Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Podivné úmrtí V. nikolskii

Tak jsem doufal, že do téhle kroniky hned tak nepřispěju.

Zhruba 7 let jsem měl adultní samici Vipera nikolskii. Samec bohužel pošel poměrně mladý, mě se nepodařilo ji dopárovat. Nechtěl jsem ji ale dávat z ruky, bylo to zlatíčko. Doufal jsem, že se samec najde.
Po nepovedené zimě, tedy takovém nijakém zimování byla celkem bez života. Had, který normálně dokázal vrtět ocasem až šutry lítaly a jehož terárko byl problém otevřít, najednou ležel celkem apaticky a o okolní svět nejevil zájem. Po rozboru trusu mi veterinář "naordinoval" Gentamycin. Dávky spočítal a určil podle hmotnosti hada.
Hada jsem tedy přeléčil a on opět ožil. Opět to byla krásná osmdesáti centimetrová samice krásně nasraná a startovací. Takhle to fungovalo zhruba od března.
V sobotu, 16.6. jsem konečně dopároval lesbické duo renardii tak musel nikolka dočasně opustit své prostorné terárium. V relativně menší nádrži byla tedy cca 6 dní. Ve středu jsem kontroloval nádrže, měnil vodu a rosil a had byl v naprosté pohodě. Včera jsem byl na Mišíkovi, vrátil jsem se pozdě, takže jsem haďárnu ani nekontroloval. Dnes odpoledne jsem našel něco, co jsem nečekal...
Zmije ležela mrtvá v jakémsi strašném stádiu rozkladu, terárium plné much a všude bílí červy. Smrad, jako když přetrhneš děkana.
Naprosto netuším co se stalo. Zmije vypadala a smrděla, jako by ležela pod žárovkou týden. Ne max. dva dny. Podotýkám, že v teráriích netopím (momentálně) a průměrná teplota se pohybuje kolem 18/27°C (noc/den). Zmije žrala naposledy 5.5. cca 28g mastomyš a 16.6. se v celku a bezproblémů svlékla.
Kolega carlos taktéž jen kroutil hlavou. Pitvat jsme ji neměli odvahu, resp. ani jeden z nás ji nechtěl do mražáku.
Pro ilustraci přikládám fotku. Je jen jedna, smrad mi jich nedovolil udělat víc.
Pokud se někdo s něčím podobným setkal, nechť přispěje.

[DSC_0680.jpg]

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
něco trochu pro oživení.Atroxíci známí "nerváci" jsou schopný se dokousat,že teče krve jako na jatká… poslední
bubulak 25.04.2009 17:01
bubulak

něco trochu pro oživení.Atroxíci známí "nerváci" jsou schopný se dokousat,že teče krve jako na jatkách a ejhle nedávno při manipulaci s mladými jeden druhého seknul jedním zubem do hlavy a témněř ihned poškozený šel do křeče a umřel.......

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru