Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Hadi a vitaminy

Můj názor: Pokud had bezproblémově přijímá pro něho přirozenou potravu, tzn. kompletní (celé) teplokrevné obratlovce, získává z jejich těl potřebné vitamíny A, D, K, E, B, C a minerální prvky Ca, P, K, Mg a další. Jiná situace je pokud had nepřijímá potravu dobrovolně a musí být dlouhodobě krmen uměle, ať přirozenou nebo např. u ještěrko a žabožravých druhů většinou nepřirozenou potravou, je třeba vitamíny dotovat uměle neboť v důsledku stresu dochází k jejich úbytku a snižování imunity hada.
Také u hmyzožravých hadů (např. Eirenis) pokud zkrmujeme běžné druhy krmného hmyzu (cvrčci, sarančata) a ne smýkaný nebo sbíraný hmyz a jiné bezobratlé (stonožky, pavouci atd.), je třeba také dotovat vitamíny a minerálie, hlavně Ca, neboť u cvrčků (nejen u nich) bývá špatný poměr Ca:P.
Další problém bývá při krmení rybožravců, kdy při zkrmování některých ryb (kaprovité) dochází k odbourávání vitamínu B, tak je třeba tento dodávat.
Co se týká UV, tak kůže hadů je pro něj málo prostupná, hadům určitě neškodí, pokud mají v teráriu UV zářivku, naopak může mít pozitivní vliv, jak na zdraví, tak například pro zbarvení.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny