Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Krajta královská - Python regius

Pár informací o tomto často chovaném hadovi přináší následující článek.

Python regius - krajta královská

[http://tera.poradna.net/file/view/6094-1-jpg]

Vzhled:

krajta královská patří mezi nejmenší druhy krajt – dorůstá do 1,5m, ve výjimečných případech může tuto hranici přesáhnout . Zbarvena je hnědě se žlutými až bělavými skvrnami. Hlavu má klínovitou, jasně oddělenou od krku. Ventrální (břišní) štítky (191 - 207) mají bílou nebo porcelánovou barvu. Po stranách horního rtu má po čtyřech termoreceptorech (tepločivé jamky). Dorzálních (hřbetních) štítků 53-63 řad a subkaudálních (podocasních) štítků 28 - 37.

Areál výskytu:

žije na území západní a střední Afriky od Senegalu až po Súdán, Zair a Ugandu. Podnebí je tedy tropické s průměrnými teplotami kolem 27 °C. Klima se střídá - období dešťů a období sucha. Období dešťů trvá od března do listopadu s relativní vlhkostí vzduchu až 94 % a teplotami 28 °C. Jinak panuje celkem suché a teplé počasí.
[http://tera.poradna.net/file/view/6095-mapa-gif]

Popis chování:

mírný, vesměs nekousavý druh. V nebezpečí se stáčí do pevné koule s hlavou uprostřed (proto anglický název Ball python – míčový had). Na druhou stranu had stresový (není nejvhodnější pro začátečníky). Bývají dost časté problémy s odmítáním potravy. Příčinou může být více důvodů (viz. potrava).Jedná se o hada terestrického (pozemního), s noční aktivitou. Během dne je schovaná v nějakém úkrytu, který má podobu například nějaké opuštěné nory nebo vykotlaného pařezu.

Potrava:

tento had je karnivorní (masožravý). Živí se převážně hlodavci. Pokud jsou hadi pravidelně krmeni zdravými hlodavci, jsou další vitamínové přípravky zbytečné. Vše potřebné si had bere z potravy. Díky termoreceptorům, které jsou extrémně citlivé na teplo (až 0,02 °C), dokáže lovit velmi přesně. Potravu nabízíme po 5-7 dnech u mláďat a zhruba po 14 dnech u adultních jedinců. Tento druh je proslavený svým sezónním příjmem potravy. Děje se tak kvůli přechodným obdobím sucha a deště, nebo graviditě samic, v zajetí pak i často v důsledku stresu (nevhodné podmínky chovu, či stres z nového prostředí). Dospělí jedinci dokáží bez větší újmy a markantnímu úbytku na váze přežít i několikaměsíční půst. Byly zaznamenány i případy, kdy krajta nežrala rok.

Chov:

krajty královské chováme v teráriu o rozměrech alespoň 100 x 60 x 60 cm, pokud možno odděleně. Podkladem může být zahradní prsť, lesní zemina, listí, lignocel, někteří chovatelé preferují „hygienický chov“ na ubrouscích či novinách. Ačkoli je to terestrický had, rád šplhá a proto by měl mít dostatek větví. Další podmínkou je dostatečně velká nádrž s vodou, aby se v ní krajta mohla případně celá ponořit. Teplotu udržujeme v rozmezí 26 - 32 °C s možností lokálního vyhřátí (polička pod žárovkou atd.). V noci pokles tak na 22 - 24 °C. Pro vyhřátí postačí obyčejná žárovka (wattáž žárovky volíme podle teploty v teráriu – nutno odzkoušet), případně lze vyhřívat terárium topným kabelem, topnou rohoží atd.. Jiné světelné zdroje, jako UV záření, nejsou potřeba. Dále terárium vybavíme nějakým úkrytem. Postačí stromová (korková) kůra nebo vykotlaný pařez. Relativní vlhkost vzduchu udržujeme mezi 50 - 60 %. V teráriu by neměl chybět teploměr a vlhkoměr.

Odchov:

odchov u těchto krásných zvířat je obtížný. V zajetí se páří jen velmi zřídka, a pouze když jim navodíme ideální podmínky. To znamená: od března do listopadu (období dešťů) masivně rosit a zmenšit větrání. Od listopadu do března zase navodíme období sucha. Rosíme několikrát týdně a ponecháme v teráriu jen misku s vodou. Teplotu zvýšíme na 28 - 32 °C. Pro zvýšení šance o páření můžeme do terária vpustit dva samce k jedné samici. Oba adultní samci pak o samici vedou souboj v podobě přetlačování, kdy zvířata zvedají první třetinu těla a pokoušejí se přitisknout navzájem k zemi. Tyto souboje nejsou nebezpečné, ale poraženého samce doporučuji oddělit z důvodu stresu. Vítěz vyhrává právo páření. Někdy je ovšem zapotřebí vyzkoušet několik samců a samic, než se nám podaří sestavit vhodný pár.
Samotná kopulace trvá i několik hodin a i několikrát po sobě. Povede-li se spojení, u samice se do několika týdnů i měsíců začne projevovat gravidita. Přestává přijímat potravu, začíná se zvětšovat zadní třetina těla. Můžeme pozorovat i změny chování, jako samici přetočenou břichem vzhůru. Březost trvá zhruba 100 dní. Adultní samice může snést 4 - 12 relativně velkých vajec (7-8x4-5cm), které váží v průměru 100g. Snůška může tedy vážit až kolem jednoho kilogramu. Vejce mají kožovitou skořápku a jsou sněhobílé. Menší (většinou nažloutlé) vejce jsou obvykle neoplozeny a musí být odstraněny, jinak začnou plesnivět. Mladé krajty se líhnou zpravidla po 60 dnech inkubace. Mnoho úmrtí mláďat se děje hned při líhnutí, protože nestihnou opustit vaječný obal. Buď je blána pevná, nebo mají nedostatečně vyvinutý mléčný zub. Doporučuje se v takovém případě nastřihnout blánu nůžkami do tvaru V. Mláďata po vylíhnutí měří kolem 40cm, přijímají první potravu po prvním svlékání (2-4 týdny po vylíhnutí). Jako potravu nabízíme myší skákavku každých 5-7 dní. Pohlavní dospělost je dosažena nejdříve ve stáří tří let a délky zhruba 100cm.

Určování pohlaví:

tyto krajty nemají žádné vnější znaky. Samci mají pouze ocas poněkud delší a u kořene silnější z důvodu uložení hemipenisů. Určení podle ocasu je ale velmi nepřesné,nebývá často používané. Nejspolehlivější metodou je sondování, které ale vyžaduje určitou zkušenost, protože při nešetrném zákroku můžeme krajtu nenávratně poranit. U samců sonda pronikne do hloubky 9 až 12 subkaudálních štítků, u samic pouze do hloubky 4 až 7 štítků.

Nejčastější dotaz ohledně krajt královských – krajta mi x týdnů nežere:

Nejčastějším dotazem ohledně krajt královských na všech diskuzích je jistě nežravost krajt. Často si člověk pořídí zvíře a až se vyskytne problém, začne teprve hledat o zvířeti informace. Pak jsou diskuze zasypány podobnými dotazy.
Příčin může být víc. Tento druh se lehce dostane do stresu a pak odmítá potravu. Hodně stresující pro krajtu královskou bývá už převoz a ubytování v novém prostředí. Dospělí jedinci z důvodu stresu z nového prostředí mohou odmítat potravu velice dlouho (jedna naše krajta odmítala 6 měsíců, jsou však známy i delší půsty).
Dále bych upozornil na další důvod a to na nevhodné podmínky chovu. Malé rozměry terária, špatná teplota, absence úkrytu v teráriu - všechny tyto podmínky mohou být stresující. Další důvod může být vybíravost. Tyto krajty se mohou naučit na určitý druh potravy a ostatní odmítat. Některé tedy žerou pouze myši, některé pouze mastomyši, některé potkany. V diskuzích jsem se setkal i s názorem, že vybírají i podle pohlaví a dle barvy zvířete. Tím je myšleno že bílého potkána samce může odmítat, avšak černou samici potkana může vzít. Toto tvrzení ovšem nemohu potvrdit z vlastních zkušeností. Další z mnoha důvodů je zdravotní stav zvířete. Krajta napadená parazity nebo nemocná potravu také nepřijímá. Asi poslední důvod odmítání potravy úzce souvisí s ročním klimatickým, a tím pádem i rozmnožovacím cyklem.
Takže odpověď na daný dotaz by mohl znít takto: zkontrolujte podmínky chovu.
Pokud jste nedávno krajtu ubytovali v novém prostředí, dejte jí čas a klid, ať se aklimatizuje. Zkoušejte různé druhy hlodavců (doporučuji zkusit i křečka džungarského, případně mastomyš – jejich přirozenou kořist). Zkontrolujte zdravotní stav zvířete. Doporučuji krajtu pravidelně měřit a vážit. Při odmítání potravy je důležité hlídat váhu hada. Krajty se mohou dlouhé měsíce půstit bez ztráty hmotnosti. Pokud had neztrácí razantně na váze, není důvod propadávat panice a potravu nabízet. Pokud však zvíře chřadne, jistě není zcela v pořádku a zřejmě se nevyhnete násilnému nakrmení, v krajním případě vyhledání veterináře zabývajícího se plazy.

Přejeme mnoho úspěchů v chovu.
Hála Přemysl

loading...
Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Výborně, konečně se toho někdo ujal, už to fakt bylo potřeba ;-) Jen jsem zvědav jestli to bude mít…
para 02.06.2007 20:59
para
to je dobre ze to mu veris mas se nový
domisek 18.01.2010 17:34
domisek
Prosiiiiim,odpovezte mi nekdo co stim mam delat protoze ti paraziti zase otravujou miho hada:-(.....…
Laky 07.07.2007 01:20
Laky
Skus odstranit ty parazity pinzetou a ošetři hada protiklíštatovym roztokem. Hlavne bys mel po vynda…
Tomato 14.07.2007 13:32
Tomato
jj,presne to sem udelal,uz ty parazity nema,je zdravej jak ja :-D
Laky 14.07.2007 15:39
Laky
To jsem rad zas o jedu krajtu vic.:-D
Tomato 16.07.2007 10:34
Tomato
co ze ojedes nový
domisek 18.01.2010 17:33
domisek
Skouseli jste nekdo dat krajte kurata??????? Zere to?????????
Tomato 16.07.2007 10:35
Tomato
Některé je žerou. nový
krokodýl 19.07.2007 21:44
krokodýl
WWW.PYTHONREGIUS.BLOG.CZ WWW.PYTHONREGIUS.BLOG.CZ WWW.PYTHONREGIUS.BLOG.CZ -Vše potrbné k chovu.:-) nový
Pythonyx 23.07.2007 10:21
Pythonyx
mozem sa spytat bol by python regius dobri pre zaciatocnika?????????????:?: nový
matus 03.01.2008 22:22
matus
dobrej lidičky, mám problémek s naší krajtičkou. Potřebovala bych jí na delší dobu otevřít tlamičku,… nový
Boženka 23.07.2007 12:16
Boženka
nevite jestli silikon jako lepidlo je pro krajty nebezpecne,dekuji za odpoved nový
zomun 26.07.2007 19:44
zomun
silikon je dobrej akorat nekupuj obicejnej sanitarni je vtom pridavek silineru je lepsi primo akvare… nový
diablo 27.07.2007 16:41
diablo
ahoj mate nikdo chvilku na me potreboval bych poradit ohledne krajty kralovske nový
diablo 27.07.2007 16:39
diablo
Tohle přece není forum. Jestli chcete poradit,tak tady to nehledejte. Tady jsou komentáře. Pro kočič… nový
halapremek 28.07.2007 20:40
halapremek
moje krajta má rýmu a taky má nějaký strup:-(. Nemohl by mi někdo poradit co s tim prosím? nový
mima 11.11.2007 10:32
mima
Doporučuji vložit dotaz do fóra. tera.poradna.net nový
Georgij Gadjukin 11.11.2007 11:31
Georgij Gadjukin
ZDÁREK.ZAJÍMAVÝ ČLÁNEK.JEN SE TAM NEDOZVÍM CO MÁM DĚLAT KDYŽ MÁM KRAJTU NA CELÝ MĚSÍC NALOŽENOU V BA… nový
bibaro 01.03.2008 09:45
bibaro
Opět dotaz položený v komentářích k článku. Copak lidi nepochopíte, že tady není forum? Tady se opra… nový
halapremek 15.03.2008 10:20
halapremek
boze ty ses s tim tak otravnej! co te na tom tak zere ze to lidi pisou sem? no a co... hele to ze ti… nový
markeet 20.03.2008 17:52
markeet
Na nikom si nic nevybíjím, ženatý nejsem a s přítelkyní v takových věcech není problém. :-) Jen se m… nový
halapremek 28.03.2008 14:07
halapremek
:-D nový
Mysilka 02.06.2009 16:31
Mysilka
Buďte na sebe milí, nebo vás dám hadovi :-):-):-) nový
huty 03.10.2009 23:01
huty
Ahoj chci se zeptata jestli stači pro mladou krajtu kralovskou teraium o rozměrech,80x40x35 diky za… nový
Mladý chovatel 06.10.2009 15:07
Mladý chovatel
Tady se asi nic nedozvím co,,?:-) nový
Mladý chovatel 07.10.2009 11:03
Mladý chovatel
Ne. nový
mac71 13.10.2009 09:21
mac71
Moc hezký článek,kvalitně zpracovaný a z těch komentářů taky nemohu :-D:-D nový
Josefek 09.12.2009 21:22
Josefek
Ahoj,všetkých Vás zdravíme.Sme noví chovatelia krajty královskej,uvítali by sme každú radu,ktorú nám… nový
Sachiko 01.05.2010 20:13
Sachiko
Dobrý den, měl bych malou námitku. Podle mě je krajta králvská né černá se žlutými skvranam ale naop… nový
tralalánek 01.01.2012 15:47
tralalánek
http://www.facebook.com/pages/Krajta-kr%C3%A1lovsk %C3%A1-python-regius/574543089240935 Stránka pro… nový
krajta královská - p 27.01.2013 18:35
krajta královská - p
Pěkné shrnutí:) My právě přidali tričko s krajtou na náš obchůdek - www.zvirecitricka.cz nový
Wolferine 09.04.2017 10:01
Wolferine
Zdravim mel bych dotazek, krajta mi zvedne hlavu nad zem a cumi nekam jako kdyby delala kobru mate n… nový
Jarda Krajta Bozenka 04.01.2018 12:28
Jarda Krajta Bozenka
Koupím mládě Krajty královské ...jen s průkazem původu od registrovaného chocatele ..ozve se mi někd… nový
Stani 19.03.2018 14:57
Stani
Dobry den, mame doma uz rok a pul Python regius, koupili jsme ji jako dospelou (6let) samici. Je akt… nový
Shunker 12.10.2019 18:54
Shunker
zdravím chci se zeptat na jednu věc ohledně krajty královské.. Posledních čtrnáct dni otvíra pravide… poslední
jojoo 14.07.2021 10:47
jojoo

dobrej lidičky,
mám problémek s naší krajtičkou. Potřebovala bych jí na delší dobu otevřít tlamičku, je to kvůli vyčištení od hlenů, má trochu rýmičku tak léčíme. Ale mě se vždy podaří ji otevřít tlamičku jen na chvilku a chtěla bych poradit. Jak mám uchopit hlavičku aby měla moje "kočička" otevřenou tlamičku dokud ji zase nepustím. Potřebuju to vědět nutně, chci jí co nejdřív pomoci aby se mi netrápila. Prosím pomoc!
PS: hlídejte si poklesy teplot v teráriu (při výpadku proudu atd.) ať se vám nestane, to co mě...

Tohle přece není forum. Jestli chcete poradit,tak tady to nehledejte. Tady jsou komentáře. Pro kočičku co má problém s krajtičkou. Krajtička nemá rýmičku,ale je nastydlá jak prase a to chce veterináše a nasazení atb. Jinak spíš než pokles teploty v závislosti na výpadku proudu si myslím, že to bylo taháním venku z terka na průvanu. Na to jsou dost náchylné. Jinak tlamku otevři tak,že ji chytneš za hlavou a druhou rukou ji strkej něco do tlamky (používáme hadičku). Ale strkat s citem,ona pak tlamu otevře. Tu hadičku strčíme dovnitř a můžeme pracovat. Pokud to je tak jak popisujete,tak se asi nevyhnete aplikaci enrofloxacinu,nebo podobných atb. Museli jsme to samé podstoupit s dospělou krajtou tmavou,kterou jsme dostali ne v perfektním stavu a ne z perfektních podmínek. K tomu silikonu - nechat vyčichnout. samozřejmě nedávat zvíře hned do čerstvě zatvrdlého silikonu,ale nechat vysmradět.

ZDÁREK.ZAJÍMAVÝ ČLÁNEK.JEN SE TAM NEDOZVÍM CO MÁM DĚLAT KDYŽ MÁM KRAJTU NA CELÝ MĚSÍC NALOŽENOU V BAZÉNKU.ZŘEJMNĚ ZTRÁTA IDENTITY.AČ JSEM SE JI SNAŽILA PŘESVĚDČIT ,ŽE NENÍ ŽELVA VODNÍ NIC NEZABRALO.TAK NEVÍM.mÁTE NĚKDO PODOBNOU ZKUŠENOST?
CO ŘÍKÁTE NOVÉMU ZÁKONU O CHOVU EXOTICKÝCH ZVÍŘAT?

Opět dotaz položený v komentářích k článku. Copak lidi nepochopíte, že tady není forum? Tady se opravdu odpovědí nedočkáte. Zkuste prosím pokládat dotazy na forum. Ve tvém případě bych se poohlédl po parazitech a nebo po vysoké teplotě. Je to pro ně neobvyklé chování. Do vody si víceméně namočí max. hlavu při pití, jinak s vodou kamarádi nejsou. Můj tip jsou paraziti. Import? Hodně štěstí. A piště už ty dotazy na forum. Dík.

Na nikom si nic nevybíjím, ženatý nejsem a s přítelkyní v takových věcech není problém. :-) Jen se mi to jeví jako logické, když sem se někdo koukne jednou za čas. Otravný jsou především ti, kteří nepoznají rozdíl mezi diskusí a komentářem. :-) A hlavní důvod, proč jsem to psal byl ten, že tady se odpovědi nemusí dočkat (právě z důvodu, že sem lidi nahlíží jednou za čas). :-D

Ahoj,všetkých Vás zdravíme.Sme noví chovatelia krajty královskej,uvítali by sme každú radu,ktorú nám možte poskytnúť.
Našu Elis sme si 22.04.2010 zakúpili vo zverimexe.Nič nám nepovedali,až nato,že pred týždnom bola krmená.meria cca 1m a váži necelé kilo presne 0,964...Skúšali sme jej dávať papať 25.4. , no neúspech.pred dvoma dňami sme boli u zverolekára,mala som dojem,že sa ho/ju bál viacej ako ja :D , a to si hovorí expert na hady.Nič nám nepovedal čo už sme nevedeli,ani pohlavie sa mu nepodarilo určiť.Elis ma na nozdre trošku suchú pokožku,tak nám dal mastičku.Na druhý deň sme si ju vybrali z terárka..už bola trošku agresivnejšia,dokonca vyštartovala po priateľovi.Síce ho neuhryzla,iba sa natiahla s otvorenou tlamou.Je možné že si nejak zafixovala priateľa keď ju držal u lekára a sondoval ju?Určite jej to nebolo príjemné.Ja sa ju teraz bojím sama vybrať,aby to neskúsila aj na mňa.Včera sme jej zase skúšali dať myšku,ale zase nič.Registroval/a ju, nechali sme ju tam celú noc.Prosím Vás,mohli by ste nám poradiť čo robiť?Ak by mal niekto záujem byt aj v užšom kontakte a to na MSN lulu_mamo@hotmail.com , SKYPE:leilliku ,..budeme Vám strašne vďační.

Zdravim mel bych dotazek, krajta mi zvedne hlavu nad zem a cumi nekam jako kdyby delala kobru mate nekdo tuseni co to znamena jestli vyhrozuje enbo tak neco? Nebo co predvadi? Jinak z terraria jde na ruku nadherne a sama. Dekuju za odpoved

Dobry den,
mame doma uz rok a pul Python regius, koupili jsme ji jako dospelou (6let) samici.
Je aktivni, zere bez problemu. Jediny "problem" je se svlekem. Svleka se i 2 tydny ( pocitano od zpozorovani prvnotnich znaku-zakaleni oci,zmena barvy supin). A zatim nikdy se nesvlikla cela. Vzdy je to spousta ruzne velkych kusu kuze. Nekdy se ani nesvlekne uplne a potom ji musim pomahat navlhcenou houbickou na nadobi.
Mam za to ,ze to neni normalni,na druhou stranu je dost aktivni a zere jak ma takze predpokladam ,ze o nejaky zasadni problem se nejedna.
Presto prosim o nazory a rady. Je to nas prvni had.
predem dekuji za konstruktivni odpovedi.

PS: terarium: 140x50x60 (dsh), zarovka,topny kabel pod substratem (kokosovy substrat), koreny, velka miska s vodou (kdyz se stoci vleze tam cela), teplota se pohybuje od 20-30°C (v zavislosti na dni ci noci) pod zarovkou to bude i vice. Vlhkost standartne kolem 60% pri svlekani dodatecne zvlhcuji na 75-90%

zdravím chci se zeptat na jednu věc ohledně krajty královské.. Posledních čtrnáct dni otvíra pravidelně tlamu a vydáva hrozne pazvuky ( skoro jakokdyby pištěla)nevite prosim vás nekdo proč to děla ?

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru

loading...