Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem nechutenství

můj leguán nechce přijímat potravu,jen když mu jí dám do tlamičky tak ji zbaští.mám ho od prosince má 90cm,nevím jak je starý.začervený není.slyšela jsem o prvoku amebie ale nikde nic o tomto prvoku nemůžu najít,má způsobovat nechutenství.prosím o nějaké rady a předem děkuji

Předmět Autor Datum
Nepíšeš v jakých je podmínkách a čím ho krmíš. Améby se dají zjistit vyšetřením trusu nebo výplachu…
krokodýl 25.01.2007 22:05
krokodýl
Jíst by měli samozdřejmě každý den. 3x týdně je pro leguány žalostně málo...Ta teplota 27-28°C je po…
knoxville 26.01.2007 15:02
knoxville
Ten salát jsem samozřejmě myslel na rozkrmení, aby se "chytl". Já dávám legům přez zimu jemný listy…
krokodýl 26.01.2007 17:57
krokodýl
Jen jeden dotaz...tou Osramkou jim svítíš celej den, nebo jen chvíli. Kdyžtak jak dlouho se pod ní v…
knoxville 28.01.2007 19:14
knoxville
Mají ji puštěnou celý den (cca 12 hod), nejbližší větev mají tak 40 až 50 cm a za den se tam parkrát…
krokodýl 28.01.2007 21:53
krokodýl
Leguána si asi nikdy nepořídím, nejspíš by mi pošel hlady, protože než bych došel s miskou krmení k… poslední
carlos 29.01.2007 10:16
carlos
Tak dneska konečně sám jedl mrkev a salát,jsem rada že baští mám s toho radost,děkuji za rady.
Jiřřaa 28.01.2007 14:24
Jiřřaa

Nepíšeš v jakých je podmínkách a čím ho krmíš. Améby se dají zjistit vyšetřením trusu nebo výplachu střev. Ale napřed se zaměř na chovné podmínky - teploty, vlhkost, osvětlení, velikost nádrže, čím krmíš atd. Jedl takhle špatně od začátku? Také může u takhle velkého ještěra jít o problém s aklimatizací na jiné podmínky, jiné "teritorium" než byl zvyklý. A zvyknout si mu může trvat i několik měsíců. Škoda, že je zima, většinou neodolají čerstvým pampeliškám i s květy. Zkus třeba ledový nebo hlávkový salát.

Jíst by měli samozdřejmě každý den. 3x týdně je pro leguány žalostně málo...Ta teplota 27-28°C je pod zdrojem tepla, nebo v celým terárku? Legové by měli mít možnost se vyhřát až na 40°C, to může být jedna z příčin proč nežere.
Jinak souhlas s krokodýlem, ve většině případů si špatně zvykají na nový prostředí. Taky to může souviset s ročním obdobím, legové mívají začátkem zimy období kdy téměř nežerou a jsou celkově takový línější. Většinou to trvá tak týden. Ale u samic jsem viděl i případ kdy to trvalo celou zimu.
Jinak k tomu jídlu, salát ať už hlávkovej, nebo ledovej je k ničemu...pro leguány nemá žádnej nutriční význam. Pomeranče taky vyřaď z jídelníčku, citrusy jsou víc na škodu než k užitku. Listy a květy ibišku jsou vpohodě. Jinak se přes zimu dá pěstovat (nebo koupit) rukola a polníček. Jinak dávám strouhanou cuketu, mrkev, mango, řapíkatej celer, občas salátovou okurku, jabko a špenát. V každý zelenině se dají vysomrovat listy z kedlubů a ředkviček.
A to terárko? 100 na dýlku je pro 90cm ještěra dost málo. Jaký má další rozměry?

Ten salát jsem samozřejmě myslel na rozkrmení, aby se "chytl". Já dávám legům přez zimu jemný listy čínského zelí, má dobré parametry (dostatek Ca oproti P atd.), nastrouhanou mrkev a na to pro zpestření pár kousků rajčete, okurky, zralého kiwi apod., ale opravdu jen trošku. Na to poprašek nutrimixu. Jako zdroj tepla i UV máme 300 W Osram Ultra Vitalux + HQI. Žerou jak protržení, občas jim musím dát i hladovku, aby neměli panděra, jak sud :-D. Ale měl jsem tady ve stejných podmínkách jednoho starého divokého samce ("dar") a ten si taky zvykal pár měsíců a pak jsem ho musel přendat jinam a zase pár měsíců nic moc, ale už se zase chytá.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru