Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Podivné úmrtí V. nikolskii

Tak jsem doufal, že do téhle kroniky hned tak nepřispěju.

Zhruba 7 let jsem měl adultní samici Vipera nikolskii. Samec bohužel pošel poměrně mladý, mě se nepodařilo ji dopárovat. Nechtěl jsem ji ale dávat z ruky, bylo to zlatíčko. Doufal jsem, že se samec najde.
Po nepovedené zimě, tedy takovém nijakém zimování byla celkem bez života. Had, který normálně dokázal vrtět ocasem až šutry lítaly a jehož terárko byl problém otevřít, najednou ležel celkem apaticky a o okolní svět nejevil zájem. Po rozboru trusu mi veterinář "naordinoval" Gentamycin. Dávky spočítal a určil podle hmotnosti hada.
Hada jsem tedy přeléčil a on opět ožil. Opět to byla krásná osmdesáti centimetrová samice krásně nasraná a startovací. Takhle to fungovalo zhruba od března.
V sobotu, 16.6. jsem konečně dopároval lesbické duo renardii tak musel nikolka dočasně opustit své prostorné terárium. V relativně menší nádrži byla tedy cca 6 dní. Ve středu jsem kontroloval nádrže, měnil vodu a rosil a had byl v naprosté pohodě. Včera jsem byl na Mišíkovi, vrátil jsem se pozdě, takže jsem haďárnu ani nekontroloval. Dnes odpoledne jsem našel něco, co jsem nečekal...
Zmije ležela mrtvá v jakémsi strašném stádiu rozkladu, terárium plné much a všude bílí červy. Smrad, jako když přetrhneš děkana.
Naprosto netuším co se stalo. Zmije vypadala a smrděla, jako by ležela pod žárovkou týden. Ne max. dva dny. Podotýkám, že v teráriích netopím (momentálně) a průměrná teplota se pohybuje kolem 18/27°C (noc/den). Zmije žrala naposledy 5.5. cca 28g mastomyš a 16.6. se v celku a bezproblémů svlékla.
Kolega carlos taktéž jen kroutil hlavou. Pitvat jsme ji neměli odvahu, resp. ani jeden z nás ji nechtěl do mražáku.
Pro ilustraci přikládám fotku. Je jen jedna, smrad mi jich nedovolil udělat víc.
Pokud se někdo s něčím podobným setkal, nechť přispěje.

[DSC_0680.jpg]

Předmět Autor Datum
Rozklad v těchto parnech je až neuvěřitelně rychlý a muší larvy ještě rychlejší... Možná teď budu vy… nový
krokodýl 23.06.2007 09:58
krokodýl
Mně se párkrát taky stalo to co popisuješ,dokonce už po 20-24hodinách.Bude v tom to co píše krokodýl… nový
viper 23.06.2007 23:43
viper
Můj dotaz asi moc nepatří do této rubriky, ale příspěvek vipera mě k tomu prostě provokuje. Jako dil… nový
KHor 24.06.2007 08:50
KHor
Asi takhle, žádný tvor, dokonce ani sám majitel jedového aparátu není zcela imunní proti jedu, dokon… nový
krokodýl 24.06.2007 12:59
krokodýl
Občas se mezi sebou jed. hadi chovaní ve společném teráriu pěkně rafnou, kobry i opakovaně. Samice a… nový
carlos 25.06.2007 11:28
carlos
Nevím jestli viper ale já jo. Našel jsem jednou ammodytku se zubama ve hřbetu a stejnegerku zakousnu… nový
Georgij Gadjukin 25.06.2007 11:35
Georgij Gadjukin
S tím jsem se ještě nesetkal a doufám, že dlouho nesetkám;-). nový
carlos 25.06.2007 11:39
carlos
Ještě mě napadlo krmení, které si chováš v haďárně jako zdroj much. Možná proto ta rychlost rozložen… nový
carlos 25.06.2007 11:31
carlos
To Carlos:ověřené to mám,nikdy jsem sice hada nenačapal přímo při činu,ale mockrát jsem našel mrtvéh… nový
viper 25.06.2007 15:29
viper
Tak mě napadlo, že jsi mohl celý proces autolýzy nechat dojít do konce (mimo terárium;-)) a zdokumen… nový
carlos 27.06.2007 17:49
carlos
něco trochu pro oživení.Atroxíci známí "nerváci" jsou schopný se dokousat,že teče krve jako na jatká… poslední
bubulak 25.04.2009 17:01
bubulak

Rozklad v těchto parnech je až neuvěřitelně rychlý a muší larvy ještě rychlejší... Možná teď budu vypadat jako prase, ale za vším je jen zapomětlivost, upekl jsem si onehdá kapříka a po snězení jsem neschopen pohybu (nebyl jsem na něj teda sám) zbytky v pekáči šoupnl zpět do trouby, aby psi neměli přístup, než to zlikviduju. Paměť je nástroj nespolehlivý a normálně jsem na ten pekáč zapoměl, troubu jem nepoužíval. Po třech dnech jem si říkal, jak mi hrozně smrdí odpad v umyvadle, ale ba ne chyba lávky, host a ryba třetí den...3-[ A po těch třech dnech byl pekáč nejen smradlavý, ale také plný vzrostlých muších larev, neuvěřitelné, jak rychle mouchy pronikly nějakou škvírou do trouby ještě ve chvíli, kdy zbytky nesmrděly a jak rychlý byl vývoj z vajíček po vzrostlé larvy. Ještě, že jsem neodjel třeba na týden, to už by mi doma lítalo cca 100-200 masařek. Tolik k rychlosti vývoje much ve vyšších teplotách.

Mně se párkrát taky stalo to co popisuješ,dokonce už po 20-24hodinách.Bude v tom to co píše krokodýl,a možná i to že jedák když umírá, velmi často(aspon u mně se to často stává)se sám do sebe zakousne,a mám ověřeno že leckdy i pustí většinu jedu co má.Že je pak rychlost rozkladu ještě podpořená vyšší teplotou a červy extrémní je jasné.
Viper

Můj dotaz asi moc nepatří do této rubriky, ale příspěvek vipera mě k tomu prostě provokuje. Jako diletantovi ve vaší jedové disciplíně mě není vůbec jasné následující. Vím že mnoho nejedovatých i jedovatých hadů běžně loví hady jedovaté. To mají tak vybroušenou techniku lovu, že nedojde k uštknutí predátora nebo jsou tito proti jedu své kořisti imunní. Obě možnosti mě připadají dost nepravděpodobné, nějak mě to nejde do hlavy, tak věřím, že mě s tím pomůžete, případně odkážete na nějaký akceptovatelný zdroj informací. Děkuji.

Asi takhle, žádný tvor, dokonce ani sám majitel jedového aparátu není zcela imunní proti jedu, dokonce ani proti vlastnímu (u známého došlo ke kousnutí jednoho chřestýše brazilského do druhého a uštknutý byl pár dní pěkně oteklý), nicméně studenokrevní živočichové vykazují vyšší odolnost vůči některým živočišným jedům. Takže i kdyby byli nejedovatí hadi uštknuti svojí kořistí, nejspíš by to přežili, ale i tak k tomu málokdy dojde neboť jsou velice obratní a jedovatého hada v naprosté většině chytnou za hlavu a on nemá možnost svoji zbraň k obraně vůbec použít.

Občas se mezi sebou jed. hadi chovaní ve společném teráriu pěkně rafnou, kobry i opakovaně. Samice albolabise kousla druhou tak, že jí projel jed. zub skrz lebku a trčel ze spodní čelisti, přežily obě bez následku. Samec vegrandise cvaknul samici do hlavy, mírný otok a po týdnu ok. Prozměnu samice durisáka vzala samce do hřbetu, asi 20 cm od hlavy, zbylých 80 cm mu ochrnulo a po 14 dnech neschopný pohybu uhynul. Takže určitou imunitu vůči jedu mají.

a možná i to že jedák když umírá, velmi často(aspon u mně se to často stává)se sám do sebe zakousne,a mám ověřeno že leckdy i pustí většinu jedu co má

To viper: pravda, nikdy jsem jedáka u jeho skonu neviděl, ale přijde mi to jako citát z nějaké knihy na počátku min. století, jak popisovaly kterak se had prchající před ohněm zakousne do svého ocasu a kutálí se pryč.Máš to nějak ověřené?;-)

To Carlos:ověřené to mám,nikdy jsem sice hada nenačapal přímo při činu,ale mockrát jsem našel mrtvého hada zakousnutého do sebe.Při pitvě potom v okolí vpichů byla větší či menší nekroza a rozklad tkání evidentně způsobené jedem.
Nejrychlejší rozklad co jsem kdy zažil byl u Cerastes cerastes.Mněl jsem společně v teráriu dospělý pár a jednou večer jsem našel samici mrtvou nafouklou do dvojnásobného průměru,nafoknutá kůže byla průhledná a veškeré tkáně na dně toho "balonku" doslova a do písmene tekuté.Víc než 20 hodin mrtvá nebyla.Pokousaly se mi předtím mockrát,Cerastesky jsou na to machři,ale maximálně otekly a do týdne byly v pořádku,asi se sameček sakra dobře trefil.

něco trochu pro oživení.Atroxíci známí "nerváci" jsou schopný se dokousat,že teče krve jako na jatkách a ejhle nedávno při manipulaci s mladými jeden druhého seknul jedním zubem do hlavy a témněř ihned poškozený šel do křeče a umřel.......

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru