Předmět Autor Datum
Jen mensi technicka otazka. Pochopil jsem to spravne,ze testy delali u zvirat chovanych v zajeti?? A…
Zdoter 30.06.2013 13:14
Zdoter
Ani drakům v zajetí nechodí chovatelé čistit zuby ;-)
Tekumseh 01.07.2013 00:18
Tekumseh
Ne, ale asi těžko je krmí buvolama, který se chodí koupat do bahnitých kaluží. Naopak jim dávaj dost…
lacerta. 01.07.2013 08:07
lacerta.
V zoo v Praze krmí komoďáky ovcemi nebo kozami, které přivážou na řetěz a nechají je tam, dokud je v…
Haboš 01.07.2013 16:03
Haboš
To já vím, ale taky vím, že je to dost unikátní způsob, kterej se v jiných zoo nedrží (aspoň podle t…
lacerta. 01.07.2013 16:25
lacerta.
Tak mam za to ze porad plati nedavno potvrzene ze komodaci maji vlastni jed, primarne snizujici sraz…
lucifer 01.07.2013 08:09
lucifer
Tak to v článku nepopírají... jen píšou, že na buvola ten jed nestačí... "...úspěšnost útoku je potř…
lacerta. 01.07.2013 08:26
lacerta.
Jasne, ze se z mista stretu vzdali, ale to se vzdali i 99% koristi jedovatých hadu. Od chovatelu byc…
hadi patri do prirod 01.07.2013 09:38
hadi patri do prirod
Pokud si dobře pamatuju,tak na bakterie se házel úhyn kořisti,už tak před 15-18 lety.(dříve jsem to…
raddei 01.07.2013 20:41
raddei
Autor clanku, stejne jako 99% lidi odtud z diskuze, jsou oslove. Jak priznace tomu clanku, který je…
hadi patri do prirod 01.07.2013 09:35
hadi patri do prirod
Tak a teď si to všichni vyzkoušíme v praxi, jak zvýšit úroveň teraporadny, takže: Prosím ignorovat :…
Roker 01.07.2013 13:15
Roker
:-D
lacerta. 01.07.2013 13:50
lacerta.
Rád bych si rejpnul,ale nechám to na Bergim;-)(držim palce,že tě nenase.e)
raddei 01.07.2013 20:43
raddei
Roker-přesně8-):beer:
Nuty 01.07.2013 23:12
Nuty
Na loňské herpetologické konferenci ve Svatošských skalách měl přednášku Petr Velenský právě o jedu… poslední
Georgij Gadjukin 03.07.2013 12:50
Georgij Gadjukin

Ne, ale asi těžko je krmí buvolama, který se chodí koupat do bahnitých kaluží. Naopak jim dávaj dost často skoro "sterilní" žrádlo z nějakýho chovu na zkrm. V přírodě si varan dá i nějakou chcíplinu, tou je v zoo určitě nekrmí (možná mě někdo opraví, ale asi je to proti předpisům?), takže bych si tipla, že ty zuby bude mít tak jak tak čistější.

Takže fakt těžko z toho posuzovat, jak to je. Ne, že bych nutně věřila tomu, že musí ty bakterie mít (ono asi stačí jen to kousnutí), ale z toho článku to na mě tak trochu působí, jako by varani do příchodu buvolů lovili veverky a spásali vegetaci :-D, ale i podle toho, co říkal na přednášce pan Velenský, tak je trochu sporný, co tam varani žrali před buvolama - už si nepamatuju, co to bylo, ale zase tak malá kořist to nebyla. Ale třeba to tak působí díky překladu...

V zoo v Praze krmí komoďáky ovcemi nebo kozami, které přivážou na řetěz a nechají je tam, dokud je varani nesežerou. Jako první si prý dávají vnitřnosti a maso si někdy nechají odležet i pár dní, než tělo rozcupují a sežerou. Stejně tak u mláďat (ale jen u těch, co jsou v zázemí, z pochopitelných důvodů) prý nějakého toho nesežraného potkánka nechají den i více v ubikaci, takže se v tom teple po pár hodinách už "lehce nadnáší a získává tekutější strukturu" a prý si je taky po těch pár dnech varánci dávají s velkou chutí. Takže nevím jak v Plzni, nebo v Brně, ale v Praze chcíplinky dostávají pravidelně a rádi.

To já vím, ale taky vím, že je to dost unikátní způsob, kterej se v jiných zoo nedrží (aspoň podle toho, co tak vypráví pan Velenský). Mimoto stejně je to přímo na ten účel chovaná koza a není tam tak dlouho, pokud vím, tak je krmí střídmě - takže pochybuju, že by jim to v zázemí, viselo až tak dlouho, aby to stálo za to (i když při těch 40°C co tam maj se to uleží rychle, o tom žádná). Ale jednak to nedělali v zoo v Praze, a stejně se to nedá podle mě srovnávat s chcíplinou někde na Floresu... Ale je fakt, že jsem nečetla originální článek, tak třeba to dělali i někde venku...

Tak to v článku nepopírají... jen píšou, že na buvola ten jed nestačí...
"...úspěšnost útoku je potřeba připsat účinkům jedu ze slinných žláz, který se kousnutím do těl napadených dostává. Ten ale s bakteriemi v ústech nesouvisí. Na bůvola je ale množství jedu malé a i když utrží nějaký ten kousanec, z místa střetu se bez problémů vzdálí."

Jasne, ze se z mista stretu vzdali, ale to se vzdali i 99% koristi jedovatých hadu. Od chovatelu bych cekal trosku vetsi prehled, ale aspoň je videt, ze je na case jejich rady snížit a nechat chov opravdu lidem, kteří to mají jako konicka, nikde se nechlubi a hlavne tomu rozumi. Vetsina dnesnich "chovatelu" jsou tupi dementi, co to videli u pepika a tak "to" taky potrebuji. Za to, si dosad jakekoliv zvire.

Pokud si dobře pamatuju,tak na bakterie se házel úhyn kořisti,už tak před 15-18 lety.(dříve jsem to neřešil)O vlastní tvorbě jedu jsem také četl a nejen u nich.
Vzhledem k požívání odleželé stravy,jsem plně ochoten věřit úhynu kořisti na otravu krve,nebo působení jiných následků kousnutí.

Autor clanku, stejne jako 99% lidi odtud z diskuze, jsou oslove. Jak priznace tomu clanku, který je prave na oslovi. Je davno prokazane, ze varan komodsky ma pomerne silny jed a zvasty oslu na oslovi, plus důkazy nedukazy rádoby slavných australských vedcu, jsou stejne smesne. Jed do rany uvolnuje podobne jako korovec. Kdo pochybuje o sile korovcova jedu, je stejny osel jako ti, o kterých jsem se zminil.

Clanek bez odkazu na zdroj, clanek, ve kterem napred zabiji bakterie, pak bakterie nezabiji, pak nasleduje popirani jedovatosti varana, respektive popreni sily jeho jedu. Pak nasleduje vycet toho, jak varan ma v tlame cisto, pak reknou, ze tam vlastne mozna nejaky bakterie ma... Nakonec se ctenar dozvi, ze buvoly zabiji jiné bakterie z blata. Ti debilove, co tohle tvrdi, by si měli prvne zajet například do Afriky a podivat se, jak tam zranena zvířata vyuzivaji blata, ve kterem bude mnohem vic bakterii a parazitu, nez si umi ostrovy, na kterých ziji varani komodští, představit. Tohle mohl zplodit jedine debil na oslovi.

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru