Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem UV u hadů

V současnosti jsem našel na slovenském foru debatu o škodlivých účincích UV záření na amelano plazy. Je zde doporučováno: ,,NEvystavovat tyto hady slunění kvůli tomu, že nemají melanín který slouží jako ochrana proti UV. A ďíky tomu, jim vystavovaní vlivu UV může způsobovat všecky klasické problémy s tím související u jiných zvířat(spáleniny, nádory atd...)". Já chovám hady a u nich se uvádí v literatuře naměřená propůstnost UV záření u denních druhů v průměru jen 16,2%, a nočních druhů v průměru jen 21,9%.Hřbetní pokožka hadů přitom vykazuje propustnost v průměru ještě o 56 - 62% nižší, než u ještěrů. I proto; je obecně tedy v teraristice zažita potřeba UV zářiče do terárií hlavně při chovu ještěrů.Jak je to tedy u hadů: Je tedy pravda, že UV záření (i přes tak nepatrnou propustnost kůže hadů) může nějak vážně ublížit amelano (,,albino") hadům??? Předem díky za odpovědi.

Předmět Autor Datum
Něco na tom asi bude, lidé z nedostatkem melaninu jsou také velmi citliví na sluneční záření a velmi…
krokodýl 27.04.2007 08:36
krokodýl
A které forum to bylo?
Brmboš 27.04.2007 09:15
Brmboš
Je to na - phpBB2 ; hady; "Venčenie hadov". Není tam v celku nic. Je tam tohle téma jen okrajově nať…
Vladěk 27.04.2007 18:08
Vladěk
Já bych účinky UV nedegradoval jen na pouhého měniče provitamínu na vitamín D, zdá se, že některé sl…
krokodýl 28.04.2007 10:33
krokodýl
Věřím tomu, že o všech úlohách UV záření pro organismus víme příliš málo. Ale poznámku o vitamínu D… poslední
Vladěk 28.04.2007 11:23
Vladěk

Něco na tom asi bude, lidé z nedostatkem melaninu jsou také velmi citliví na sluneční záření a velmi snadno a rychle se spálí. Přeci jen je to genetická odchylka od standardu, která je poměrně nevýhodná (v přírodě). UV naprostá většina chovatelů hadů nepoužívá, takže nelze toto podceňovat. Já osobně mám názor, že slabší zdroj UV není u hadů na škodu, spíš naopak, i když není nezbytný. Logické je, že většina hadů tráví alespoň část dne vyhříváním na slunci, takže příjem UV není zanedbatelný. Ovšem u odchylek typu amelanismu může být citlivost asi opravdu zvýšená.

Je to na - phpBB2 ; hady; "Venčenie hadov". Není tam v celku nic. Je tam tohle téma jen okrajově naťuknutý, ale zaujmulo mi to.Dotazem jsem měl na mysli hlavně to; do jaké míry snižuje nebezpečí poškození zdraví u amelano hadů menší prostupnost UV záření hadích kůží (oproti jiným živočišným druhům).Jinyma slovy: Nebáli by jste se vystavit nějakému slunění svá zvířata amelano (albíny)?
PS:Pro krokodýla: Je pravda jak píšeš, že: cituji;..,, většina hadů tráví alespoň část dne vyhříváním na slunci, takže příjem UV není zanedbatelný". A v tom to právě je: UV záření je sice ve slunečních paprscích více než dost, ale pokud má hadí kůže tak nízkou propustnost UV záření jak se uvádí, pak vyhřívání hadů na slunci má za smysl snad jen tepelné prohřátí těla kvůli zvýšené pohyblivosti. Nakonec u hadů není ani zapotřebí (tak jako u ještěrů) měnit metabolicky pomocí UV záření provitamín D ve vitamín D.Nebo má UV záření pro živočichy ještě nějaký jiný podstatný význam? Jinak díky za reakce.

Já bych účinky UV nedegradoval jen na pouhého měniče provitamínu na vitamín D, zdá se, že některé složky slunečního spektra působí i na zvýšenou aktivitu a intenzitu zbarvení(i když to se týká spíš ještěrů). Je pravda, že šupiny hadů vykazují sníženou propustnost pro UV, ale nejsou zcela nepropustné a těch pár desítek % propustnosti není zanedbatelných právě vzhledem k tomu, že hlavně v období po zimování, kdy ještě nejsou tak vysoké denní teploty, bývají hadi na slunci i několik hodin denně. A příjem UV může mít mnohem širší dopad než si uvědomujeme.

Věřím tomu, že o všech úlohách UV záření pro organismus víme příliš málo. Ale poznámku o vitamínu D jsem uvedl jen okrajově proto, že je to dostatečně prokázano. A právě proto, že v teráriích máme již dostatečné množství amelano zvířat (i když zatím bohužel u více druhů hadů, než ještěrů), a v teráriích se zejména v poslední době používají zářiče UV (i když v tomto případě obráceně; více u ještěrů, než u hadů), mělo by se časem u amelano zvířat projevit jaký vliv bude mít opravdu snížená propustnost kůže. Ikdyž, kvalita UV zářičů do terárií se taky stále ještě vyvíji. No, tohle všechno prověří až čas.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru