Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Manipulace s jedovatými hady

V jednom z předchozích dotazů, konkrétně: ZMIJE se rozjela diskuze na obvyklé téma, jestli zadavatel na chov těchto zvířat MÁ, nebo NEMÁ.Dost často slýchám od chovatelů pojem: Zvládat to které nebezpečné zvíře. Já osobně chovám jeďáky cca 12 let. Do dnes jsem choval, a nebo mám v současnosti v chovu jen těchto pár druhů: Cerastes cerastes,Vipera ammodytes meridionalis, Vipera wagneri, Trimeresurus albolabris, Trimeresurus stejnegeri, Agkistrodon con.contortrix a Sistrurus miliarius barbouri. Kromě druhu Vipera wagneri (u kterých se o jejich toxicitě ví zatím relativně málo) se dají ostatní považovat, za toxikologicky méně významné druhy.Každé zvíře v teráriu si časem přivykne víc nebo míň na nějakou manipulaci (tu a tam nějaké to přenesení atd.).To dle mého názoru platí přímou úměrou dle toho, jak často se zvířetem manipuluje.Třeba albolabrise chovám již ve třetí generaci, a odchoval jsem již X mláďat, byl jsem nucen je X krát i násilně rozkrmovat.Takže albolabri mám dokonale zmáklé.Jednu samici Cerastesky, kterou jsem získal jako mládě s nefunkčním jazykem (to jsem popisoval již před lety v časopise TERARISTA)jsem musel rozkrmovat násilím do věku dvou let než se chytla.Tady si zase zvíře přivyklo na násilné krmaní tak, že se ani tomu nebránila.A teď k dotazu: Zajímá mi názor především chovatelů, kteří chovají nějaké jeďáky:Je lepší u jedovatých zvířat (na zkoušku svojich reflexů, a v neposlední řadě; aby si samo zvíře ,,přivyklo"na občasnou manipulaci) si tu a tam zvíře chytit do rukou?I když to není momentálně zapotřebí?Myslím tím se vším všudy.Né jenom přenášet na háčku, ale i s přimáčknutím hlavy a oním chycením druhou rukou za hlavou.A tím, i když se pokládám za zručnýho, riskovat možné uštknutí?A nebo si tuto zručnost zbytečně netestovat, a možné riziko z toho plynoucí nechávat jen pro případ potřeby.Já jsem totiž víc jak 1/2 roku pouze přenášel na háčku ony ploskolebce, a když jsem před nedavnem nemohl v teráriu dohledat svlečku hlavy u samce a chytal jsem ho obvyklým nacvičeným hmatem s přimáčknutím háčku za hlavou, povedlo se mi ho tak nas..., že jsem z toho byl docela dost nepříjemně překvapen. On sám se poté v teráriu uklidnil až cca po několika hodinách.Zajímá mi hlavně názor zkušených.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
:-? [http://album.volny.cz/show_image.php?file=/v/venomo us/b73666e17d4d27ab6a89bb54cac9e0c7] [http:…
VenomouS 06.04.2007 19:42
VenomouS
[http://img249.imageshack.us/img249/7733/011042007xh 5.jpg]
Vladěk 11.04.2007 18:56
Vladěk
A ještě jedna:[http://img395.imageshack.us/img395/6535/samice10407 hv5.jpg]
Vladěk 11.04.2007 18:58
Vladěk
Zdravim. Chtěl bych se přeptat na fixaci hadů. Nemůže hadovi ublížit(prosím neberte jako rytí, či zp…
Josefek 17.02.2010 21:38
Josefek
Obavy jsou v pořádku. Nicméně, had je obratlovec, kostra jeho lebky je složena z docela pevných kost…
Georgij Gadjukin 17.02.2010 22:16
Georgij Gadjukin
foto je kamarada Aneese poslední
zfhk 18.04.2010 23:26
zfhk

Zdravim. Chtěl bych se přeptat na fixaci hadů. Nemůže hadovi ublížit(prosím neberte jako rytí, či zpochybňování Vaší fixace) tato, poněkud, tvrdá fixace? U mých hadů(nejedovatí) se docela bojím fixovat za hlavou, kvůli možnému poranění hada, ale spíše na to ještě nemám ten správný grif.

Obavy jsou v pořádku. Nicméně, had je obratlovec, kostra jeho lebky je složena z docela pevných kostí. I na první pohled křehká dolní čelist vydrží docela dost. Stejně tak i krční páteř. Samozřejmě, nemůžeš použít stejnou sílu na dvaceticentimetrové zmijátko a na metrovou kobru. Tohle je dost o citu a cviku. To už by si musel být opravdu "prase" abys hadovy ublížil. Proto je, zvláště u malých hadů, naprosto nevhodné používat jakékoliv rukavice.
Taky technika úchopu je rozdílná u zmijí/chřestýšů a třeba kober. Dost závisí na pohyblivosti krku a hlavy. Zmije mají obecně větší pohyblivost spojení hlavy s páteří než třeba kobry. Ale takhle se to dost blbě vysvětluje... Fyzicky na ukázce je to lepší.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru