Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Opět kůrovec

No, nejsem znalec v tomto problému kovaný, ale něco málo vím. Jednak je pravda, to co psala JaBula - v Radě NP Šumava sedí různí lidé - starostové, podnikatelé, "chalupáři" atd., kteří potřebují získávat z NP prachy, a proti nim biologové a další odborníci. Lesáci jsou tam taky, jejich zájmy jsou ale na straně první skupiny. Jelikož se názory odborníků nehodí té první skupině, byl jejich počet snížen na 4, z toho 2 jsou zkorumpovaní a názorově podporují starosty a spol. Celkem je v radě tuším 15 lidí. Je tedy asi jasné, jak dopadne veškeré rozhodování rady... Za všechno mluví to, že ředitelem NP je Stráský - bývalý politik, ministr, který pomohl našemu zdravotnictví se dostat tam, kde je. O přírodě a problematice fungování NP ví kulový, ale je to známej ksicht, kterej prostě působí věrohodně, když přežvástává ty blbosti, co si vlivní podnikatelé a spol. vymyslí. Je to na ¨hodně velký blití, ale je to tak...
Ke kůrovci samotnému: je to brouk jako každej jinej a má nějaký vývoj. Problém je, že je rychlej, a tak stihne 2-3 generace ročně. Přednostně napadá jen poškozené stromy, ale při přemnožení napadá i zdravé. Co s tím? No, bohužel trochu jiné věci než se dělají. V první řadě, pokud někde nějaký stromy popadají, tak by se měly do měsíce odtěžit a veškerá kůra spálit, tím se zlikviduje nejvíc brouků a jejich vývojových stadií. Správa NP by na to měla mít lidi, který to monitorujou, a prachy, za který by se hned ty stromy zlikvidovaly. Lýkožrout by se tak neměl šanci přemnožit. Když se to napřed dlouho projednává a ještě do toho kecaj ekoteroristi, kteří mají u nás bohužel asi tak milionkrát větší slovo než vědci z univerzit a výzkumáků, tak se začně vše řešit v lepším případě až při přemnožení brouků... Špatně je tedy celý systém.
Tu současnou situaci bych taky asi nechal být a na podzim bych pak (ale odborně, ne, že to udělá nějakej nalitej vořech s křídou) proznačil nejpoškozenější stromy, pokácel a odvezl.

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na aktuality