Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Prasklé vejce v inkubátoru

Ahoj. Chci se zeptat, jestli má někdo zkušenosti s prasklými oplozenými vejci v inkubátoru. Vejce jsou od testudo hermanni b., každé od jiné samice. První prasklo přibližně 15. den inkubace, 2. přibližně 35. den. Inkubátor mám s vodní lázní, teplota se pohybuje mezi 29 a 30°C, vlhkost asi 82%. Vejce jsou po polovinu zabořeny v mírně zvlhčeným vermikulitu a větrám je asi jednou týdně. Ví někdo, co jsem zase zvoral?

Předmět Autor Datum
Myslím, že to může být vysokou vlhkostí substrátu, u suchozemských želv používám vermiculit téměř su… nový
krokodýl 14.07.2007 17:56
krokodýl
Ano, je to zcela jistě vysokou vlhkostí substrátu. Možná by stálo za to zkusit prasklinu zatřít např… nový
KHor 15.07.2007 09:23
KHor
Děkuji za odpovědi. Substrát jsem vyměnil za sušší. Jen se chci ještě optat na ten včelí vosk. Jak j… nový
Žemloň 15.07.2007 12:24
Žemloň
Včelí vosk má nízkou teplotu tání. Navíc nemusí být úplně tekutý. Velice dlouho jsem takový problém… nový
KHor 15.07.2007 12:44
KHor
Já jsem několikrát vejce zakapával normálním voskem z nebarvené svíčky a vyšší teplota se vůbec nepr… nový
krokodýl 15.07.2007 15:59
krokodýl
Včelí vosk se dá sehnat, mimo jiné z něj dělají také svíčky. nový
KHor 15.07.2007 16:05
KHor
ahojte.Nejsem sice odborník, ale já na prasklé vejce přiložil kousek toaletního papíru, aby dál nevy… poslední
Frank 15.07.2007 22:41
Frank

Ano, je to zcela jistě vysokou vlhkostí substrátu. Možná by stálo za to zkusit prasklinu zatřít např. včelím voskem a zkusit inkubovat dál. V případě, že není poškozená blanka tak to občas vyjde. Vyhne-li se vejce napadení plísní nebo bakteriemi, což má celkem slušnou šanci.

Děkuji za odpovědi. Substrát jsem vyměnil za sušší. Jen se chci ještě optat na ten včelí vosk. Jak je nejlepší ho na vejce nanést? Když ho rozehřeji, tak to jde pochopitelně nejlíp. Ale neublíží tak vysoká teplota vejci? Když ho nechám trochu vychladnout, tak ho tam zas dám ztěží. A nanášíte ho špejlí? Nebo čím je to nejlepší?

Včelí vosk má nízkou teplotu tání. Navíc nemusí být úplně tekutý. Velice dlouho jsem takový problém neměl, takže si to pamatuji pouze mlhavě. Vím že jsem si vzal na prst malé množství co nejvíc změklého vosku a přejel jsem po prasklině. Pozor veškerá manipulace a převracení, otřesy atd. embryu vadí, zvláště v počátečních fázích vývoje.

Já jsem několikrát vejce zakapával normálním voskem z nebarvené svíčky a vyšší teplota se vůbec neprojevila, když vám kápne vosk na ruku, tak to taky téměř nepálí a tady to vlastně jde jen na skořápku, do vejce nic nepronikne a vosk prakticky okamžitě chladne a tuhne. Normálně jsem ho tam kapal ze zapálené svíčky. U vajec z vápenitou skořápkou bych se toho nebál, ale pokud máte po ruce včelí, tak je to asi lepší.

ahojte.Nejsem sice odborník, ale já na prasklé vejce přiložil kousek toaletního papíru, aby dál nevytékal obsah a v poho. Sice bylo nutné více hlídat plísně a potřít občas papír slabším roztokem hypermanganu, když se ochmířil plísní, ale i tak mládě(B.dendrophila) vylezlo v pohodě a dokonce jako první před ostatními :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru