Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rozmnožování

čus lidi..,mám opět na vás dotaz..,jenom mě zajímá když chci množit hady tak je lepší mít víc samců nebo samic a můžou bít dospělí samci spolu v jednom terárku?!zajímalo by mě to u druhu Epicrates c.c. jak by ste to udělali vi když by ste měli 2 terárka a to o velikosti 100x47x60 a asi 150x70x60 jak by ste to rozvrhli?!napadlo mě že v tom menším by mohl být jeden popřípadě 2 samci a v tom větším třeba trio 1.2. nebo něco takovího?!díky..,

Předmět Autor Datum
Obecně je lepší mít více samců neboť i přítomnost druhého samce může vyhecovat pářící chování. Osobn…
krokodýl 07.07.2007 19:43
krokodýl
a nevadilo by že by byli ty samci spolu?!někdo říká že samci by spolu neměli být,aby mezi sebou neso…
Filip 07.07.2007 19:58
Filip
Jak píše krokodýl, to soupeření je velice žádoucí a pro věc vlastní víceméně vhodné. Každý chlap, cí…
Georgij Gadjukin 07.07.2007 20:17
Georgij Gadjukin
a to oni spolu soupeří jen v období paření?protože bych měl jak sem říkal 2 samce v jednom tera. a 3…
Filip 07.07.2007 20:25
Filip
Pokud není v blízkosti samice a navíc je to mimo období páření, tak je to v pohodě, alespoň u těch c… poslední
krokodýl 07.07.2007 20:52
krokodýl

Obecně je lepší mít více samců neboť i přítomnost druhého samce může vyhecovat pářící chování. Osobně považuji za ideální poměr u hroznýšovitých hadů 2 samce na 2-4 samice, s tím, že do chovu je zapojována vždy jen 1-2 samice ročně, druhá (nebo třetí a čtvrtá) se zapojí zase další rok. V menším teráriu bych měl 2 samce a ve větším 2-3 samice. S tím, že jeden rok bych připouštěl jednu a další rok dvě a tak dále.

Jak píše krokodýl, to soupeření je velice žádoucí a pro věc vlastní víceméně vhodné. Každý chlap, cítíc konkurenci se snaží samici-ženskou zaujmout, uchvátit, dostat do své postele. V přírodě je to totéž. U valné většiny hadů, jejichž samci provozují souboje, nedochází při vlasním souboji ke zranění. Takže buď klidný, a pořiď více samců.

Dokonce znám případ, kdy jeden zmijař, stimuloval samce, tuším Vipera a. francisciredi samcem odlišného druhu Vipera ammodytes. Jak to tehdy dopadlo bohužel už nevím.

a to oni spolu soupeří jen v období paření?protože bych měl jak sem říkal 2 samce v jednom tera. a 3 samice v tom druhem...,a nemám bohužel tolik místa abych mohl případně samce odělit!a ještě jedna věc dává se samice k samci do tera nebo naopak?!děkuji

Pokud není v blízkosti samice a navíc je to mimo období páření, tak je to v pohodě, alespoň u těch cenchriáčů, ale samozřejmě ideálnější je mít je samostatně. Je lepší dávat samce k samici do jejího "teritoria", v přírodě samci také často aktivně vyhledávají usedlejší samice i mimo své běžné teritorium, ale není to nezbytně nutné.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru