Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Zmije obecná

za vlhké letní noci, nebo nad ránnem s trávou plné rosy? kde jinde by tak snadno hledala ztuhlé ještěrky a hlodavce?
Nechci se přít, ale ještěrky jsou v noci zalezlé v úkrytech, tedy rozhodně se ztuhlé nepovalují na posečených plochách. Hlodavci jsou, jak známo živočichové endotermní, tudíš na ně noční chlad nemá vliv, a každý rozumný hlodavec se vysečené ploše vyhne neb je tam poměrně v nebezpečí, stejně tak i zmije nebo jiný plaz se raději pohybují v zarostlém terénu ve skrytu před možnými predátory především dravými ptáky.
Zmije nemá zřejmě studenou rosu nijak v lásce a využívá ji jen po dlouhém suchém období a nebo v období svleku a to opět raději v trávě vzrostlejší než na krátkém pažitu plně odkryta.
Pak už stačí pohlídat zůčastněné exempláře.... Lol, monitoruji hady hodně dlouho ale nikdy bych si nedovolil říct, že jsem potkal všechny, kteří v dané lokalitě jsou, a nepočítám k tomu mláďata, která se permanentně schovávají...
Zde měl autor předpokládám na mysli pohlídat zúčastněné lidské exempláře, aby se nepoflakovali v nepřehledném terénu, ale využívali pro veškeré radovánky plochu posečenou tedy bezpečnější z hlediska výskytu zmijí.

Nicméně nic není 100% a zmije se může objevit i na posečené ploše, ovšem zcela jistě je ta pravděpodobnost hodně snížena a navíc je pravděpodobnější, že jí člověk včas zahlédne a nepřišlápne ji.

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na články