Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vnitřní paraziti u guttaty

Chtěla bych poprosit o radu. Moje užovka s výkaly vylučuje i jakési parazity. Jedná se k kuličky vzhledem podobné rybí jikře (velikost skleněné špendlíkové hlavičky), jsou narůžovělé, někdy hnědé. Nevylučuje je pokaždé, ale skoro, někdy jen jednu, ale třeba i 3. Rozmáčknout jdou snadno, uvnitř jsou malinké černé tečky, obal vypadá jako blána nějaké tkáně. Z laboratoře při vyšetření trusu přišlo, že jde o parazita Sypathia, ale nikde o tom není ani zmínka. Nevíte o co jde? Doktor navrhuje s tím nic nedělat vzhledem k tomu, že je had vitální a vypadá v pořádku. Mysí si, že to had získal z myší. Dále byly v rozboru kryptosporidia. Máte s tím nějaké zkušenosti?

Předmět Autor Datum
Co se tyka parazita rodu Syphacia (ne Sypathia), jedna se o mysiho roupa S. obvelata, ktery pouze pr…
JaBula 22.05.2007 17:14
JaBula
Diky moc za informace, neni nad to najit nekoho kdo vi o cem mluvi. Zjistim u doktora jestli v tom r…
Sharkie 22.05.2007 17:32
Sharkie
Ty mysi roupi jsou docela maly a hlavne v trusu hadu nezustavaji celi cervi ale jen vajicka, ktera p…
JaBula 23.05.2007 10:42
JaBula
Syphacia jsem si nasla, vypadaj uplne jinak (dospeli i vajicka) nez ty podivny kulicky. Jen co se ne… poslední
Sharkie 23.05.2007 11:01
Sharkie

Co se tyka parazita rodu Syphacia (ne Sypathia), jedna se o mysiho roupa S. obvelata, ktery pouze prochazi hadim zazivacim traktem a nijak mu neskodi. U kryptosporidii je to komplikovanejsi, nicmene daji se odlisit hadi C. serpentis a mysi C. muris. Mysi parazit opet neni prenosny na hady, takze bez starosti; ten hadi je dost patogeni (na toho pozor). Nevim kde beres mysi, ale vypada to, ze tam maji pekne promoreny chov (byva to i horsi, takze zadnou paniku). Pro kontrolu a svuj klid nech krmnou mys par hodin v ciste prenosce, nasbirej trus a posli ho na rozbor. Jestli tam doktor najde to same jako v hadim trusu, jsou Tvoje obavy zbytecne a vsichni paraziti patri mysi a nejsou prenosni na hada (to hrozi jen u jinych kokcidii a nekterych cervu, neni to vsak tento pripad).
Ohledne tech zahadnych kulicek - clovek by to musel videt aby mohl neco posuzovat.

Diky moc za informace, neni nad to najit nekoho kdo vi o cem mluvi. Zjistim u doktora jestli v tom rozboru neni ktery cryprosporidia to jsou. A nemuzou byt ty kulicky ta Syphacia? Prolezu internet jestli neco nevypadne. Taky se je pokusim vyfotit. Dam vedet.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru