Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Hadi na zahradě

Co by za to někteří dali ;-)

Hadi si dokážou zvyknout i na poměrně hodně frekventované místo. Sám jsem jednou viděl spící coronellu v Krušných horách na zahrádce jakési hospody kde hned vedle poměrně bujaře dováděli sousedé z NDR. Metr od coronelly se vyhřívala stromovka.

Pokud máš strach o rodinu, čemuž se nelze divit, doporučoval bych pravidelné a časté vyžínání těch míst, které rodinka užívá a naopak nechat třeba nějaký kout zahrady lehce zpustlý. Hadi se nebudou zdržovat na holých místech bez úkrutů a přirozeně vyhledají pro ně bezpečnější místo. Klidně v onom koutě může být křoví, hranička dříví či kamení. Ono je to totiž tak, pokud se hadovi na lokalitě líbí, tzn. má tam dostatek potravy a možnost úkrytu či přezimování, nikam migrovat chtít nebude. A při násilné deportaci jeho uvolněnou niku obsadí jiný plaz. Takže nejlépe je najít jakýsi kompromis. Navíc, na vysečených plochách bude had daleko lépe viditelný a snadněji zaplašitelný.
Po ránu bych doporučil trochu větší ostražitost, zvířata ještě nejsou dostatečně vyhřáty, jejich reakce mohou být (a většinou jsou) zpomalené, takže útěková vzdálenost se rapidně zkracuje.

Užovku v jímce navrhuji opatrně odlovit, než pojde vysílením, případně utonutím při dešti. Do jímky bych strčil suchou, rozvětvenou větev, aby případný další nedobrovolný zajatec měl možnost úniku. :puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny