Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Had

Pekny den .Ja sa chcem spytat ze kadial vyvrhuju hady nestravenu potravu a kadial tu bielu hmotu ked piju. DAkujem krasne.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dovolím si malou poznámku, i zdraví hadi mohou vyvrhovat potravu, a nemusí to být zrovna příznak nem…
hadalik 10.02.2007 12:55
hadalik
V případě podráždění, obzvláště brzo po krmení a při přijmutí nadměrného množství potravy, hadi moho…
krokodýl 10.02.2007 15:25
krokodýl
Tak tady budu asi OPONOVAT. Vývržky nestravitelných částí potravy (po vzoru sov) jsem pozoroval u je…
Vladěk 20.02.2007 22:56
Vladěk
PS: Samozřejmě, že ke klasickému vyprázdňování u tohoto kusu taky docházelo.Ačkoli jsem se v předcho…
Vladěk 21.02.2007 09:58
Vladěk
Bakteriologické vyšetření trusu bez jakéhokoliv nálezu? To měly sterilní hovna:?:;-)
carlos 21.02.2007 11:23
carlos
Omlouvám se,asi jsem se blbě vyjádřil; měl jsem na mysli u parazitů bez jakéhokoli nálezu, a konkrét… nový
Vladěk 21.02.2007 12:12
Vladěk
Mě to bylo jasný, to jen pro pořádek:-) nový
carlos 21.02.2007 14:15
carlos
:)):-D:beer: poslední
Vladěk 21.02.2007 18:44
Vladěk

Dovolím si malou poznámku, i zdraví hadi mohou vyvrhovat potravu, a nemusí to být zrovna příznak nemoci, a pokud někdo trdí že hadi neumí vyvrhovat potravu tak ať si skusí chovat Gonyosomy nebo Elaphe helena, ty když jsou třeba byť jen trochu naštvaný tak vyvrhnou vše co v sobě mají.

Tak tady budu asi OPONOVAT. Vývržky nestravitelných částí potravy (po vzoru sov) jsem pozoroval u jednoho mláďěte Python regius v roce 1993.Nejednalo se o nemocné zvíře. V tu dobu jsem choval hady už cca 8 let, takže vyvrhnutý zbytky z důvodu nějakého onemocnění bych již spolehlivě poznal. Zajímavé bylo, že jsem měl v tu dobu tři mláďata tohoto druhu, a tyto vyvržky předváděl jen jediný kus.To, že se jedná o vývržky jsem v onu dobu ještě nevěděl.Každý kdo choval někdy královské krajty ví, jak charakteristický je jejich trus. Jsou to úhledné špalíčky. Které obvykle tvoří fekáliemi slepená srst, s charakteristickým zápachem. U tohoto zvířete jsem si od počátku všimnul, že tyto exkrementy byly sice také v úhledných špalíčcích, ale už na oko: Byly až nezvykle ,,čisté". Žádné znečištění fekáliemi, čistá bílá srst, slepena jen hlenem. A hlavně; celé to bylo absolutně bez zápachu. Když jsem to vyndaval z terária poprvé, prohlížel jsem to, a nevěděl co si o tom mám myslet.Protože jsem v tu dobu choval hady v teráriích, které jsem měl umístěny v obývací místnosti kde jsem s rodinou po večerech sledoval i televizi, cca po dvou měsících chovu jsem ono zvíře přistihl při vyvrhování tohoto zbytku.To že nejde o onemocnění mi bylo již v tu dobu jasný i proto, že u tohoto zvířete jsem nacházel tyto špalíčky nepravidelně, vždy až po několikerém nakrmení.Přeci, když by je vyvrhovala z důvodu onemocnění, musela by je vyvrhovat maximálně několik dní po nakrmení. Nebo né???Můj názor na celou věc je: Já jsem tenkrát získal tato 3 mláďata ve velikosti pod 50 cm. Toto mládě bylo nejmenší - cca 45 cm.Tady v těchto debatách jsou novorozeným krajtám tohoto druhu doporučovány často k prvnímu krmení - holata. To pokládám i dnes ( po třinácti letech chovu - tohoto druhu ), za příliš malá sousta pro novorozeňata tohoto druhu.Když se kouknu na běžnou velikost novorozeňat těchto hadů, tak vzhledem ke své robusnosti musí dokázat polknout menší - již osrstěné myšky.Dle toho jsem se řídil od počátku co jsem je do chovu získal.Od počátku mi braly perfektně malé myšky (skákavky).A to je dle mého názoru onen problém. Zatím co ona mláďata sice byla schopna takto velkou kořist od počátku polykat,ale měli kvůli srsti problémy s defekací.Tyto krajty když jsou dospělé, a přijímají klasicky osrstěnou kořist, obvykle nedefekují po každém nakrmení.Takto, i když s obtížema to dokázali i mé dvě větší mláďata. Třetí; DLE MÉHO NÁZORU se s tím vypořádal po svém, a to tak; že docházelo u tohoto jedince k vyvrhování nestravitelných zbytků. A dokonce jsem přesvědčen, že k tomu docházelo ve zhruba stejným časovém odstupu tak, jako by se jich zbavovala při klasické defekaci.Po několika měsících (když trošku povyrostla) přešla tato krajta sama na zbavování trusu přes kloaku.
PS: Tyto vývržky (po vzoru sov) popisuje i Ludwig Trutnau: v časopise - Herpetofauna (1984), u druhu: Liasis (nyní: Leiopython) albertisii, a je zde i odkaz na podobnou zkušenost u druhu: Liasis fuscus (Froesc - 1966).

PS: Samozřejmě, že ke klasickému vyprázdňování u tohoto kusu taky docházelo.Ačkoli jsem se v předchozím příspěvku o tom nezmínil. Téměř po každém nakrmení, jsem nacházel spolu s močovinou vždy i klasický trus.Toho bylo ale obsahově jen nepatrný množství (cca kávová lžička) a v kašovitém stavu.Tenhle exkrement již zapáchal i jako klasické h...o.Dle mého názoru, nebyla střeva schopna ještě zvládnout tuto zátěž (onu srst), a proto docházelo k jejímu vyvrhování.Jinak všechny tři tyto krajty jsem pak choval do věku 13-ti let, kdy jsem je přenechal jinému chovateli.Pro doplnění mohu dodat, že okamžitě co jsem v roce 1993 tyto krajty získal, jsem nechal udělat z jejich exkrementů vyšetření na bakterie a parazity ve SVÚ Jihlava. To ale né kvůli onomu podivnému vyvrhování (to jsem ještě neměl ani tušení, že se mi bude tato krajta takto chovat),ale kvůli tomu, že se jednalo o zvířata z importu (z tzv.fareního chovu ze Ghany).Tato vyšetření byla samosebou bez jakéhokoli nálezu. Na jakýkoli další dotaz - rád odpovím.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru