Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rozkrmování korálovek

Zdravím
Prosím o radu jak rozkrmit korálovku Lampropeltis alterna blairi. Mám jí od září, ale ještě se mi jí nepodařilo rozkrmit. nezná někdo nějaký fígl? nastřižená nebo napachovaná holata nezabírají, ani nezabírají živá či usmrcená. Mražená holata jsem nezkoušel.

Předmět Autor Datum
Mražený určitě zkus, někdy je žerou líp než čerstvý, mám pocit, že tím zamražením přijdou hodně o te…
krokodýl 27.02.2007 17:03
krokodýl
Taky si myslím, neuvádíš jak je velká,ale pokud se do ní vejde alespoň menší osrstěná myš tak si mys…
nerosekdas 27.02.2007 17:16
nerosekdas
Doporučuju zkusit A) ruzne druhy holatek (krecci, mysi, potkani, mastomysi atd) B) muzes zkusit zavr…
Redsnake 27.02.2007 17:26
Redsnake
Nebo s ní švihni o zem jako já, byla to překrásná korálovka kterou jsem uměle krmil asi rok a když j…
Rasa 01.03.2007 12:30
Rasa
Jezisi co to tu meles?
Jardzik 01.03.2007 12:37
Jardzik
Rasa: asi mluvi o utrace...Myslim, ze to neni nejlepsi napad, pacje toho hada skoda...Neni lepsi ho…
Redsnake 01.03.2007 12:54
Redsnake
To, že nežere není možná její problém. V zajetí mladým korálovkám nabízíme nepřirozenou stravu. Někt…
krokodýl 01.03.2007 13:01
krokodýl
jasne, ze to je zhovadilost, ja to myslel tak, ze pokud je had nemocny, tak ho muze odbornik utratit…
Redsnake 01.03.2007 13:05
Redsnake
no nevim jestli odbornici rikaj: normalne s ni svihni o zem........:x:
Jardzik 01.03.2007 13:07
Jardzik
Uznávám, že ta věta byla přehnaná, v životě jsem hada neměl, zajímám se o pavouky a štíry, ale pokud…
Rasa 01.03.2007 13:16
Rasa
Taky nemluvim o tomhle "odbornikovi" :)uz je to off topic:)
Redsnake 01.03.2007 13:11
Redsnake
Tak uz proto, ze vsechny tyhle aspekty neznas, je docela predcasne radit "svihnout s nim o zem"
Redsnake 01.03.2007 13:21
Redsnake
Pokud se týká násilného krmení; dle mého názoru, je fixace na jiný druh potravy (dle druhu) a u někt…
Vladěk 01.03.2007 14:06
Vladěk
...Vysilujici řeč.... Hlavně to PS.... Nevim proč by někdo měl zabíjet hada jen proto že chvilku zro…
Jardzik 01.03.2007 15:30
Jardzik
No tak zrovna od Vás jsem si kdysi kupoval také korálovku (alterna alterna), přivezl jste mi jí na b…
nechcinemam 14.12.2011 16:55
nechcinemam
mně spíš zaráží to, že lidé řeší jak toho hada cpát násilím, místo aby mu pár x dali gekona. Pokud s…
Aurifer 14.12.2011 20:10
Aurifer
No, tak teď jste mi nas..l ::) (jesli to tedy patřilo mně). Jesli jsem to dobře pochopil; měl jsem V…
Vladěk 15.12.2011 16:59
Vladěk
rozkrmování na ještěrkách je praxe která se začíná v chovech uplatňovat až teprve v posledních letec…
Aurifer 15.12.2011 19:41
Aurifer
Měnit kořist jsem u X druhů hadů (s větším či menším úspěchem) X krát zkoušel. Vždy se ale jednalo z…
Vladěk 15.12.2011 19:57
Vladěk
A to já jich znám zase poměrně dost. Ikdyž ono asi taky dost záleží na tom, co člověk chová a za jak…
Aurifer 15.12.2011 20:12
Aurifer
Máte pravdu, že tak by to mělo být. Tohle vše je ale dle mne věcí nějakého vývojového trendu; kam sp… poslední
Vladěk 15.12.2011 20:44
Vladěk
Korálovky jsou někdy těžko rozkrmitelné. Možná by ti pomoho dát hada někomu koho znáš aby ti hada ro…
tralalánek 15.12.2011 14:07
tralalánek

Mražený určitě zkus, někdy je žerou líp než čerstvý, mám pocit, že tím zamražením přijdou hodně o ten svůj typický pach. Jinak je každá rada těžká, když prostě ne a ne... Máš ji od září? To už i při umělém krmení trochu povyrostla, ne? Zkus jí dát už osrstěné myše nebo křečíka.

Nebo s ní švihni o zem jako já, byla to překrásná korálovka kterou jsem uměle krmil asi rok a když jsem jí musel zase uměle nacpat začala blejt tak jsem to psychicky nevydržel a švihnul jsem s ní o zem, pak jí sežrali slepice

Rasa: asi mluvi o utrace...Myslim, ze to neni nejlepsi napad, pacje toho hada skoda...Neni lepsi ho rozkrmit?kdyz na to nekdo nema nervy a s hadem mrksne o zem, tak by tohle asi nemel delat....Pravdou vsak zustava, ze to je asi pripad od pripadu...Pokud jde pomoct, snazim se primarne o to...

To, že nežere není možná její problém. V zajetí mladým korálovkám nabízíme nepřirozenou stravu. Některým fixace na ještěry zůstává velmi dlouho. Pokud už ti ji někdo prodal nerozkrmenou, což nechápu, tak holt se s tím musíš vypořádat nebo ji někomu levně odprodat nebo darovat, s tím, že sama nežere. Zabít jí, protože nejí to, co pro ni není přirozené, je zhovadilost.

Uznávám, že ta věta byla přehnaná, v životě jsem hada neměl, zajímám se o pavouky a štíry, ale pokud bych měl a nežral by pak bych ho asi prodal nebo daroval, ale když to tak pročítám, co je horšího na skutečnosti, kdy nemocného hada někdo utratí švihnutím o zem a nebo že ho dá sežrat. Já osobně nevím proč tomu pánovi had nežere, ale od září do března je to fakt dost dlouho a MOHLO nikoli muselo by to ukazovat na jiný problém než, že nepřijímá nepřirozenou potravu. také nepíše jak velký had to je a zda vůbec roste atd.

Pokud se týká násilného krmení; dle mého názoru, je fixace na jiný druh potravy (dle druhu) a u některých jedinců čistě individualní. Nepokládám 6-ti měsíční násilné krmení u tohoto druhu za něco neobvyklého.Jsou jedinci kteří se chytí do měsíce, ale měl jsem kus který jsem rozkrmoval násilně 8 měsíců. Lidem kteří na to nemají nervy, obvykle doporučuji ať si pořizují místo těchto korálovek třeba guttaty, a nebo jiné bezproblemové Elaphky. Ono je taky otázkou, jaké má zadavatel tohoto dotazu zkušenosti s umělým krmením. Tím nechci nikoho urážet protože zadavatele tohoto dotazu neznám osobně, ale obráceně znám chovatele, kteří snad nikdy nic nerozkrmili a sváděli to na zvířata. Nechávali zvíře hladovět, a stále čekali, že se stane zázrak a díky dlouhodobému neustálému hladovění, že se samo chytne.Pak jsem onoho chovatele navštívil (nebudu jmenovat), a ono zvíře (taky korálovka) povyrostla za půl roku života necelých 5 cm. V minulosti jsem choval, a odchovával Epicrates striatus. Každý kdo tyto hady zná ví, jakou trpělivostí je nutný se obrnit při jejich násilným krmení.Je běžné, že mláďata tohoto druhu často začnou žrát až ve věku okolo dvou let. Ale měl jsem samici, která se chytla až v šesti letech. Tady už bych pochopil i netrpělivost. Když se ale nejedná o takto dlouhodobé násilné krmení, a nebo násilné krmení u nějakých jedovatin, tak si myslím, že nejde o nic. Chce to jen trpělivost, trpělivost, trpělivost. A on se chytí.A hlavně zvíře při neustálém čekání, že se samo chytne - NEPODRAZIT v růstu.
PS: Pokud s ní praštíš, nic tím nevyřešíš.

No tak zrovna od Vás jsem si kdysi kupoval také korálovku (alterna alterna), přivezl jste mi jí na burzu ještě v Holešovicích, tvrdil jste mi jak perfektně žere a nakonec jsem byl nucen se na ní naučit uměle krmit, trvalo to téměř 2 roky než poprvé vzala sama. Nejen, že nežrala sama, ale ani sama nepolikala.
Zaráží mě, že v červenci je mraky chovatelů co prodávají takovéto hady již "rozkrmené" když 6 měsíců na rozkrmení je normální, pak se divíme, že diskusní fora jsouz plná žádostí o radu jak hada nakrmit atd.

mně spíš zaráží to, že lidé řeší jak toho hada cpát násilím, místo aby mu pár x dali gekona. Pokud se alterny necpou, ale rozkrmí na gekonech, tak brzy přeházejí na napachovaná studená holata uplně bez problémů.

No, tak teď jste mi nas..l ::) (jesli to tedy patřilo mně).
Jesli jsem to dobře pochopil; měl jsem Vám před lety prodat nežeroucí zvíře, jako žeroucí? Nevím kdo jste, ani si na Vás nepamatuju. Ale mláďata altern obvykle prodávám postupně, jak se chytají na holata.
Neříkám že jsem občas něco nežeroucího nepustil (měl jsem totiž i zájemce, kteří měli zájem s určitou slevou i o ještě nerozkrmené jedince). Vždycky jsem ale na to upozornil.
Pro Aurifer; ...rozkrmování na ještěrkách je praxe která se začíná v chovech uplatňovat až teprve v posledních letech a přiznám se, že já jsem u altern s ještěry taky nezačal. A už asi nezačnu. S alternama jsem letos pravděpodobně skončil.

rozkrmování na ještěrkách je praxe která se začíná v chovech uplatňovat až teprve v posledních letech

No nevim, ale já a řada dalších chovatelů to tak děláme odjakživa- když zvíře nechce určitý druh kořisti, tak mu nabídnu jiný, nebo několik jiných, až se na něčem chytne. hlavně aby začlo žrát samo a pak ho třeba nějakým fíglem postupně naučit na snáz dostupnou nebo levnější kořist. Protože cpát zvíře násilím pro něj nepřirozenou kořistí mi vůči tomu zvířeti vdycky přišla hrozná zhovadilost. navíc cpané zvíře proti samostatně žeroucímu skoro neroste, takže ten přechod se zbytečně oddaluje.

Měnit kořist jsem u X druhů hadů (s větším či menším úspěchem) X krát zkoušel. Vždy se ale jednalo změnu v hlodavcích (myš, krysa,křeček atd.). O možnosti krmení ještěry jsem slychal už před X lety.
Ale abych se přiznal, do dnes ani neznám nikoho osobně, kdo by opravdu rozkrmoval nějaké hady ještěrama (ikdyž při dnešních cenách některých ještěrů to už určitě nebude problém).
Asi se ,,pohybuju" v jinný sortě chovatelů :-/.

A to já jich znám zase poměrně dost. Ikdyž ono asi taky dost záleží na tom, co člověk chová a za jakým účelem. Páč je fakt, že lidi co chovají větší množství na výdělek to raději než to prodají cpou, páč je to pochopitelně vyjde mnohem levnějc. Co se týče nějakého slýchání, tak mně tahle možnost napadla už někdy v počátcích, když jsem začínala s chovem prostým dohledáváním dat (pokud bylo kde) a přemýšlením nad nimi. Navíc jsem vždycky chovala hlavně zvířata z odchytu a ta žrala běžně dostupné krmení málokdy, spíš se na něj musela postupně naučit. Ale proč je znásilňovat nějakým rvaním do nich nepřirozené kořisti, když přeci mohou žrát sami.

Máte pravdu, že tak by to mělo být. Tohle vše je ale dle mne věcí nějakého vývojového trendu; kam spěje teraristika. V chovech pořád převládá zájem o druhy které mají za přirozenou potravu hlodavce a přesto o životě těchto zvířat v přírodě dodnes víme hodně málo. Takže, násilné cpaní nežeroucích mláďat bylo v minulosti považováno za úplně normální. Pamatuju, že bývalo doporučováno rozkrmovat i mixovanou pastou za pomocí kanyly.
Věřím, že časem všechny tyhle praktiky zapadnou, ale v současnosti ještě pořád dost velká část chovatelů násilně rozkrmuje. Nechci, aby to vyznělo jako obhajoba násilného krmení. Jen konstatuju, že taková je realita.
V současnosti se zaměřuju na několik druhů, u kterých doufám že problémy s rozkrmováním nehrozí.
Tedy snad :-/. Což poznám prvním odchovem (jestli se mi tedy v budoucnu zadaří;-).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru