Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Užovka červená - zranenie.

Hi! 3 dni dozadu som krmil moju 3 ročnú užovku škrečkom a ten bojovník pri zápase kusol hada 2 + 4 + 5 cm za hlavou z hornej strany. Had krvácal a škrečka nechal tak. Prešli tri dni - had sa plazí ako vždy - no odmieta stravu... Prečo? A existuje nejaký prípravok na ošetrenie rany?

Předmět Autor Datum
Zdarec, příliš nerozumím těm počtům, ale pokud došlo k poranění kůže, měl jsi ošetřit ránu ihned a n…
carlos 03.07.2007 10:42
carlos
Pokud jsem to pochopil, má tři rány ve vzdálenosti 2, 6(+4) a 11(+5) cm za hlavou, což není podstatn… poslední
krokodýl 03.07.2007 12:40
krokodýl

Zdarec, příliš nerozumím těm počtům, ale pokud došlo k poranění kůže, měl jsi ošetřit ránu ihned a nečekat 3 dny (přípravků je celá řada, např. septonex,peroxid vodíku). Teď už bude rána nejspíš zacelená, pohlídal bych si následující svlek, aby na strupu nezůstala stará kůže. Je celkem pochopitelné, že had bude chvíli odmítat potravu, když naposledy jej kořist pokousala. Stačí mu dát 7-10 dní pauzu v krmení, případně mu kořist podat omráčenou a určitě si dá říct;-).

Pokud jsem to pochopil, má tři rány ve vzdálenosti 2, 6(+4) a 11(+5) cm za hlavou, což není podstatné. Důležité je jestli jde jen o povrchové rány nebo hlubší. Každopádně je vhodné 2x až 3x denně ty ranky ošetřit roztokem betadinu (1:5-10) nebo odvarem heřmánku. Aby se rány dobře zahojily, byly suché a nehnisaly (nemokvaly). Také by bylo vhodné mít užovku dočasně bez substrátu buď na novinách, papírových utěrkách nebo třeba na ručníku, aby se rány nezanášely "špínou". Bude jistě trvat minimálně pár týdnů než had získá opět sebedůvěru k lovu, ale lze zatím nakrmit buď mrtvou potravou nebo osrstěnýma potkáňatama.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru