Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jen mensi technicka otazka. Pochopil jsem to spravne,ze testy delali u zvirat chovanych v zajeti?? A…
Zdoter 30.06.2013 13:14
Zdoter
Ani drakům v zajetí nechodí chovatelé čistit zuby ;-)
Tekumseh 01.07.2013 00:18
Tekumseh
Ne, ale asi těžko je krmí buvolama, který se chodí koupat do bahnitých kaluží. Naopak jim dávaj dost…
lacerta. 01.07.2013 08:07
lacerta.
V zoo v Praze krmí komoďáky ovcemi nebo kozami, které přivážou na řetěz a nechají je tam, dokud je v… nový
Haboš 01.07.2013 16:03
Haboš
To já vím, ale taky vím, že je to dost unikátní způsob, kterej se v jiných zoo nedrží (aspoň podle t… nový
lacerta. 01.07.2013 16:25
lacerta.
Tak mam za to ze porad plati nedavno potvrzene ze komodaci maji vlastni jed, primarne snizujici sraz…
lucifer 01.07.2013 08:09
lucifer
Tak to v článku nepopírají... jen píšou, že na buvola ten jed nestačí... "...úspěšnost útoku je potř…
lacerta. 01.07.2013 08:26
lacerta.
Jasne, ze se z mista stretu vzdali, ale to se vzdali i 99% koristi jedovatých hadu. Od chovatelu byc… nový
hadi patri do prirod 01.07.2013 09:38
hadi patri do prirod
Pokud si dobře pamatuju,tak na bakterie se házel úhyn kořisti,už tak před 15-18 lety.(dříve jsem to… nový
raddei 01.07.2013 20:41
raddei
Tak a teď si to všichni vyzkoušíme v praxi, jak zvýšit úroveň teraporadny, takže: Prosím ignorovat :… nový
Roker 01.07.2013 13:15
Roker
:-D nový
lacerta. 01.07.2013 13:50
lacerta.
Rád bych si rejpnul,ale nechám to na Bergim;-)(držim palce,že tě nenase.e) nový
raddei 01.07.2013 20:43
raddei
Roker-přesně8-):beer: nový
Nuty 01.07.2013 23:12
Nuty
Na loňské herpetologické konferenci ve Svatošských skalách měl přednášku Petr Velenský právě o jedu… poslední
Georgij Gadjukin 03.07.2013 12:50
Georgij Gadjukin

Ne, ale asi těžko je krmí buvolama, který se chodí koupat do bahnitých kaluží. Naopak jim dávaj dost často skoro "sterilní" žrádlo z nějakýho chovu na zkrm. V přírodě si varan dá i nějakou chcíplinu, tou je v zoo určitě nekrmí (možná mě někdo opraví, ale asi je to proti předpisům?), takže bych si tipla, že ty zuby bude mít tak jak tak čistější.

Takže fakt těžko z toho posuzovat, jak to je. Ne, že bych nutně věřila tomu, že musí ty bakterie mít (ono asi stačí jen to kousnutí), ale z toho článku to na mě tak trochu působí, jako by varani do příchodu buvolů lovili veverky a spásali vegetaci :-D, ale i podle toho, co říkal na přednášce pan Velenský, tak je trochu sporný, co tam varani žrali před buvolama - už si nepamatuju, co to bylo, ale zase tak malá kořist to nebyla. Ale třeba to tak působí díky překladu...

V zoo v Praze krmí komoďáky ovcemi nebo kozami, které přivážou na řetěz a nechají je tam, dokud je varani nesežerou. Jako první si prý dávají vnitřnosti a maso si někdy nechají odležet i pár dní, než tělo rozcupují a sežerou. Stejně tak u mláďat (ale jen u těch, co jsou v zázemí, z pochopitelných důvodů) prý nějakého toho nesežraného potkánka nechají den i více v ubikaci, takže se v tom teple po pár hodinách už "lehce nadnáší a získává tekutější strukturu" a prý si je taky po těch pár dnech varánci dávají s velkou chutí. Takže nevím jak v Plzni, nebo v Brně, ale v Praze chcíplinky dostávají pravidelně a rádi.

To já vím, ale taky vím, že je to dost unikátní způsob, kterej se v jiných zoo nedrží (aspoň podle toho, co tak vypráví pan Velenský). Mimoto stejně je to přímo na ten účel chovaná koza a není tam tak dlouho, pokud vím, tak je krmí střídmě - takže pochybuju, že by jim to v zázemí, viselo až tak dlouho, aby to stálo za to (i když při těch 40°C co tam maj se to uleží rychle, o tom žádná). Ale jednak to nedělali v zoo v Praze, a stejně se to nedá podle mě srovnávat s chcíplinou někde na Floresu... Ale je fakt, že jsem nečetla originální článek, tak třeba to dělali i někde venku...

Tak to v článku nepopírají... jen píšou, že na buvola ten jed nestačí...
"...úspěšnost útoku je potřeba připsat účinkům jedu ze slinných žláz, který se kousnutím do těl napadených dostává. Ten ale s bakteriemi v ústech nesouvisí. Na bůvola je ale množství jedu malé a i když utrží nějaký ten kousanec, z místa střetu se bez problémů vzdálí."

Jasne, ze se z mista stretu vzdali, ale to se vzdali i 99% koristi jedovatých hadu. Od chovatelu bych cekal trosku vetsi prehled, ale aspoň je videt, ze je na case jejich rady snížit a nechat chov opravdu lidem, kteří to mají jako konicka, nikde se nechlubi a hlavne tomu rozumi. Vetsina dnesnich "chovatelu" jsou tupi dementi, co to videli u pepika a tak "to" taky potrebuji. Za to, si dosad jakekoliv zvire.

Pokud si dobře pamatuju,tak na bakterie se házel úhyn kořisti,už tak před 15-18 lety.(dříve jsem to neřešil)O vlastní tvorbě jedu jsem také četl a nejen u nich.
Vzhledem k požívání odleželé stravy,jsem plně ochoten věřit úhynu kořisti na otravu krve,nebo působení jiných následků kousnutí.

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru