Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Bitis nasicornis

Dobrý den! Chtěl bych poprosit všechny, kdo chovají tyto krásky, aby sem napsali zkušenosti s chovem... Zkrátka vše co vás napadne.. teplota,vlhkost,rošení, krmení. Docela by mě zajímalo, jestli jste je odčervovali atpd...
Díky
Honza S.

Předmět Autor Datum
ahoj, tak to by mne taky zajímalo;-)
Frank 12.05.2007 23:47
Frank
Ahoj Já chovám 1.1 v teráriu o rozměrech 100*50*50 cm d*š*v* jako podklad slouží dřevěné štěpky,misk…
jirikorda 14.06.2007 20:34
jirikorda
Zdravím. Chtěl bych se zeptat; jakou máš u nich vlhkost? Do-teď jsem měl představu, že v přírodě žij…
Vladěk 15.06.2007 08:15
Vladěk
No, já jsem spíš začátečník s chovem, ale přesto...Nejdříve odčervení a "odbyčíkování" mláďat - Opti…
Somalia 15.06.2007 06:29
Somalia
Zdravim! Tak koukam. ze po dlouhe dobe se mi dostalo nejakych reakci:) dekuji dekuji:) Jinak i ja uz…
carda.retarda 18.06.2007 12:59
carda.retarda
ty nerve, klidně pošli, já vložím...
Georgij Gadjukin 18.06.2007 13:09
Georgij Gadjukin
Ok, jen co budu vecer doma:) Parkrat jsem to uz zkousel, ale po takrka pulhodinovem snazeni jsem to… poslední
carda.retarda 18.06.2007 13:41
carda.retarda

Ahoj Já chovám 1.1 v teráriu o rozměrech 100*50*50 cm d*š*v* jako podklad slouží dřevěné
štěpky,miska na vodo a kůra jako úkryt.tzerárim vyhřívám lokálně na 35 C a v noci je poklas na pokojovou teplotu.
Co bys chtěl ještě vědět.Letos jsem od nich měl mláďata a inzeroval jsem je na IFAUNE.

Zdravím. Chtěl bych se zeptat; jakou máš u nich vlhkost? Do-teď jsem měl představu, že v přírodě žijí nasikornisky ve vlhčích oblastech (okolí vodních toků a bažin). Když je chováš na dřevěných štěpkách, to je musíš chovat v poměrně suchém teráriu. Nebo potřebně vlhčíš i na tomto substrátu, ale častěji ho vyměňuješ (kvůli plísním)? Dále mi zajímá; jak se s nima dá manipulovat? Jsou tak málo pohyblivé jako gabunky? A mají taky takovou tu ,,povalečskou" náturu jako gabunky? A nakonec, jak je to u nich s toxicitou? Vím, že asi jako u většiny Bitisek to nebude žádná sranda; ale předpokládám, že s toxicitou gabůnek nebo arietán je srovnávat nelze.
PS: Jinak na Ifauně si zadal fota nějakých trimeráků s dotazem; - co to je? Jsou pěkný, ale pokud se jedná o Trimeresurus puniceus, tak se mi zdá, že samec je poněkud moc tmavý. Jsou to T.puniceus? ...nebo je to něco jiného? Díky

No, já jsem spíš začátečník s chovem, ale přesto...Nejdříve odčervení a "odbyčíkování" mláďat - Optivermin a Entizol (po 14 dnech opak.). Terárium poměrně velmi vlhké - denní rosení. Teplota 22-24C, s možností až 35C, ale tu nevyhledávají. Terárium hodně zarostlé rostlinami. Čas tráví většinou na nich a na větvích ve výšce cca 30-50 cm. Krmení 1-2x týdně myši a žáby - žerou obojí. Jsou velmi nenasytné. Mám je spíše na klidném místě, kde není rušno a mnoho lidí tam nechodí...Jsou spolu s Atheris nitschei v biotopovém teráriu (viz. příspěvek o zm. r. Atheris). Domnívám se, že pro chov je důležité sehnat nevystresované (nejlépe faremní mláďata či ml. z odchovu) a nezaparazitované jedince (přeléčit byť jen preventivně). Celkově chov asi jako rhinocerosky. Toť asi vše, doufám že ti to pomůže.

Zdravim! Tak koukam. ze po dlouhe dobe se mi dostalo nejakych reakci:) dekuji dekuji:) Jinak i ja uz mohu sdelit sve cca pul rocni zkusenosti s timto hadkem..
Ziskal jsem nekdy koncem ledna odhadem cca rocni 0,1 z faremniho odchovu z Ugandy. Zvire bylo umisteno v terariu 40x40x20 cm, bez osvetleni, podklad tvori vrstva smesi raseliny,pisku, raseliniku a duboveho listi. Ukryt tvori kus kury, ktery nebyl zpocatku vyuzivan, dnes je v nem porad. Miska s vodou, ktera neni vyuzivana. Ale po dovozu byla dost dehydrovana a po prilozeni hlavy k misce prvni tydny vzdy dlouho pila. Sama se napit nikdy nesla.. Teplota se pohybovala okolo 22°C, v techto vedrech stoupa obcas ke 30°C. Pri vyssich teplotach rosim mirne 1x-2x denne, pri nizsich cca 1x za 2 dny. Zpocatku asi prvnich 14 dnu neprijimala potravu, dnes je z ni zrout jako napr. rhinocerosky.. Krmim cca 1x za 14 dnu az 3 tydny 1 mensi mys, nedoporucuje se prekrmovat! Pri druhem a tretim krmeni (cca po 14 dnech) byl podan flubendazol. Co se toxicity a vzrusivosti tyce, myslim, ze je srovnatelna s gabunkama ci arietanama...Vlozil bych foto, ale bohuzel na to tady nemam nervy:(, pokud by se toho nekdo ujal za me, rad zaslu mailem ci pres icq;)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru