Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Svlékání hadů a zimování

Mám dotaz ohledně zimování: Cca od 20. prosince jsem postupně snižoval teploty v teráriích s Lampropeltis triangulum campbelli. Ty mám v úmyslu letos poprve zimovat. V současnosti mám u těchto zvířat teploty již cca 18°C. Včera (to bylo 4.1.2007) jsem při standartní kontrole zjistil, že má samec,,zakalené" oči a je tedy nastartován ke svleku. Nevím co mám nyní dělat. Mám dál pokračovat ve snižování teplot - jak jsem měl původně v úmyslu? Pokud jó; co bude následovat? Proběhne ekdyze u zvířete i při zimování? A nebo dojde k odložení tohoto procesu do jarních, teplejších měsíců? S možností opětovného zvýšení teplot, a tak přerušením již nastartovaného zimování - nepočítám. Nebo by to bylo lepší? Budu rád za každou radu.

Předmět Autor Datum
Vzhledem k výskytu těchto korálovek (Mexiko a okolí) předpokládám "zimování" kolem 20°C. Tedy 5-7 tý…
Georgij Gadjukin 05.01.2007 20:17
Georgij Gadjukin
Díky za rychlou odpověď.Podmínky které by byly idealní pro tyto hady neznám, a pan V.CH. doporučuje…
Vladěk 05.01.2007 21:28
Vladěk
Musím potvrdit, že se mi několikrát stalo, že se mi had v zimovací bedně svlékl, vždy se jednalo o t… poslední
krokodýl 06.01.2007 13:04
krokodýl

Vzhledem k výskytu těchto korálovek (Mexiko a okolí) předpokládám "zimování" kolem 20°C. Tedy 5-7 týdnů nesvítít, nekrmit. Při tomto režimu nemůže být svlek problém. Pokud bude mít vodu a dostatečnou vlhkost. Každopádně, dnes mi kamarád vyprávěl, při rozhovoru na téma zimování v lednici, že se mu svlíkla v ledničce dospělá Natrix natrix. Hlavu bych si s tím asi nelámal... :puff:

Díky za rychlou odpověď.Podmínky které by byly idealní pro tyto hady neznám, a pan V.CH. doporučuje pro jejich úspěšné rozmnožování je zimovat při 10 - 15°C po dobu 6 - 10 týdnů. Takže, já toto zvíře podržím pro jistotu v současných teplotních podmínkách (to je 18°C) dokud se nesvlékne, a potom uvidím.Každopádně nebudu si s tím zatím lámat hlavu.Ještě jednou tedy díky.

Musím potvrdit, že se mi několikrát stalo, že se mi had v zimovací bedně svlékl, vždy se jednalo o tzv. měkké zimování 12 - 18 st. (konkrétně šlo o druhy: Panterophis g. guttatus, Hierophis gemonensis a Elaphe bimaculata). Takže bych to opravdu nějak drasticky neřešil. Při těchto teplotách jsou hadi ještě aktivní, takže se zřejmě bez problému svlékne.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru