Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Sistrurus miliarius

Zajímají mi oba vzácnější poddruhy: Sistrurus miliarius miliarius a Sistrurus miliarius streckeri. Chováte je tu někdo??? Vím, že tu již pár zvířat nominotypického poddruhu je, a budu rád když se někdo, kdo je chová - ozve.

loading...
Předmět Autor Datum
Ahoj Vladku chováme trio (asi 2,1) ročných S.m.streckeri. Myslím že sme to "nakusli" už na aktíve vo…
kobra 24.02.2007 21:24
kobra
Ahoj. To jsem rád, že si se ozval. Vary byli tak podnětný:beer:, že mi teď docela mrzí, že jsme se k…
Vladěk 24.02.2007 23:41
Vladěk
Čo sa týka teploty, sú podobne nenáročný jak barbouri - cez den 25-26, pod zdrojom 33 (pomerne často…
kobra 25.02.2007 01:09
kobra
[http://img204.imageshack.us/img204/3092/p1000761uz6 .jpg ]
kobra 25.02.2007 09:41
kobra
Ahoj.Pěkný kus.Takhle pěkné světlé zbarvení mají jen samci? Uvádíš, že jsou ještě malý.A že jsou roč… nový
Vladěk 26.02.2007 00:55
Vladěk
Pohlavné rozdiely vo sfarbení som zatial nepozoroval, všetci sú po zvleku takto svetlý. Ako som spom… nový
kobra 26.02.2007 11:17
kobra
Taky si myslím, že by zimování barbouráků alespoň při 16-18°C jen prospělo. Dle klimatografu Floridy… nový
Vladěk 26.02.2007 12:00
Vladěk
Ja by som ich určite nechal ešte rok, ale myslím že ked ich pripustíš tak sa budú párit. Je to na te… nový
kobra 26.02.2007 17:28
kobra
Já jsem původně s letošním pářením barbouráků ještě taky nepočítal. Ale samice mi v loňském roce (v… nový
Vladěk 27.02.2007 09:36
Vladěk
V takomto prípade by som ju určite pripustil. Je jasné, že je pohlavne dospelá a nechávat ju znova v… nový
kobra 27.02.2007 17:04
kobra
Přesně tak, ovulaci může vyvolat i jen krátkodobá přítomnost opačného pohlaví, i jen pouhý pach. Urč… nový
krokodýl 27.02.2007 17:38
krokodýl
Díky za jasně formulované odpovědi. Ještě bych se chtěl zeptat; žerou samice tohoto druhu v mezidobí… nový
Vladěk 28.02.2007 10:08
Vladěk
Kadopádně se ji pokus alespoň dvakrát třikrát nakrmit než je připustíš. Nevím, jak je to konkrétně u… nový
krokodýl 28.02.2007 15:29
krokodýl
Naprostá vetšina samíc chrestýšov počas gravidity normálne žerie, potom už je individuálne u každej… nový
kobra 01.03.2007 18:29
kobra
Zdravím.Díky za vyčerpávající odpovědi. To kobra - akorát jsem nepochopil poslední větu o - ,,příjmu… nový
Vladěk 01.03.2007 20:27
Vladěk
Zajímá mi; je tady mezi chovateli barbouráků jiná chovná linie, než původem od p.D.Valenty a p.Čapa… poslední
Vladěk 04.03.2007 09:43
Vladěk

Ahoj Vladku
chováme trio (asi 2,1) ročných S.m.streckeri. Myslím že sme to "nakusli" už na aktíve vo Varoch, ale už sme sa k tomu nejak nedostali:beer:. Neviem čo presne ta zaujíma, sú to pravdepodobne hady z odchytu (popr. narodené odchytovej samici) priamo z USA. Správaním sú to typickí sistruráci, tzn. sú agresívni, nemajú radi manipuláciu (padajú z háčku), chrestí pri každom vyrušení. Žerú dost individuálne, jeden samec bez problémov, druhý z občasnými problémami a samica velmi sporadicky. Ked prídem na to ako sa vkladajú obrázky, vložím aj nejaké foto:?:

Ahoj. To jsem rád, že si se ozval. Vary byli tak podnětný:beer:, že mi teď docela mrzí, že jsme se k tomu nedostali. Zajímá mi jak nároční jsou na teploty.Jak často krmíš??? Já co mám barbouri, tak u těch je problém s tloustnutím. U streckeri to hlídat nemusíš??? Kdy čekáš odchov. Je to u nich stejný jako u barbouri??? Ty mívají mláďata už ve druhém roce.

Čo sa týka teploty, sú podobne nenáročný jak barbouri - cez den 25-26, pod zdrojom 33 (pomerne často sa vyhrievajú), cez noc pokles na 20-22. S príjmom potravy máme skor opačné problémy jak ty s barbourákmi. Snažím sa krmit každých 7-10 dní, ale pravidelne žerie len jeden samec, samicu som musel dokonca po niekolkomesačnej hladovke začat "tlačit":.(. Problémy s pretlstnutím teda zatial rozhodne nemáme, ale to je asi klasický syndrom odchytových hadov. U barbourov je už situácia úplne iná, je to x-tá generácia odchovu v zajatí a tam bývajú problémy len zo začiatku, ked sa rozožerú sú jak kyselina. Pomýšlat na odchov je zatial hodne predčasné (sú ešte velmi malí), dúfam že sa tento rok "chytia", začnú pravidelne žrat a budeme ich môct zazimovat (túto zimu sme zimovanie pre problémy s kondíciou vypustili) a potom uvidíme::)

Ahoj.Pěkný kus.Takhle pěkné světlé zbarvení mají jen samci? Uvádíš, že jsou ještě malý.A že jsou roční. Takže jsou rozený v roce 2005 ? A jak jsou velcí v současnosti ??? Zimovat je chcete v kolika stupních ??? Píšeš, že chovné teplotní podmínky jsou obdobné jako u barbouráků.Tím máš na mysli asi jen po dobu jejich aktivní časti roku. Nebo né? U poddruhu barbouri bývá často doporučována jako dostačující teplota při zimování cca 21°C. To by bylo asi u poddruhu streckeri málo. Nebo né???Díky

Pohlavné rozdiely vo sfarbení som zatial nepozoroval, všetci sú po zvleku takto svetlý. Ako som spomínal je to odchyt, takže presný vek neviem, ale na 90% sú narodení v roku 2005. V súčasnosti merajú asi 35 cm (+ -).
Tie teplotné podmienky som samozrejme myslel v sezone (v období aktivity), ale ani pri zimovaní nepôjdeme do extrémov. Ja si myslím, že im v pohode stačí na navodenie pohlavnej aktivity 12-14°C. Výskyt síce siaha oproti barbourovi viac na severozápad, ale aj tak je to stále ešte "južanský" chrestýš. Nejakého catenatusa z Ontária by sme určite zimovali inak:-D. Osobne si myslím, že barbouri tiež potrebujú na zimovanie pokles aspon na 14-15°C. Oni sú schopný sa množit aj bez zimnej pauzy, ale je otázne či to nemá nepriaznivý vplyv na dlžku ich života.

Taky si myslím, že by zimování barbouráků alespoň při 16-18°C jen prospělo. Dle klimatografu Floridy jsou udávány v místě výskytu barbouri teploty pro zimní období; od 12°C (při chladnějších zimách) do 22°C (při teplejších zimách).Takže tyto vyšší zimní teploty (21°C) nejsou pro tato zvířata zas až tak nepřirozený.Já mám ty barbouri NZ/2005, a jsou v současnosti veliké něco málo přes 50 cm.Myslíš, že bych je mohl nechat pářit už letos???

Ja by som ich určite nechal ešte rok, ale myslím že ked ich pripustíš tak sa budú párit. Je to na tebe, ale je dost možné že ked samica zabrezne zastaví sa v raste. My máme momentálne v chove barbourákov od kamoša, ktorému sa nedopatrením (pri čistení) párili ešte mladšie a menšie ako sú tvoje. Myslel že vzhladom na vek z toho nemôže byt nič, ale samica porodila 4 mrnavé mládata cca 10-12 cm a odvtedy aj napriek dobrému krmeniu moc nevyrástla:-(. Okrem toho zbavit sa mládat u tohoto druhu je skoro nemožné, takže by som na to na tvojom mieste moc netlačil.

Já jsem původně s letošním pářením barbouráků ještě taky nepočítal. Ale samice mi v loňském roce (v září - september) snesla 6 neoplozených vajec. Celá snůška proběhla bez jakýchkoli komplikací. Ale nedovedu si vysvětlit proč k ní vůbec došlo. Samce chovám celoročně odděleně. Co samici vyprovokovalo k ovulaci??? Když v teráriu těchto zvířat třeba odstraňuji trus, tak si na chvíli kvůli bezpečnější manipulaci vypomáhám přendáním zvířat do terária druhého pohlaví.Vždy je to jen na pár minut, než uklidím nádrž.A případnému možnému páření bych zabránil.Ale pozoroval jsem téměř vždy okamžitý zájem obou samců o samici, i s klasickým pocukáváním.Je možný, aby i když nedojde ke spojení, to byl dostačující impuls pro spuštění ovulace???A právě proto, že samice v loňském roce snesla ony neoplozené vejce, mi někteří chovatelé doporučují letos nechat samici odpářit, aby se celý cyklus u této samice (od zrání folikul po ovulaci) upravil do normálu.Jsem přesvědčen, že u tohoto druhu (jako vejcoživorodého) je dobře nezatěžovat organismus každoroční březostí.Co ale dělat; pokud samice i bez přítomnosti samce snáší vejce??? Byť se jedná o neoplozené. Mám za to, že pro samici je to stejně vysilující. Co mám dělat, a jak to brát; pokud ji letos nenechám pářit, a přesto mi opět snese neoplozené vejce???Poraď. Nyní je v perfektní kondici.Díky

V takomto prípade by som ju určite pripustil. Je jasné, že je pohlavne dospelá a nechávat ju znova vyklást vajcia by mohla byt chyba. Osobne si myslím, že aj krátkodobý pobyt samice u samcov a vzrušenie z prítomnosti opačného pohlavia v správnu dobu, mohlo vyvolat ovuláciu a "naštartovat" vaječníky. A nadmerného zataženia organizmu každoročnou brezostou by som sa u tohoto druhu nebál. Hady ktorým stačí velmi lahké a krátkodobé zimovanie sú podla mna schopné sa bez následkov množit každoročne. Dokonca môže tvorba zárodkov vzhladom na nutnost investície živín, pomôct samici proti zbytočnej pretučnelosti, ktorú si spomínal.

Přesně tak, ovulaci může vyvolat i jen krátkodobá přítomnost opačného pohlaví, i jen pouhý pach. Určitě ji připusť, protože to je pořád menší riziko nějakých komplikací než, když utvoří zase jen neoplozená vejce. Páření jednou za dva roky bych praktikoval spíš u druhů, které mají v přírodě kratké období aktivity (horské druhy) nebo druhy, kde je investice do březosti nadměrná (hroznýši a krajty). V lidské péči jsou hadi většinou více krmeni, než je tomu v přírodě, u samic dochází k rychlejšímu znovu nabytí vydané energie a tak se každoročně množí i druhy, které se v přírodě množí jen jednou za dva až tři roky. Což má ovšem dopad na celkovou délku života samice. Pokud je samice v období po odzimování v dostatečném výživném, tak její tělo při minimální provokaci reaguje a začne ovulovat. V přírodě často samice dosáhne vhodného výživného stavu až po dvou nebo třech letech po "plodném" roce. Pokud je samice v horším výživném stavu, tak ovulovat nezačne.

Díky za jasně formulované odpovědi. Ještě bych se chtěl zeptat; žerou samice tohoto druhu v mezidobí - od odpáření po vrh mláďat??? Jde mi o to, že teď je sice po ,,zimování v teráriu" (při cca 20°C) v perfektní kondici, ale tukových rezerv nemá moc. Protože při tomto ,,zimování" jsem ji cca 2 měsíce nekrmil.U některých druhů hadů je běžný, že v období březosti nežerou.A tady mám obavy, aby když ji dám nyní odpářit, nenavázaly ony dva měsíce půstu při zimování na další měsíce v období březosti.Délka nepříjmu potravy by pak mohla být pro samici kritická. Nebo se samice v takovém-to případě potřeby vyjímečně i nažerou??? I když to po období březosti není samicím tohoto druhu vlastní???Budu rád za každý názor.Díky

Kadopádně se ji pokus alespoň dvakrát třikrát nakrmit než je připustíš. Nevím, jak je to konkrétně u sistruráků, ale naprostá většina druhů v počáteční fázi žere a většinou poměrně dravě, víc než bývá normální u nebřezích samic. Chce to využít toto období co nejvíc. Ale jak říkám konkrétně se sistruráky zkušenost nemám

Naprostá vetšina samíc chrestýšov počas gravidity normálne žerie, potom už je individuálne u každej samice či prestane týžden, dva alebo viac pred pôrodom. Ak by aj žrala do posledných chvíl, je lepšie ku koncu nekrmit moc velkou potravou. Naše "tergiminusky" žrali ešte niekolko dní pred pôrodom. Keby aj náhodou nežrala (čo je nepravdepodobné), to obdobie gravidity nie je tak dlhé, aby to samicu úplne vyždímalo. Hlavne nezabudni zvýšit príjem minerálov a vitamínov:puff:

Zdravím.Díky za vyčerpávající odpovědi. To kobra - akorát jsem nepochopil poslední větu o - ,,příjmu minerálů a vitamínů"!!! Ty podáváš hadům v tomto období nějaké vitamínové a minerální přípravky ??? ,nebo myslíš zkrmovat kvalitně krmené myši??? Myši krmím kvalitně, ale hadům jsem nikdy žádné takovéto přípravky nedával.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...