Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Python regius - sípání (?)

Dobrý den,
asi týden mám doma regiusku a během posledních dvou dní občas vydává zvuky podobné sípání (nebo možná flatulenci, těžko to popsat). Nejdřív si myslela, že by mohlo jít o zažívací potíže (zácpa), ale dnes se vyprázdnila, tak mě napadá spíš nějaké onemocnění dýchacích cest. Ozývá se to ve velmi nepravidelných intervalech, někdy vůbec, někdy třeba každých 15minut. Jinak působí zdravě, nozdry vypadají průchodně, potravu přijala bez nejmenších problémů, po zhasnutí světel je aktivní... Tak nevím, co to může být, zda jí to může nějak uškodit, je nutné jít k veterináři?
Teplota v teráriu je cca 27-30°C, v noci 24-26°C; vlhkost 60%.
Děkuji za rady

Předmět Autor Datum
vytáhni teplotu na takovejch 32-34 stupňů a měla by se sama uzdravit...tímhle mi trpěl boaedon a zvý…
Stryx_Sova 24.12.2006 23:26
Stryx_Sova
Děkuji za rady. Teplotu jsem zvýšila (na 32-33°C). Všimla jsem si, že má jednu nozdru zpola zacpanou…
Lenka 28.12.2006 11:36
Lenka
Doporučil bych ti Olynth ve spreji či kapkách v 0,02% dětském provedení. Průchodnost nozdry se dokon…
carlos 28.12.2006 13:27
carlos
Počínající nachlazení nemusí být provázeno výtokem hlenu, souhlasím se zvýšením teploty, pokud se ro…
hadalik 27.12.2006 16:43
hadalik
Pokud je budeš brát ty, tak to hadovi nijak nepomůže ani neuškodí - také vlastní zkušenost;-)
carlos 28.12.2006 07:47
carlos
Ahoj Lenka. Moj python ma len 4 mesiace. Do tejto chvile nemal ziadne problemy s potravou. Teraz to…
RAstik 31.12.2006 18:52
RAstik
Ahojda, hele, já mám od 29 ledna krajtičku a vůbec nechce žrát. Nejdřív se týden nechávala v klidu a…
Evik 18.02.2007 09:59
Evik
Už se to tu mockrát probíralo, krajty královské často po několik měsíců nepřijímají potravu, je to t…
krokodýl 18.02.2007 10:39
krokodýl
Pro Evika. Z tvého příspěvku jsem pochopil, že nemá svlečenou hlavu. Je to tak??? Pokud nedošlo ke s…
Vladěk 18.02.2007 10:41
Vladěk
Jo jo, já to pochopil tak, že hlavu si svlékla a zbytek jste dosvlékala, pokud ne, tak hlavu musíte…
krokodýl 18.02.2007 11:50
krokodýl
Jo, je to tak, hlavu si svlíkla sama a zbytek jsem ji odloupala sama. Takže se nic nestane když skor…
Evik 20.02.2007 11:13
Evik
Regiusky bežne cez zimu nežerú, u mňa zatiaľ najdlhšie asi 230 dní s minimálnou stratou hmotnosti. M…
ado 20.02.2007 11:37
ado
Funkčně vypadá tenhle nápad s ubrouskem :puff:
Georgij Gadjukin 20.02.2007 12:14
Georgij Gadjukin
ahojda a dík za ten tip s ubrouskem, krajta se tvářila jako by nic a to jsem jí to dala před nos. ho…
Evik 23.02.2007 15:43
Evik
Stačí to vyzkoušet jednou za týden až 10 dní. Myšku je nejlepší tam dávat navečer a většinou pokud h…
krokodýl 23.02.2007 17:18
krokodýl
čauky, tak dneska krajtička sežrala holátko;-) jsem už úplně klidná, je fajn, že už papá. akorát tý…
Evik 14.03.2007 19:26
Evik
Jo, děvče, příroda je krutá... ale krásná;-)
krokodýl 15.03.2007 08:31
krokodýl
a včera sežrala holátka dokonce 2:puff: a už mi to tak nevadí, dokonce jsem se vydržela i dívat:-D:-… poslední
Evik 21.03.2007 09:04
Evik

vytáhni teplotu na takovejch 32-34 stupňů a měla by se sama uzdravit...tímhle mi trpěl boaedon a zvýšení teploty ho do 3-4 dnů dalo dohromady. Spolehlivej znak nachlazení je hlen v tlamě a krku. I když rozhodnutí je na tobě a pokud ještě nemáš zkušensti,tak zajdi k veterináři.

Děkuji za rady. Teplotu jsem zvýšila (na 32-33°C). Všimla jsem si, že má jednu nozdru zpola zacpanou - dá se s tím něco dělat? Někde jsem četla, že můžu použít klasické nosní kapky (Nasivin). Také jsem četla, že se má snížit vlhkost.(?)
S veterinářem ještě pár dní počkám, jestli to samo neodezní. Tlamu má zatím čistou, bez hlenu a příjde mi, že intenzita hlasitějšího odfrkávání je už také nižší. Akorát mě trápí ta nozdra.

Počínající nachlazení nemusí být provázeno výtokem hlenu, souhlasím se zvýšením teploty, pokud se rozhodneš zajít k veterináři pozor na ATB, zejména pokud máš jedince mladšího 1 roku, a pokud je budeš brát ber je alespoň 10 dnů. Mám s tím vlastní zkušenosti

Ahojda, hele, já mám od 29 ledna krajtičku a vůbec nechce žrát. Nejdřív se týden nechávala v klidu aby si zvykla pak se začala svlíkat( musela jsem ji dát do vody aby kůže změkla a šla dolů- svlíkla jsem ji vlastně celou až na hlavu )a tak jsme ji dali ve středu myš a žrát ji stejně nechce. Zvýšila jsem teplotu tak na 30 stupňů a přes noc ji tam házeli tu živou myš a nechce ji, pls poradte, mám strach, že se jí něco děje, prosím rychle:.(

Už se to tu mockrát probíralo, krajty královské často po několik měsíců nepřijímají potravu, je to tak u nich přirozené. Pokud nebude výrazně hubnout (zvažte ji na přesné váze a občas pro kontrolu převažte), tak to neřešte, jen občas zkuste nabídnout myšku. Pokud se krajta sama nesvlékla, může být problém v nízké vlhkosti, nejlepší je v jednom koutě udržovat vlhký úkryt, např. vrstvu mechu nebo rašeliníku. A prosím vás všechny začínající chovatele, než si pořídíte zvíře, tak si o něm něco nastudujte, abyste se vyvarovali zbytečných omylů a obav.

Jo jo, já to pochopil tak, že hlavu si svlékla a zbytek jste dosvlékala, pokud ne, tak hlavu musíte bezpodmínečně dosvléct, postupujte stejně, pořádně odmočit, mě se osvědčilo dát hada na půl hodiny do uzavřené plastové nádoby s jen malými větracími otvory (např. kyblík s víkem), na dno jsem dal silně mokrý ručník, tak moc, aby tam skoro stála vrstva vody, namočený v mírně teplé (vlažné) vodě. Potom hada dobře chytněte za hlavou, aby vás nemohl kousnout a kůži začněte odlupovat od začátku tlamky od horního a spodního "rtu" a postupně ji jemným masírováním prsty stahujte směrem ke konci hlavy, opatrně přez oči, aby se svlékly i šupiny očí a nezůstaly na očích.

Jo, je to tak, hlavu si svlíkla sama a zbytek jsem ji odloupala sama. Takže se nic nestane když skoro měsíc nežrala? Děkuji za rady, převážím ji, ale že by nějak výrazně zhubla se mi nezdá, spíš je pořád stejná. Na noc jí do terárka dávám myš a přes den ji nechávám odpočívat. Díky díky díky. Ale stejně se o ní bojím:.(

Regiusky bežne cez zimu nežerú, u mňa zatiaľ najdlhšie asi 230 dní s minimálnou stratou hmotnosti. Myš stačí skúsiť raz za týždeň a hlavne ju tam nenechávať bez dozoru - može hada poraniť aj zabiť. Vlhkosť treba udržiavať aspoň 50%, keď sa oteplí tak zvýšiť až na 70% a nemali by byť problémy so zvlekom.

ahojda a dík za ten tip s ubrouskem, krajta se tvářila jako by nic a to jsem jí to dala před nos. holt když nechce, tak jí tu myš nutit nebudu, no, je to jen měsíc co nežrala. je jí půl roku a měří odhadem tak 60 cm a je dost aktivní vždycky jak si ji vezmu k sobě tak je jak výzvědný vozidlo, někdy se ale zklidní, zívne si a omotá se mi kolem krku a ani se nehne:)) a to je fakt super pocit. Mám ale přece jen dotaz:-D : kde bych sehnala ten rašeliník nebo nějakou rostlinu která by v terárku být mohla , teďka tam mám totiž kmen, umělou rostlinu textilní na dekorace, vyhřívací kámen a misku s vodou a nevypadá to tam moc útulně, ale krajtička si ten kmen zamilovala :-* a tu myšku bych jí tam měla dávat přibližně za jak dlouho? a na kolik času? dík za odpověd, evik:-*

Stačí to vyzkoušet jednou za týden až 10 dní. Myšku je nejlepší tam dávat navečer a většinou pokud had nereaguje během několika desítek vteřin, tak ani nemá cenu ji tam nechávat. Po několika minutách bez prokazatelného zájmu ji klidně vyndej, na 99% si ji už nevezme a akorát tam bude krajtu zbytečně otravovat a stresovat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru