Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Otok spodní čelisti hada

Mám takový možná blbý dotaz. Čas od času u některých hadů (většinou jedovatých) sleduji jakési prověšování kůže (laloku) na spodní čelisti. V současnosti to sleduji u samic Trimeresurus albolabris. Jedná se o zvířata NZ/04. Velikost obou je cca víc jak 80 cm. V minulosti jsem to sledoval u samice Cerastes cerastes, a u jedné samice Corallus hortulanus. Jedná se o jakýsi ,,otok, nebo prověšení kůže na spodní čelisti". Vždy po určité době se stav kůže zase vypne do normálu.Extrémní ,,otok" jsem sledoval v jednom období u té cerastesky. Přitom všechna zvířata i v tomto stavu perfektně žerou,páří se atd. Prostě veškeré životní projevy jsou OK. U té samice Corallus hortulanus to probýhalo v 90-tých letech a provázely to ještě jakési puchýřovité otoky po obou stranách kloaky.Když jsem je dle rad veterináře v domnění podkožní infekce prostřihl, došlo k ,,jakémusi svalovému ochabnutí (zvadnutí)" celého zvířete. Zvíře pak vypadalo jakoby bylo svalově vyčerpané.Omlouvám se ale popsat stav zvířete lepší neumím. Oba prostřižené puchýřky jsem pak ošetřil, dle rady veterináře slabším roztokem hypermanganu.Po té se puchýřky občas opět nalili, ale prostřižením už se to neřešilo. Časem jsem vysledoval, že zmíněné puchýřky se pak přestávali nalívat při snížení deních teplot v teráriu na 28°C.Předtím dosahovaly denní teploty v teráriu až okolo 30°C.Což nepokládám u tohoto druhu za příliš. Zajímavé taky je; že tento stav (puchýřky po stranách kloaky) byl pozorován jen u jednoho zvířete ze 3 kusů. Omlouvám se za popis, ale lepší to vyjadřit neumím. Později veterinář se kterým jsem problém řešil, konstatoval, že se může jednat o nějaký problém lymfatického systému, popř. funkčnosti štítné žlázy. Pokud by se ale mělo jednat o nějakou strumu, tak ta by ale měla být (dle mého názoru) umístěna dál. Spíše dále, až na krku.
V současnosti mi jde tedy jen o zmíněný ,,otok spodní čelisti (???laloku???)" u samic trimoušů. Máte s tím někdo nějakou zkušenost? Zvíře je jinak OK. Jedná se spíše o estetický vjem.Je to ale normální? Díky za odpověďi.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ahoj.Taky jsem se s tím setkal,konkrétně u samice Boaedon fuliginosus.Naposledy to bylo v červnu 200…
crowbar 06.12.2010 12:36
crowbar
Jen bych připsal, že zpětně pozorováno a konzultováno s několika kolegy se podobné otoky tlamy objev…
krokodýl 07.12.2010 12:10
krokodýl
Zdravím našel sem tohle vlákno u vyhledávání co je s mou samicí. Má oteklou spodní část čelisti. Pro… poslední
Jorik 07.08.2013 16:52
Jorik

Ahoj.Taky jsem se s tím setkal,konkrétně u samice Boaedon fuliginosus.Naposledy to bylo v červnu 2009,předtím se jí to udělalo zhruba pětkrát,pokaždý po krmení,zhruba po 10-12 hodinách.Samice je jinak v pořádku,otok nebo jak to nazvat zmizel za dva dny.Zádná změna na chování,stavu.Samice je chovaná v terariu 80x40x30 společně se samcem.Bavil jsem se o tom s kolegou na Ládví a říkal,že se to stávalo jeho samici Elaphe guttata (klasická) se stejným průběhem jako u mojí samice a že mu řekl veterinář že je to zaležitost štíné žlázy.

Jen bych připsal, že zpětně pozorováno a konzultováno s několika kolegy se podobné otoky tlamy objevovaly u psohlavců i chondroušů (možná i u dalších druhů) v době před svlekem, tak to nějak může souviset z hormony nebo prostě s nějakým "vnitřním" tlakem tekutin, čert starej ví co...

Zdravím našel sem tohle vlákno u vyhledávání co je s mou samicí. Má oteklou spodní část čelisti. Problémy s dýcháním nemá pohyb stále stejný. Ale otok má narozdíl od vašich docela tvrdý. Jediný co mě napadlo, že jsem se po určité době vrátil k pilinám. Uvnitř tlamy bez hnisu či zarudlých míst. A není viditelná ani rána po kousnutí.
Díky za rady
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak- prn2/v/1080680_10200304188074312_186341896_n.jpg?o h=a5a1c2485b0b42d5825a3dd95080b4e4&oe=52049044&__g da__=1376014521_5551f13698d7ac5045f3d10cfd81ad4a

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru