Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Substrát

Dobry vecer,
cetla jsem si tu diskusi, kde jste psal, ze pouzivate mekke hoblinky jako podklad. Muzete to prosim upresnit? Pouzivala jsem totiz donedavna lignocel, ale mou zelvu jednou tak ucpal, ze jsem myslela, ze o ni prijdu. Take neustale jsem ji ho vytahovala z pusy a oci. Zkusila jsem i kukuricna vretena, ale ty zase chytaly rychle plisen.Proto jsem si ted koupila mensi kousky kury z kmene palmy. Myslite si, ze je to dobry substrat?
Take by me zajimalo z jakeho duvodu je dulezita vlhkost substratu pro mladata.
Mockrat dekuji za odpovedi a rady!

Předmět Autor Datum
Hobliny požívá Khor, lze použít i různě namíchané zeminy (písek+rašelina+hlína apod.), prostě substr…
krokodýl 23.06.2007 22:21
krokodýl
O rašelině jsem taky slyšela, že želvy ucpává - asi je to názor od názoru - mně byla doporučena k je… nový
denda 23.06.2007 22:37
denda
Pokud je to jemná (nevláknitá) rašelina bez "chuchvalců", tak by neměla vůbec vadit, v podstatě by n… nový
krokodýl 23.06.2007 22:53
krokodýl
K té kůře Dendo, nevím přesně jak vypadá ale domnívám se, že je to něco podobného jako mulčovací kůr… nový
KHor 23.06.2007 23:56
KHor
Co se týká vlhkosti odpovím stejně jako jsem odpovídal na stejný dotaz na www.teraristika.cz Vlhkost… nový
KHor 23.06.2007 23:32
KHor
Nyní k substrátu. Hobliny z měkkého dřeva, jak psal Krokodýl, používám já. Neznamená to ovšem, že je… nový
KHor 23.06.2007 23:33
KHor
Nechci se opravdu nikoho dotknout, ale víte co mám za pocit? Čím zní název substrátu exotičtěji, tím… nový
KHor 24.06.2007 00:32
KHor
O mulčovací kůru nejde, tato je měkčí a jsou to mnohem menší kousky (asi 1-5cm) Na obalu garance, že… nový
denda 24.06.2007 12:19
denda
V prvni rade bych chtela podekovat za vycerpavajici informace ohledne substratu (nechcete napsat kni… nový
Zofie 24.06.2007 13:49
Zofie
Nekde psali: "spinava zelva, stastna zelva" Vubec jim to nevadi. V prirode jsou taky docela zabahnen… nový
Oslinka 25.06.2007 08:36
Oslinka
Když mluvíte o těch hoblinách - je možné používat ty co se prodávají v chov potřebách třeba pro křeč… nový
Ikvéčko 24.06.2007 23:06
Ikvéčko
Tak to má Oslinka pravdu. Želvy jsou neskutečný špindíry a ještě si v tom libují. Všechny ty fotky p… nový
KHor 25.06.2007 09:05
KHor
Dekuji moc za rady:-) Vymenim Amalce chipsy za smes pisku a raseliny. Jeste jestli vas mohu poprosit… nový
Zofie 25.06.2007 23:51
Zofie
Malá želvata, nechávám ve vodě tak dlouho dokud jim nevyčistím terárka, takže když to dělám já, tak… nový
KHor 26.06.2007 00:49
KHor
Treba 10 min (podle toho jak moc chce ven) nebo 20 min. Kdyz po chvilce vystydne voda, vymenis. Po k… nový
Oslinka 26.06.2007 08:39
Oslinka
A jak často se musí hobliny vyměňovat? Lignocel vydrží čistý poměrně dlouho, hobliny budou mít asi k… nový
Ikvéčko 26.06.2007 11:01
Ikvéčko
Ahoj KHore, to máš tedy pravdu, že to zní exotičtěji :o) ...ale možná se lidi trochu bojí, nebo jim… nový
Bria 26.06.2007 10:21
Bria
Hlina smichana s piskem taky hezky drzi vlhkost. Mne uz ty kytky ani seno moc nevadi. Venku se tomu… nový
Oslinka 26.06.2007 10:30
Oslinka
To bych strašně chtěla, jenže nemám ke komu, Oslinko....nikoho ze známých kdo má želvičky neznám. Je… nový
Bria 26.06.2007 12:06
Bria
KHore...prosím tě kde bydlíš?? Mohla bych se přijít podívat na želvičky k tobě?? Sice chci tu minihe… nový
Bria 26.06.2007 12:14
Bria
Želvy mám na chalupě u Sedlčan, u mě to ale teda moc nevyzkoušíš. Mé želvy běhají venku ve výběhu, n… nový
KHor 27.06.2007 14:20
KHor
KHore,no,myslím že "zkoušet to" je blbost...za tu krátkou chvíli by stejně žádná změna nebyla vidět… poslední
Bria 28.06.2007 11:31
Bria
Na želvu opravdu alergii mít nebudeš, co se týká zeleného krmení, tak to bohužel asi jo, obzvláště v… nový
krokodýl 26.06.2007 13:20
krokodýl

Hobliny požívá Khor, lze použít i různě namíchané zeminy (písek+rašelina+hlína apod.), prostě substrát, který drží vlhkost. Vlhkost je důležitá hlavně pro mláďata, která se do vlhkého substrátu zahrabávají a pomáhá jim ke správnému růstu krunýře (i s dalšími faktory). Na suchém substrátu vpodstatě nelze želvu odchovat bez tzv. pyramidovatění jednotlivých štítků (vystupují do výšky nad povrch krunýře).

O rašelině jsem taky slyšela, že želvy ucpává - asi je to názor od názoru - mně byla doporučena k jedlová kůra a kamínky, s kůrou bych problém neměla, vhodná mi přijde - udržuje zmíněnou vlhkost a pozření želvou (doufám) nevadí, s kamínkama si jistá nejsem, bojim se, aby je mládě nespolklo,co pak? ::) ježe v přírodě se přece taky kamínky vyskytují a želvy problém nemají, navic jsou prý dobré k obrušování drápků. Co si o tom myslíte vy?

Pokud je to jemná (nevláknitá) rašelina bez "chuchvalců", tak by neměla vůbec vadit, v podstatě by nemělo vadit pozření ani kamínků. Myslím, že by želvy měli mít substrát zeminový, to je přirozené a jakékoliv náhražky bych nepoužíval. I když třeba Khor používá s úspěchem z důvodu velkého množství želv hobliny z měkkého dřeva. Navíc pro želvy je nejlepší pokud to počasí dovoluje venkovní výběh, tedy hliněný podklad nejlépe zatravněný. Možná (určitě) by želvy ocenily travní drny i v teráriu. Co se týká drápků, tak ty by za normálního stavu (vhodná skladba krmiva, vhodný substrát) přerůstat neměly, stejně tak želví "zobák", k jehož obrušování dobře slouží kusy sépiovky.

K té kůře Dendo, nevím přesně jak vypadá ale domnívám se, že je to něco podobného jako mulčovací kůra. Jestli-že ano tak to až tak ideální nejspíš nebude, je příliš hrubá a ta mrňavá želva se nedostane do těsného styku s vlhkostí. Navíc kůra většiny stromů obsahuje zbytky lýka a lýko zase zbytky pryskyřice a látek původně vyživující strom. To je ideální prostředí, navíc v uzavřeném prostoru terária, pro plísně. Čisté dřevo takové problémy nemá.
Upozorňuji, že s uvedenou kůrou nemám zkušenost jen vím co dokáže mulčovací kůra za vlhka na záhonu, stačí si kousek odhrábnout a čuchnout, hned je cítit podhoubí.
Rašelina? Jednu věc vím naprosto jistě. Pro suchozemské želvy snad neexistuje jejich přirozenému prostředí vzdálenější substrát. Želvy se pohybují na vápenitých, hlinitopísčitých suchých zásaditých půdách pokrytých různými suchými rostlinnými zbytky, na kyselých rašeliništích nikoliv.

Co se týká vlhkosti odpovím stejně jako jsem odpovídal na stejný dotaz na www.teraristika.cz
Vlhkost substrátu a prostředí
Vlhkost substrátu pro mladé suchozemské želvy prakticky všech druhů je nezbytná z následujících důvodů. Mladé želvy na přirozených lokalitách se pohybují v prostředí, které jim neumožňuje pravidelný příjem vody pitím, nepotkají každý den(obávám se že ani každý měsíc)potok, rybník případně louži, ze které by si mohly posloužit. Převážně přijímají tekutiny obsažené v potravě a co je nejpodstatnější absorbují vlhkost z okolního prostředí. Čekají, že večer padne rosa. Kdo byl na lokalitách ví, že před východem slunce je opravdu mokro a to i v letních měsících. Želvy jsou tedy minimálně 10 hodin ve vlhku. Brzo ráno mají možnost si sebrat nějakou tu kapku rosy ale to je tak asi vše. V domácích chovech se tato skutečnost velice často opomíjí a osobně jsem přesvědčen, že dlouhodobá dehydratace je nejčastější primární příčinou úhynu mladých želv v domácích chovech. Ono se to totiž nedá nahradit ani pravidelným koupáním ani mističkou s vodou. Ledviny nejsou na takovýto příjem tekutin prostě zařízené. Při pitvách uhynulých želv se trapně často objevují problémy právě na ledvinách. Každý si ostatně může udělat takový malý pokus. Dáte-li dehydrovanou mladou želvu(pozná se to tak, že na plastronu na spoji břišních štítků, se začne tvořit taková hrana-hřebínek, plastron má být dokonale hladký a spíš mírně vypouklý)do mističky s vodou tak pije případně se vyprázdní ale plastron zůstává i po 15-20 minutách stále stejný. Dejte však tu samou želvu přes noc do mokrých hoblin nebo jiného mokrého substrátu tak, že v něm bude celá zahrabaná a i bez napájení máte ráno ze želvičky krásně hladkou nacucanou kuličku. Takováto změna je dobře patrná tak do dvou let věku želvy. Vyzkoušejte a uvidíte. Také je dobré si změřit vlhkost v teráriu kde je suchý substrát a kde svítí žárovka nebo jiný tepelný zdroj. Vlhkost se bude pohybovat okolo 15-20%, což není dlouhodobě běžné ani na Sahaře.

Nyní k substrátu. Hobliny z měkkého dřeva, jak psal Krokodýl, používám já. Neznamená to ovšem, že je to jediný vhodný substrát. Používám je hlavně z těchto důvodů. 1/ Snadná dostupnost 2/ Velké množství za málo peněz 3/Dobře drží vlhkost a neplesniví 4/Snadné čištění a likvidace použitých hoblin 5/I v případě, že želva hoblinku sní s potravou, zase ji lehce vyloučí, navíc hoblinka zvýší podíl přirozených balastních látek v potravě. 6/ jsou světlé, zlepšují světelné podmínky v teráriu 7/Mě osobně nejvíc vyhovují. Kamínků se bát nemusíte, želvy v přírodě běhají mezi kamínky také a používají je jako gastrolyty. Kupované specielní substráty ať už jsou to dřevěné chipsi, různé směsi a specielní příměsi, mulčovací kůry, drcená kukuřičná vřetena, a já nevím co ještě, považuji za vytahování peněz z kapes chovatelů. Nikdy jsem neviděl, že by v přírodě po něčem takovém želvy chodily. Jakobych už slyšel, že po hoblinách také ne. To je pravda, ale nejvhodněji se přibližují různým rostlinným zbytkům kterými je pokryta zem na lokalitách. Není to ovšem žádný jediný vhodný substrát, stejných výsledků se dá jistě docílit i na jiných substrátech, stejných nebo podobných vlastností.

Nechci se opravdu nikoho dotknout, ale víte co mám za pocit? Čím zní název substrátu exotičtěji, tím víc všechny fascinuje (mimo želv)
Na jednu stranu to chápu, každý se snaží připravit své želvě to nejlepší. Ono zní opravdu lépe, když řeknu, moje želva běhá po chipsech, jedlové kůře, drcené kukuřici, cedrové kůře, specielně míchaném substrátu, ajánevímpočemvšem, než když řeknu mě běhá po hoblinách, nebo po hlíně ze zahrádky, to prostě nezní tak exoticky a odborně a zrácí to půvab.
Mějte ale proboha lidi rozum a nenechte se svést ke zbytečnostem.
Vždyť proč kupovat drahý vitamín od renomované supr firmy když vám všem na zahrádce roste mnohem víc a lepších vitamínů.
Proč se hádat a přít který zdroj UVA/B je nejlepší a nejsilnější, když vám za oknem svítí ten originál, který se ostatní snaží pouze napodob.
I když takové použití náhrad je jistě někdy nezbytné a opodstatněné. ˇ
Mimo jiné jsem někde četl, že půlhodinová expozice zimního poledního slunce stačí na syntézu takového množství D3 které vystačí na tři neděle, nevím už ale zda to byl důvěryhodný zdroj, jen mě to tak napadlo.

O mulčovací kůru nejde, tato je měkčí a jsou to mnohem menší kousky (asi 1-5cm) Na obalu garance, že neplesniví a pohlcuje pachy :-) Ale chápu, co jste tím vším chtěl říci... příroda a přirozené prostředí se nedá nahradit ničím. Jsem ráda, že kamínky jsou neškodné.
Děkuji mnohokrát za odpověď

V prvni rade bych chtela podekovat za vycerpavajici informace ohledne substratu (nechcete napsat knihu?:-)). Presto me vrta hlavou ta smes hliny, raseliny a pisku. Zkousela jsem to pouzivat, ale kdyz to bylo vlhke, tak se do toho Amalka zahrabavala a byla hned spinava a navic se ji to dostavalo do oci, bala jsem se, aby nedostala nejakou infekci. Kdyz to bylo suche, tak to pro zmenu prasilo... Nakonec jsem skoncila u chipsu, protoze neprasi a lze se do nich zahrabat. Vlhcim je. Myslite, ze zelvam nevadi, ze jsou spinavy a ze by bylo nejlepsi se vratit k mokre hline?
Pak by me zajimala jeste jedna vec. Ve vetsine zdroju se pise, ze se zelvy maji koupat a ze se jim to libi. Ta moje se vode a vlhkosti vyhyba jak jen to jde. Pri koupani jsem zkousela davat, co nejmensi mnozsvi vody, nakonec jsme skoncily u cca 0,5 cm mozna min, ale zelvicka z toho furt chtela utect. Stejne tak, kdyz ji dam na mokrou travu nebo kdyz ji postrikam hobliny, tak se snazi co nejrychleji dostat do sucha. Co s tim? Koupani se snazim omezit na minimum (tj. jedno za 2 mesice) a do vlhka ji pokud mozno nedavam. Vydesili jste me prizpevky o pyramidovani krunyre a vlhkosti. Mam Amalku pomalu zvykat na vodu a jak? Predem dekuju vsem moc za odpovedi.

Nekde psali: "spinava zelva, stastna zelva" Vubec jim to nevadi. V prirode jsou taky docela zabahnene, akorat maji sanci chodit po suchem.
Problemy s koupanim znam. Holt musis vytrvat ;) Polej si zapesti at urcis jestli ma voda spravnou teplotu. Chce to akorat zkouset. Nekdy vydrzi sedet v klidu az voda vychladne uplne, jindy nechce vubec. Primluvila bych se za koupani 3x tydne. Zkus ji rikat, ze i zelvicky se musi koupat :-D

Tak to má Oslinka pravdu. Želvy jsou neskutečný špindíry a ještě si v tom libují. Všechny ty fotky předchází koupel a čištění, jinak by nebylo vidět asi nic. Je to také jeden z důvodů proč mám mláďata na hoblinách, když přijede zájemce, tak aby to nebyla hanba. Stejně se ale i v těch hoblinách dokáží záhadným způsobem zaprasit, jinak se to nedá vyjádřit. V přírodě mají krunýře čisté jen z toho důvodu, že prolézají křovím a trávou takže si je očistí. Když prší jsou krásné, jen co přestane tak hledají loužičky, bahýnko a během hodiny je vše při starém. Hobliny z měkkého dřeva se poznají podle toho, že jsou světlounké, tmavé jsou z tvrdých dřev (většinou) Když se hobliny namočí je to vidět nejlépe. Kupované hobliny je potřeba prohlédnout, prodávají se v igelitových pytlících a je dobře vidět zda neobsahují mnoho pilin. Je samozřejmě lepší, když jsou hobliny od truhláře a máte možnost si vybrat.Také by měly pěkně vonět, v opačném případě by mohly být staré, plesnivé zapařené a jánevímcovšechno. Navlhčené hobliny nepráší, takže menší podíl pilin až tak moc nevadí. Jakýkoliv suchý substrát práší.

Dekuji moc za rady:-) Vymenim Amalce chipsy za smes pisku a raseliny. Jeste jestli vas mohu poprosit o rady ohledne koupani (spis kvuli svy uzkostlivy povaze se chci presvedcit, ze vse delam spravne). Jak dlouhu zelvu nechavate ve vode, cim ji cistite (pouzivam vatu na spejkli), jak ji susite atd. Jeste jednou vsem moc dekuji za odpovedi.

Malá želvata, nechávám ve vodě tak dlouho dokud jim nevyčistím terárka, takže když to dělám já, tak tam jsou třeba i hodinu, když čistí terárka manželka jsou tam tak dvacet minut. Buďto jsem pečlivější nebo je ona šikovnější, nevím.
Čistím želvičky houbičkou na nádobí, tou jak je z jedné strany hrubá. Je ale podstatný rozdíl opečovávat jednu, dvě, nebo několik set malých želviček. Individuální přístup v takovém případě nefunguje, takže se s želvíkama moc nemažu, to prostě nejde.

Treba 10 min (podle toho jak moc chce ven) nebo 20 min. Kdyz po chvilce vystydne voda, vymenis. Po koupani ji vezmu jako sendvic. Zespodu ubrousky, shora ubrousky a pokusim se trochu osusit, podle toho jak moc skrabe :-D Houbicka je dobra vec, asi si ji taky poridim. Jinak kdyz je to moc velky spindira, vezmu kelimek a lehce poleju vodou spis u zadku a nebo ho pokropim. Nekdy mu nemuzu ani vymyt zahyby u prednich pacek a hlavy, tam ma nanosy substratu.

Ahoj KHore, to máš tedy pravdu, že to zní exotičtěji :o) ...ale možná se lidi trochu bojí, nebo jim to nepříjde přirozené, používat pro želvu hobliny.V teraristice jsem viděla hnědý podklad,zřejmě ten kokosový substrát. Používají ho tam snad ve všech teráriích.
Chci se tě ještě zeptat na tvůj názor. Želvičku jsem se rozhodla pořídit, protože jsem alergická na chlupy a sliny koček,morčat,a podobných.., ale želva je v "poho". Ale uědomila jsem si, že želvy žerou to na co jsem taky hrozně alergická - pampelišky,jetel, jitrocel...prostě všechno zelený...jsem takovej chcípák ....že mi skoro vše vadí. Teď nevím co dělat...volala jsem na alergologii - samotná želva je OK..ale její potrava, to už je horší. Nechci se želvičky vzdát, strašně po ní toužím. Hobliny bych mohla mít z chaty, soused má pilu.

Nenapadá někoho něco? Poraďte prosím.

Bria

Hlina smichana s piskem taky hezky drzi vlhkost.
Mne uz ty kytky ani seno moc nevadi. Venku se tomu zas tak nevystavuju (kdyz sekaji travu zaviram okna), doma je to ok. Kdyz utrhnu jidlo, umyju ho, to se pyl docela vymyje. Jo a kdyz chodim "vencit" ven, tak to s kapesnikem nejak zvladnu. Akorat na zacatku jara je to venku hrozne, kdyz se zavru doma se zelvou, tak se to ani neda srovnat. Zadny pyl posileny vyfuky z aut.. Ale..je to individualni, znama dostala parecek zelv a astma se ji zhorsilo. Pravda je, ze do toho nebyla moc zapalena.. Dali je pryc (nastesti lidem se zahradou). Nechces si to jit k nekomu vyzkouset jak budes reagovat? :)

To bych strašně chtěla, jenže nemám ke komu, Oslinko....nikoho ze známých kdo má želvičky neznám. Jediná moje známá, co měla želvu, zemřela. Taky mám astma, to mě neděs....proto jsem musela dát pryč kočku, a to jsem se rozhodovala 1/2 roku...a až po tom co mi MUDr. udělala testy z krve a zjistila že norma alergenu je 0,35 a já mám 100 a dál už přístroj neměřil, pak jsem teprve svolila že jí daruji kamarádce. Je mi po tý naší čůze smutno.
....A tak už jsem se připravila psychicky na tu želvičku co budu mít od KHora, že se mi nechce té myšlenky ani za nic vzdát.

KHore,no,myslím že "zkoušet to" je blbost...za tu krátkou chvíli by stejně žádná změna nebyla vidět :-D stejně když se pohybuji venku,v přírodě,pořád je kolem mě spousta "květeny"...huhňám a frkám už 13let,už si ani nepamamtuju jaký je můj hlas bez rýmy. Takže teď už se jen těším, až bude podzim :-p a konečně budu mít želvátko doma. Zatím si rozmýšlím,jaký mu udělám domov.

Na želvu opravdu alergii mít nebudeš, co se týká zeleného krmení, tak to bohužel asi jo, obzvláště v určitých měsících bude trhání zeleného nepříjemné (alergická rýma), ale pro jednu želvu nebudeš muset trávit na louce víc než pár minutek, doporučuji hned ráno, kdy je vlhko a pyl tolik nepoletuje. Jinak se na alergologii zkus zeptat na vakcinaci proti senné rýmě, dělá se to v zimě a co vím tak to pomáhá.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru