Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Malacochersus tornieri - venkovní výběh

Chtěla bych poprosit KHora, zda by se nepodělil o zkušenosti s chovem tornierek. Zajímalo by mě hlavně, kdy je dává do venkovního výběhu, jaké má pro ně boudičky (vyhřívané?) a jak je výběh zabezpečen proti úniku želv (mohou se podhrabat?). Moc děkuji za případnou odpověď.

Předmět Autor Datum
Dobře KatkoP, klidně se podělím, obávám se ale, že má skupina se chová tak bezproblémově, i při klas…
KHor 06.06.2007 18:14
KHor
Moc děkuji za odpověď. Myslela jsem, že bych jim udělala přes léto výběh venku, ale z Vaší odpovědi…
KatkaP 07.06.2007 10:04
KatkaP
Nemám tam hobliny, mám tam cca 12-15ti cm vrstvu lignocelu aby bylo kam snášet a velké kusy kůry růz… poslední
KHor 07.06.2007 16:52
KHor

Dobře KatkoP, klidně se podělím, obávám se ale, že má skupina se chová tak bezproblémově, i při klasické péči, že asi nebude moc co řešit. Já je považuji za jedny z nejméně náročných želv, jediné naschvály dělají mláďata a to svým příliš intenzivním růstem a následným ne úplně dokonalým krunýřem. To jsou asi tak veškeré potíže které se při chovu tohoto zajímavého druhu u mě vyskytují.
Jsem zastáncem venkovního a po všech stránkách co nejvíce přirozeného chovu želv. Malacochersus tornieri nevyjímaje, takže si možná budu trochu odporovat. Jednu skupinu mám ve venkovním výběhu a (původně pro nedostatek místa)ostatní doma v teráriích. Nevidím v chování jednotlivých skupin rozdíl. Paradoxně mám pocit, že želvy chované doma jsou tak nějak v lepší kondici. Přičítám to tomu, že mají vyrovnanější teploty. Jak u želv chovaných venku, tak u želv chovaných uvnitř nepozoruji, tak jako třeba u Testud, výraznou snahu o vyhřívání. Usuzuji z toho, že preferují stálé, příliš nekolísající(ani v noci)teploty. Mě osobně připadá, že noční teplota 20-25°C a denní tak do 30°-35°C je pro ně optimální.
Ptáš se na podhrabání. No mě připadá, že nemají nějak výraznou snahu hrabat, tak jako například T. horsfieldii ale pozor dokonale a to doslova šplhají. Mám, bohužel na diácích, vyfocené tornierky v takových situacích, že to téměř odporuje fyz. zákonům. Takže pletivo (to je tedy nevhodné pro všechny želvy)nebo plaňkový plůtek pro ně není překážkou. Já používám buď skleněné tabule zapuštěné tak 15 cm do země, nebo plůtek s horním prknem horizontálně, aby vzniklo T. Matně si vzpomínám, že jsme spolu vytápění podlah a ubikací už kdesi řešili, tak jim tady nebudu zabírat místo. Jen ještě, dej POZOR na dva samce v jednom výběhu, jsou to horší raubíři než horsfieldky, jsou snad schopný se i zabít.

Moc děkuji za odpověď. Myslela jsem, že bych jim udělala přes léto výběh venku, ale z Vaší odpovědi se mi to zdá skoro zbytečné. Ještě to promyslím.
Já mám v teráriu plošnou T-Rex výbojku 100W a samice se pod ní skoro každý den chvíli vyhřívá, samec moc často ne, ale občas přece. Chovám je na rašelině smíchané s pískem, na části plochy je samotný písek a na místě, kde krmím velký plochý kámen. Vy u nich máte hobliny, jako u ostatních želv?

Nemám tam hobliny, mám tam cca 12-15ti cm vrstvu lignocelu aby bylo kam snášet a velké kusy kůry různě přes sebe, tam se schovávají. Já to takto musím mít proto, aby byla údržba co možná nejjednodušší. Také to není standartní řešení, mě to ovšem pomáhá a želvám očividně nevadí, také je to bezpečnější než kameny. Navíc je pravidelně nosím ven ale jak říkám, žádné mimořádné nadšení neprojevují.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru