Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno násilné krmení

Tak jak to tak sleduju, naplňuje se nejčernější představa. Začínám mít obavy aby se stejná situace nezopakovala v příštím roce. 28 mláďat mi vrhla po prokazatelném zadržení spermatu z loňska. To samé očekávám nyní i u druhé samice. Když si k tomu přidám, že obě moje chovné samice pochází dokonce ze třetího po sobě jdoucího každoročního vrhu, bez přítomnosti samce; pak je tu patrný, že tahle chovná linie má nějak větší schopnost zadržet sperma než je obvyklé.
PS: Mám dotaz; určité procento úmrtnosti mláďat v prvních dnech života se často přisuzuje na vrub jejich snížené životaschopnosti. V současnosti mi během prvního dne uhynulo z 28 kusů už celkem 6 kusů. Počet 28 živě narozených mláďat - je na tento druh poměrně dost. Běžné odchovy čítají cca okolo 15-ti kusů. Loňi, jako prvnička ve dvou letech věku jich měla taky poměrně hodně (25 kusů). Z tohoto loňského odchovu mi do prvního svleku uhynulo 9 kusů. Po onom svleku (cca týden po narození) už žádný kus neuhynul. A co mám informace, o několika mála z těchto zvířat v současnosti, tak prosperují dobře do dnes. Z loňského odchovu 9-ti mláďat druhé chovné samice jsem zaznamenal do prvního svleku úhyn dvou kusů. Zajímá mi hlavně, v čem je ona životaschopnost snížena?... a jestli se to dá nějak, nebo něčím OVLIVNIT. Je mi jasný, že počet narozených mláďat má asi vliv na jejich velikost, sílu i vitalitu. Tady mi ale zaráží, že úhynům předchází křeče a hlavně; neodchází opravdu na oko jen ty nejslabší jedinci u kterých bych to předpokládal.
Je zajímavé, že u jiných X druhů zvířat (korálovek) co odchovávám pravidelně, nejsou absolutně žádné úhyny. Mám ale pocit, že tady v tom případě platí doslova co se říkávalo dříve mezi hadaři: Co je zelený a žije na stromě, to je choulostivější.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny