Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem málo čilá želva

Dobrý den, máme želvu zelenavou (stáří 1,5 r.) a zdá se mi málo aktivní. Buď leží pod světlem nebo zaleze někam do kouta a spí. Mezitím se dojde nažrat nebo vykoupat, ale jinou aktivitu nevyvíjí. Žere granule i čerstvé pampelišky, jetel, zelí, salát, občas ovvooce. Vyprazdňuje se normálně, při močení někdy vylučuje trochu bílého. UV zářivku máme asi 37 cm nade dnem terária - není to moc vysoko? Jak poznáme, kdyby trpěla nějakou infekcí? Já na ní jinak nic špatného nevidím. Je třeba želvy preventivně odčervovat? Děkuji za odpověď.

Předmět Autor Datum
Zářivku zavěste níž, mají velmi malý dosah působení, i 10 cm nad želvou nedává nic moc, výš už nemá… nový
krokodýl 16.05.2007 15:42
krokodýl
Děkuji za reakci. Želvička zimovaná byla a vyhřívací světlo máme také - pod ním má kolem 36st. Zářiv… nový
Ikvéčko 17.05.2007 08:37
Ikvéčko
Krokodýl písal 10 cm nad želvu - ony tie žiarivky síce svietia do peknej diľky ale UV vydávajú len d… nový
ado 17.05.2007 15:14
ado
Bohužel podle měření, co dělal můj kamarád, UV zářivky poskytují jen málo UV záření a i ve vzdálenos… nový
krokodýl 17.05.2007 15:34
krokodýl
Pry v USA se da ve zveraku zmerit jak moc UV zarivka vyzaruje. Da se to tu taky nekde? Zajimalo by m… nový
Oslinka 29.05.2007 08:56
Oslinka
Nekde na internetu nekdo inzeroval, ze zmeri kolik vyzaruje zarivka i zarovka UV-A i B. Ale bohuzel… nový
Physignathus 29.05.2007 09:43
Physignathus
tohle je nejspíš ten příspěvek o kterém mluvíš... Výsledky měření UV záření - viz. odkaz http://www.… nový
Ajda 11.06.2007 14:37
Ajda
Díky za kontakt ohledně toho měření. Bylo zajímavé si to přečíst. Ještě se chci zeptat - jak dlouho… nový
Ikvéčko 14.06.2007 22:22
Ikvéčko
Určitě má, dokonce myslím, že hodina až dvě denně by měly tu potřebu pokrýt. nový
krokodýl 14.06.2007 22:36
krokodýl
Rozhodně to význam má, přesně tak jak píše krokodýl. Já bych byl i skromější, půlhodina je stále lep… nový
KHor 15.06.2007 09:23
KHor
Zajímalo by mě, jestli se po těch níže popsaných opatřeních (zářivka níž atd.) aktivita želvy zvýšil… nový
Eliss 25.07.2007 11:35
Eliss
Nemyslím, že by to mělo nějaký výrazný efekt. Tím nechci říct, že to není dobře. Ono má na aktivitu… nový
KHor 26.07.2007 09:53
KHor
To máte opravdu milé želvy :-D Občas tu naší "lenošku" beru ven, hned si to štráduje kam jí napadne… nový
Eliss 26.07.2007 12:11
Eliss
No tak to já bych ji klidně vyrušil, protože sluníčko je sluníčko. nový
KHor 26.07.2007 13:01
KHor
Tak šla holka na slunce a vypadala spokojeně, asi se to stane součástí jejího denního programu :-D nový
Eliss 27.07.2007 14:12
Eliss
asi se to stane součástí jejího denního programu To snad ne? Copak to je na nějaké pochyby či zvažo… nový
Georgij Gadjukin 27.07.2007 15:24
Georgij Gadjukin
Odpusťte pane "Výbušný" pokud se Vás ta věta dotkla - nebylo to v úmyslu, příště budu jiná slova vol… nový
Eliss 27.07.2007 21:28
Eliss
Ahoj Eliss, zářivku jsem zavěsila níž, ale po přečtení všech příspěvků o kvalitě zářivek si nemyslím… nový
Ikvéčko 28.07.2007 23:26
Ikvéčko
Dobré řešení, mrkněte se ale na "želvy a slunce". V každém případě je to ale dobrý nápad. nový
KHor 29.07.2007 11:09
KHor
Taky jsem ty příspěvky o zářivkách četla - je to bída s nouzí :-/ Mám taky prcka v podobném věku jak… poslední
Eliss 30.07.2007 20:18
Eliss

Zářivku zavěste níž, mají velmi malý dosah působení, i 10 cm nad želvou nedává nic moc, výš už nemá prakticky žádný význam kromě trochy světla navíc. Želva by měla mít možnost lokálního vyhřátí nad 30 st., dobře poslouží obyčejná bodová žárovka 25 až 40 W, nějakých 10 - 15 cm nad želvou (Chce to vyzkoušet). A předpokládám, že nebyla zimovaná, to jí taky na aktivitě nepřidá. Ovoce a salát bych nedával vůbec. A občas jí dopřejte vlažnou sprchu a část substrátu udržujte vlhčí (to kvůli dobrému hladkému růstu krunýře). Zkuste ji občas vzít ven na sluníčko se napást, určitě bude aktivnější než v teráriu. Ale na druhou stranu, co byste od ní chtěl/a za extrémní aktivitu, je to želva, vyhřeje se, nažere se, napije se, vyhřeje se. To je celkem normální. Aktivnější jsou jen samci v době páření.

Děkuji za reakci. Želvička zimovaná byla a vyhřívací světlo máme také - pod ním má kolem 36st. Zářivku tedy zavěsíme níž, ale neumím si představit zářivku v teráriu jen 10 cm nad povrchem, stačí 25 cm? A jak je to s tím odčervováním? Četla jsem, že by se měla každé nové želvě sbírat stolice a dávat vyšetřit na parazity. Je to třeba?

Krokodýl písal 10 cm nad želvu - ony tie žiarivky síce svietia do peknej diľky ale UV vydávajú len do max. 25 cm, teda čím bližšie k želve tým viac si toho UVčka užije.
Odčervovať len na základe rozboru!!! S každou novou želvou hrozí riziko zavlečenia škodlivých parazitov (nejaké sa v zvieratách nachádzajú vždy, pokiaľ nedôjde k ich premnoženiu v dôsledku nevhodných podmienok, choroby... neškodia, keď sú premnožené treba odčerviť), takže je to najlepšie riešenie.

Bohužel podle měření, co dělal můj kamarád, UV zářivky poskytují jen málo UV záření a i ve vzdálenosti 5 cm (měřená vzdálenost) je množství UV na naprostém minimu, takže 25 cm podle mě už nemá prakticky žádný význam. Pokud je to jen možné pořiďte želvě kvalitní UV lampu, osobně mohu doporučit 100 W nebo 160 W bodovou lampu T-Rex, je sice poměrně dražší než UV zářivky, ale nepoměrně kvalitnější zdroj UV A i B. V současné době by se měli na trhu (fa. Python) objevit i údajně ještě kvalitnější lampy Mega Ray.

Díky za kontakt ohledně toho měření. Bylo zajímavé si to přečíst. Ještě se chci zeptat - jak dlouho by musela být želva denně na slunci, aby to pokrylo její potřebu? Nemáme možnost venkovního výběhu, ale bereme ji každý den ven, což ale znamená ji stále hlídat, takže to holt bývá tak půl až 1 hodina denně. Má to vůbec nějaký význam?

Zajímalo by mě, jestli se po těch níže popsaných opatřeních (zářivka níž atd.) aktivita želvy zvýšila? Ta moje hermanka je taky pěknej lenoch, nažere se, zahrabe se a skoro celý den o ní nevim :-/ ani tomu vyhřívání moc nedá. Přitom má chladnější vlhký kout a pod žárovkou 35 stupňů.
Taky by mě zajímalo jak jsou želvy citlivý na zvuky kolem sebe? Zpozorovala jsem, že ta naše se peláší schovat jakmile kolem neni ticho.

Nemyslím, že by to mělo nějaký výrazný efekt. Tím nechci říct, že to není dobře. Ono má na aktivitu vliv nejen UVA/B ale i celková intenzita světla. Výrazný, pozorovatelný efekt docílíš pouze tím, že želvě poskytneš venkovní výběh, případně ji umístíš alespoň na otevřené okno. Pochopitelně ne v terárku, v něm by se upekla. Zvuky vnímají zcela určitě. Mé želvy ale reagují zcela opačně, jak něco hlučnějšího ve výběhu dělám, hned se většinou motají okolo mě, nebo alespoň sedí opodál a "kontrolují" jestli to dělám pořádně.

To máte opravdu milé želvy :-D Občas tu naší "lenošku" beru ven, hned si to štráduje kam jí napadne (nejlépe schovat se). Máme slunný byt, na okno bych jí dávala, jenže přes den spí nebo odpočívá a je mi hloupý jí rušit - nebo myslíte, že jí to rušní není na škodu?

asi se to stane součástí jejího denního programu

To snad ne? Copak to je na nějaké pochyby či zvažování? Slunce je pro želvy hned po kvalitníém futru to nejdůležitější. Slunce má být automaticky v jejím programu tak často, jak to počasí dovolí. Nejsem želvař (doufám, že znalejším nevadí, že do toho tady teď fušuju), ale ta citovaná věta mě nadzvedla.

Odpusťte pane "Výbušný" pokud se Vás ta věta dotkla - nebylo to v úmyslu, příště budu jiná slova voliti vzhledem k pokročilému Vašemu intelektu... jsem teprve začátečník :-[ Samozřejmě o žádné pochyby ani zvažování nešlo, že u želv platí: "Slunce nade vše" mi není cizí a myslím to velmi vážně. Příště prosím o pochopení při mém nevhodných slov volení i takového veleváženého jako jste Vy :puff:

Ahoj Eliss, zářivku jsem zavěsila níž, ale po přečtení všech příspěvků o kvalitě zářivek si nemyslím, že by to mělo nějaký vliv. Snažila jsem se brát želvičku každý den na sluníčko, ale bylo to trochu komplikované - mám 3 malé děti a když sluníčko svítilo tak jsem třeba nemohla hned vyběhnout a když jsme se konečně vyhrabali, tak sluníčko jako naschvál zašlo. Jako náročné se ukázalo i hlídání dvouletého synka, který je schopen ji zašlápnout. A tak jsem to vyřešila tak, že jsem jí vyrobila "letní byt" za oknem - mám bedýnku ze zeleniny shora potaženou pletivem, uvnitř hobliny, které jí navlhčím a v té ji vystrčím na parapet na sluníčko. Bedýnku mám zajištěnou (přivázanou). Nenechávám ji tam většinou déle než hodinu, protože pak začne být nervozní, že se nemá kam schovat a zoufale hledá úkryt. A jestli se to zlepšilo? Řekla bych, že ano. Někdy je velmi aktivní - neúnavně šplhá na všechny kameny, že ji doma nazýváme horolezcem. Ale má i dny útlumu, kdy to moc nepřehání. Terárium má vedle okna, takže si myslím že i denního světla má snad dost. Po radách zde na diskuzi jsem ji začala krmit zeleným, ale někdy ho moc nechce. Mám v plánu nechat jí vyšetřit trus na parazity, i když jsem okem žádné nezpozorovala. Ale ještě nevím o žádné místním veterináři, ke kterému bych s tím mohla zajít (nedávno jsme se stěhovali). Mimochodem - kdybyste někdo věděl o dobrém vetovi v Lysé nad Labem či okolí, budu moc ráda.

Taky jsem ty příspěvky o zářivkách četla - je to bída s nouzí :-/ Mám taky prcka v podobném věku jako ty, takže si umim živě představit to živé nadšení, když vidí "zvířátko" ;-) taky želvu bránim zuby nehty :-D, ale rozhodně by mě nenapadla bedýnka za oknem - Skvělý nápad! :-D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru