Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Praha buduje líhniště pro užovky

Ono to tak může sice vypadat, ale zas až tak OT to není. Osobně si myslím, že víc než o GO jde o horlivý boj o získání grantů, osobní moci atd. Musí to být úžasný byznys a bez nutnosti vykázat jakékoliv konkrétní výsledky. Za předem jasný neúspěch přeci mohou ti "oteplovači". Tak to funguje pod různými názvy už od pradávna. Nezaplatíš, nebudeš dělat to co chci já = něco strašného se ti stane a to i tvým potomkům. Je celkem jedno jak se forma manipulace nazývá, dříve se proklínalo, nyní se otepluje, výsledek je stejný, strach a mnohdy hysterické reakce davů a na tom se dá vždy vydělat, dnes je to pouze o poznání sofistikovanější metoda.
K tomu všemu přispívá krátká historická pamět lidstva a představa, že to co je nyní je to nejlepší a tak by to mělo zůstat na věky. Takové představy jsou ale naivní a popírají ve své podstatě nejen samotný princip života, ale pokud to řeknu kapku nadneseně i celého vesmíru. Škoda že řčení "Změna je život" se scvrklo v představě lidí do tak banální roviny jako třeba změna bydliště, zaměstnání nebo partnera.
Klima se měnilo, mění a měnit bude a nejen klima. Pochybuji, že nějaká forma života, byť se honosně nazývá Homo sapiens s tím cokoliv udělá. Vzhledem k tomu, že jsme jen malinkou součástí fenoménu nazývaném život, nezbývá než se přizpůsobit a příliš nepřeceňovat své síly, spíš je využít na přizpůsobení než je vyplácat na změnu.
Představte si, že by taková skupina aktivistů, byť z vyčůranosti nebo z prostého strachu ze změn, dokázala (což je vyloučené) způsobit zastavení vývoje třeba v následném období po výbuchu Toby. Klima se jim tehdy mohlo zdát optimální, přirozené, vždyť se v něm narodili. Dnes bychom byli asi znechuceni pokud by jsme měli možnost srovnání, to se samozřejmě vylučuje, zdálo by se nám přirozené také, je to jen příklad.

Pokud bychom připustili, že zastavení vývoje je možné, nikdo soudný nemůže věřit, že to EU myslí vážně, v době kupčení s emisemi, v době kdy i základní potraviny pocházejí z polí vzdálených tisíce kilometrů od místa spotřeby, v době kdy surovinově a energeticky náročné výrobky mají životnost pár měsíců a ještě se dovážejí doslova přes půl zeměkoule, v době kdy nejvýraznější počin ekozachránců spočívá ve výměně zdrojů světla z wolframového vlákna na ekortuťové páry, v době zelené energie, kdy se pole a okolní "přiroda" devastuje výrobou biomasy, takže vám všude smrdí řepka a nedohlédnete lánů erodujících polí s kukuřicí (pokud možno geneticky upravené), v době kdy se místo stromů "vysazují" monokultury větrných ekoelektráren, takže vznikají pozoruhodná přírodní zátiší a scenérie (chtěl bych vidět toho ptáka nebo hmyz která takovým ekopolem bez úhony prolétne), to kupka tlejícího sena fakt nezachrání (navíc produkuje skleníkové plyny :-D), i kdyby těch cedulí měla na každém rohu pět. Nebo se snad pletu?
Váš Bručoun.:-)

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na aktuality