Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Hadi na zahradě

Prosím o radu. Nastěhovali jsme se do nového rodiného domu u lesa kus od potoka do malé vesnice mezi Prahou a Berounem. Máme 2 malé děti 3 a 2 roky a na zahradě máme pořád nějaké plazy a obojživelníky. Přestože je to malinký pozemek kolem 800 m2, vedle je silnice a je to na kraji zástavby. Kromě slepýšů, ještěrek a skokanů jsem tam ale nedavno potkal hada kolem 50 cm délky. Zalezl do nějaké díry v zemi a podle všeho to byla asi užovka hladká i když vypadala dost jako zmije. Hned vedle jsem našel nedavno mládě užovky obojkové. Nemám z toho moc dobrý pocit kvůli dětem, protože běhaj nahý po zahradě, přesně tam, kde byli hadi. (Nechápu, že jim nevadí hluk a permanentní obydlení místa). Mohou jim užovky nějak ublížit? Co by jim udělalo uštknutí zmije? Nemůžu si pomoct, ale rád bych je vyhnal pryč, existuje nějaké řešení? Malej má šok když na něj sedne moucha,nevím co by dělal až stoupne na hada, i když slepýše by si vždy nejraději vzal domů. Jedna malá užovka asi navíc spadla do velké betonové jámy připravené na bazén, je tam spousta larev a hmyzu, myslím že sama se ven nedostane. (ve stěnách jsou skrz malé otvory průměru kolem 1,5 cm, které vedou do okolní zeminy, kde je drenáž a hrubý štěrk, možná nějaké dutiny, Možná, že se tam tudy dostala záměrně. Pokud nezmizí sama, můžu ji nějak přenést? Jak abych jí neublížil?
Díky za radu marek.dudak@deee.cz

Předmět Autor Datum
Co by za to někteří dali ;-) Hadi si dokážou zvyknout i na poměrně hodně frekventované místo. Sám j…
Georgij Gadjukin 13.06.2007 14:27
Georgij Gadjukin
GG: Sám jsem jednou viděl spící coronellu v Krušných horách na zahrádce jakési hospody kde hned ved…
krokodýl 13.06.2007 18:00
krokodýl
stromovka v Krušných horách ze zcela zřejmých důvodů neoznačím lokalitu. Ale stromovek jsme za jede…
Georgij Gadjukin 13.06.2007 21:30
Georgij Gadjukin
OK chápu. P.S.: díky, ty už víš.
krokodýl 13.06.2007 22:15
krokodýl
Díky za radu poslední
MarekD 25.06.2007 14:37
MarekD

Co by za to někteří dali ;-)

Hadi si dokážou zvyknout i na poměrně hodně frekventované místo. Sám jsem jednou viděl spící coronellu v Krušných horách na zahrádce jakési hospody kde hned vedle poměrně bujaře dováděli sousedé z NDR. Metr od coronelly se vyhřívala stromovka.

Pokud máš strach o rodinu, čemuž se nelze divit, doporučoval bych pravidelné a časté vyžínání těch míst, které rodinka užívá a naopak nechat třeba nějaký kout zahrady lehce zpustlý. Hadi se nebudou zdržovat na holých místech bez úkrutů a přirozeně vyhledají pro ně bezpečnější místo. Klidně v onom koutě může být křoví, hranička dříví či kamení. Ono je to totiž tak, pokud se hadovi na lokalitě líbí, tzn. má tam dostatek potravy a možnost úkrytu či přezimování, nikam migrovat chtít nebude. A při násilné deportaci jeho uvolněnou niku obsadí jiný plaz. Takže nejlépe je najít jakýsi kompromis. Navíc, na vysečených plochách bude had daleko lépe viditelný a snadněji zaplašitelný.
Po ránu bych doporučil trochu větší ostražitost, zvířata ještě nejsou dostatečně vyhřáty, jejich reakce mohou být (a většinou jsou) zpomalené, takže útěková vzdálenost se rapidně zkracuje.

Užovku v jímce navrhuji opatrně odlovit, než pojde vysílením, případně utonutím při dešti. Do jímky bych strčil suchou, rozvětvenou větev, aby případný další nedobrovolný zajatec měl možnost úniku. :puff:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru