, nicméně ne za dva dny po nákupu, dokonce ani za dvacet dní, to ani náhodou.
Takže souhlas s Krokodýlem, opatrnosti není nikdy dost.
Podle mého - buď si stěžovatelka koupila polomrtvé zvíře, nebo došlo při transportu k nějaké fatální chybě (ale kdo tu chybu udělal, to bude těžké zjistit.)
Jinak chovatelů Pardálisek je u nás docela dost, a nákup u nich by asi tolik nemrzel. Nemluvě o promořenosti dovozů Pardálisek, která je dost brutální a může zkomplikovat i chovy jiných druhů a dokonce i rodů plazů.
Pardáliska za dva tisíce - nepříliš dávno byla nedostižným snem českých želvařů a dnes si ji koupí kdekdo
za první výplatu (a ještě mu většina zbyde).

Jakže to říká reklama na LIDL - Luxus pro všechny??!!

Spíše bych řekl - nechci slevu zadarmo. Všichni chtějí slevu na všechno, ale já bych pardálisku za dva tisíce nebral ani náhodou, možná už víte proč. A to vám ještě nestihla zaneřádit chov toho ostatního, tedy jestli máte něco, co opravdu za něco stojí.

No já bych měla možná trochu připomínku k tomu placení záloh.. V rámci čr je to téměř bezpředmětné. Jedná se o relativně malé vzdálenosti (pro někoho je i 100km moc..) Něco jiného ale je, pokud člověku slíbíte nějakého "stresáka" třeba v Hammu. Základ je poslat info o chovu, fotky rodičů, fotky mláďat plus fakturu (nebo certifiákát, jak je tam zvykem) Ale zas je risk pro chovatele tahat přes půl Evropy něco, co není předem stvrzeno aspoň symbolickou zálohou. Jsou zvířata, která to zvládnou celkem v pohodě, ale většina mláďat jsou problém a já mám třeba bez zálohy obavu. Samozřejmě je třeba to podložit nějakou důvěryhodností, ale zas bych nenabádala lidi, aby kamsi vezli zvířata bez zálohy. Na březnovém Hammu jsem všechno předávala na základě zálohy, všechno proběhlo ok a nestalo se, že bych zvíře vezla zbytečně. Naopak jsem i já platila zálohu za jiná zvířata a fungovalo to i opačně. Jasně..je asi blbost platit zálohu někomu, kdo je jednou rozmázlý na nějaké diskusi a je tak nedůvěryhodný, ale zas bych nezazdívala ty zálohy úplně. Chrání to zbytečnou přepravu zvířat, která si pak nikdo nevyzvedne.

Tak s tím nelze než souhlasit. Taky jsem posílal před převzetím v Hammu zálohu a asi je v pořádku, že když se domlouvá koupě zvířete, kde oba z lidí jednou přes půl Evropy, že se domluví nějaké podmínky, aby z toho jedna strana nakonec nevycouvala. Dokonce po pravdě nemám ani problém s tím, že když si někdo objedná zvíře z dovozu, že může chtít obchodník zálohu na dané zvíře, protože i tam jde u některých zvířat do rizika, že mu pak zůstane. Myslel jsem spíš případy, kdy někdo někomu pošle zálohu aniž by měl podepsanou smlouvu, nebo jakýkoliv jiný doklad, kterým se jistí, pro případ sporu.

Jinak k výše zmíněnému příspěvku Nikolase. Nevidím po pravdě nic špatného na tom, že existují obchodníci se zvířaty, kteří je prostě dováží a prodávají. Ostatně bez nich bychom tu nikdo nebyl, protože jednou ta zvířata někdo dovézt musel a stejně tak každý z nás tu a tam zauvažuje o zvířeti z importu pro oživení chovu apod.

Jiná otázka je věrohodnost jednotlivých dovozců, jejich reference apod. Po pravdě když člověk poslouchá a čte různé příspěvky, mám pocit, že každý dovozce má na krku nějaké ty průsery a nějaké ty úspěšné dovozy. Takže se obloukem vracím k tomu co tu napsal Krokouš, prostě opatrnost, opatrnost, opatrnost. Požádat nějakého zkušenějšího kolegu o pomoc s převzetím, se zvířetem si dojít hned na veterinu na vyšetření, aby se včas případně podchytily paraziti atd.

Zpět do poradny Nahoru